Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Yazar Ali ERDİN Röportajı

Yazar Ali ERDİN Röportajı

Betül FIRAT: Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Ali ERDİN: 1970 yılında Sivas’ta doğdum. Liseden sonra askerliğimi yapmayı müteakiben dört yıllık memuriyet hayatımın ardından özel sektörde yönetici ve üst düzey yönetici olarak görev yaptım otuzlu yaşlara doğru başladığım yükseköğrenim hayatımda beş üniversite ve yüksek lisans okudum. Üniversite eğitimimin haricinde iki bin saatin üzerinde kişisel gelişim ve mesleki eğitim aldım. Beş tane Sivil Toplum Kuruluşunda üst düzey yönetici olarak görev aldım. Onlarca plaket, üstün onur ve başarı belgeleri ile taltif edildim. Lise yıllarından alışkanlık halindeyken bugün âdete tutku haline gelen yazma alışkanlığı bende gün geçtikçe tazeliğini korumaktadır. 2011 yılında ilk eserimi “Bir Sevgi istiyorum” ismiyle şiir kitabı olarak çıkardım. İki adet eserimin yazım çalışması bitti son hazırlıkları devam ediyor. Yine bir roman yazmaya başladım önümüzdeki yılda nasip olursa onu çıkarmayı düşünüyorum. Makalelerim, yazılarım, köşe yazılarım ve şiirlerim birçok, gazete, dergi, radyo, televizyon, internet siteleri ve antolojilerde yayınlandı.

Betül FIRAT: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Ali ERDİN: Lise yıllarına dayanır yazma hevesim ve alışkanlığımın başlaması. Önemli günlerde yazılar yazardım, şiirler yazardım ve ödül alırdım. Tabii bunlar beni şevklendirdi. Azimle gayret ettim. Şiir, makale, yazı derken hayatımın ayrılmaz bir parçası olan yazma serüvenimi bugün huzurlarınıza taşıdım.

B.F. Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?

Ali ERDİN: Yıllarca biriktirdiğim bilgi, birikim göz nurunun ve her şeyden önemlisi harcanmış zamanın neticesi olarak bir kitap çıkardım, yazımı devam eden bir kitabım, yayınlanma aşmasında olan iki kitabım var. Bunlardan biri roman, ikisi şiir ve biri tanıtım kitabıdır.

Betül FIRAT: Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?

Ali ERDİN: Yazmak uzun soluklu ve yorucu, fedakârlık gerektiren, hayal gücünün sınırları aşar derecesinde zorlandığı yorucu mücadeledir. Bir edebiyat işçisi olarak tabi ki zorluklarla karşılaşıyoruz. Bunlara, zamanı etkili kullanamama, stres, göz bozukluğu ve motivasyon bozukluğunu sayabiliriz. Ben bir konu hakkında yazarken, düşünürken ilhamla kafa kafaya gelmişken yazmak istediğim olayı kafamda tasavvur edip içimde yaşayıp sonra yazıya döktüğüm için yazım aşaması benim için zor, basım aşaması daha az meşakkatli ve kolaydır.

Betül FIRAT: Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?

Ali ERDİN: Yazmak bir meziyettir dolayısıyla, okurum, net olurum ve yazmak için çok okurum Havanda su döğmem, reel şeylere vakit ayırırım .’Yazdım oldu” diyemem, yazmayı kavram olarak görmem, sürekli ve her koşulda üzerinde araştırma yaparak ufkumu genişletmeye çalışırım. Gündemi sürekli takip ederim. İster “ütopya “olsun, ister “distopya” olsun yazacağım her şeyin insanla bağdaşacağını aklımdan çıkarmam. İyi bir dinleyiciyim Her şeyi konumlandırır ve dinleyerek keşfederim. Yazmanın duygusal bir üretim olduğuna inanırım ve iyi bir disiplinle ilham bulurum. Kendini tanıdığımdan itibaren yaşadığım her olayı bir ilham kaynağı olan bana yön veren elimdeki pusula olarak görürüm, asla yılgınlığa kapılmam, sakın ve acele etmeden her daim sükûnetimi muhafaza ederim. İşte bunlar beni yazarken besleyen ve ilham kaynağım olan ana unsurları teşkil ederler.

Betül FIRAT: Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Ali ERDİN: Bugüne kadar okuduğum kitap sayısı ortalama iki yüz ün üzerindedir. Sizinle bu röportajı yapmadan önce Yunus Emre Divanı, Yavuz Bülent Bakiler’ in “Dilimdeki dikenler ve Grigory Petrov,un “Beyaz zambaklar ülkesinde “isimli kitaplarını okudum. Bu dönemde çok iyi yazar ve şairler var. Eserlere internet marifetiyle çok rahat ulaşım sağlandığı için okuyucusuyla da rahat buluşma imkânı buluyorlar.

Betül FIRAT: Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?

Ali ERDİN: Yazmak benim için bir “edebiyat işçiliği “olması yanında, asla vazgeçemeyeyim tutkum ve terapi kaynağımdır.

Betül FIRAT: İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?

Ali ERDİN: İyi yazabilmenin belirli bir formülü yoktur ama iyi yazmak için, çok okumalı, çok hayal kurmalı, çok iyi dinleyici olmalı, gündemi çok iyi takip etmeli ama her şeyden önemlisi insanın içinden gelen bir yazma hevesi ve azmi olmalıdır

Betül FIRAT: Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Ali ERDİN: Bir şeyler düşünün, hayal gücünüzün sınırlarını zorlayın, meraklı olun bununla ilgili, iyi yazarları takip edin, mutlaka not alarak çalışın, zamanı çok iyi kullanın, sürekli kitap kokularını içinize çekin ve mutlaka planlayın ve çok okuyun. Niyetiniz sadece okumak için okumak olmasın, anlamak, idrak etmek ve tatbik etmek için okuyun, yazdıklarınıza değer verin. Kendinizin çok ama çok değerli olduğunu unutmayın!

Betül FIRAT: Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?

Ali ERDİN: Okumak kendimize saygı duymaktır, yazmak ise pekiştirmek. İyi bir yazar ve şair olabilmek için araştırma gücünü kullanın ve en büyük silahınız iradeniz olsun. Okuyun ama okuduklarınızı unutmayın, aklınıza geldikçe yazın ve not alın. Sevgiyle kalın

Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.