DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

  İHTİŞAMLI ŞAİR UFUK SEZER KİMDİR

  İHTİŞAMLI ŞAİR UFUK SEZER KİMDİR
4 Eylül 2023 22:18
0
A+
A-

 

İHTİŞAMLI ŞAİR UFUK SEZER KİMDİR

1) Sizi tanımak isteriz. Ufuk Sezer kimdir?

Merhaba 21 Haziran 1988 yılında İzmir’de doğdum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezunum. İletişim ve yazma konusunda istekli oluşum beni Turizm tarafına doğru yönlendirdi. Uzun yıllardır Organizasyon ve İnsan Kaynakları sektöründe proje koordinatörlüğü ve çevirmenlik yapıyorum. Ayrıca özel bir dil okulunda 2 yıldır İspanyolca Öğretmenliği de yapıyorum. Öğretmenlik çok keyifle yol aldığım bir süreç olmaya doğru ilerliyor diyebilirim. Son olarak; Birçok dergi-röportaj ve sanat kitaplarında yer aldım. Hala da çalışmalarım devam ediyor. Sanat kulağıma cümlelerini durmadan fısıldıyor.

 

2) Sanata ilgi nasıl duydunuz?

Sanata olan ilgim çocukluğumla beraber yıllara tutundu. Küçüklüğümde resimle ve aldığım ödüllerle bu keyifli yolculuğun tadına varmaya başladım. Merakım daha sonra tiyatro ve şiire doğru yöneldi. Özellikle şiir kendi dünyamın kapılarını açmama neden oldu. Sonuç olarak o yol da ilerledim. Yazma serüvenim kendiliğinden dile geldi. Heyecanım ise hiç sönmedi.

 

3) Sanatın ve edebiyatın ilgi duyduğunuz alanları nelerdir?

Daha öncesinde dediğim gibi ilk olarak resimle yol aldım. Sonralarında edebiyatın gizemli ve bir o kadar da rengarenk dünyasına katılmış oldum. Beni besleyen her şeyden  ilham aldım ve yazmaya devam ettim. Öykü ve şiir ilgi alanlarımın birer parçası oldu. Sanatın her dalı benim için bitmek bilmeyen bir renk olmaya başladı. Yazarak büyüttüğüm kısacası attığım tohumlar şiir olarak yüreğimden ve ellerimden yakaladı.

 

4) Şiir yazmaya ne zaman ve nasıl başladınız?

Şiir yazmaya küçüklüğümde okuduğum kitaplar, ilkokul yıllarındaki edebiyat kokan sayfalar ve hayal dünyamı da ekleyerek kocaman bir dünyanın oluşmasına sebep oldu. Bir derdi yada mutluluğu dolu dizgin yaşadığım aşkları edebi bir dilde anlatmak hayattaki var olma nedenlerimden birisiydi. Kalbim hep o yönde kanat çırpmaya devam ediyordu.

 

 

5) Şiir sizin için ne anlamı ifade ediyor? Neden şiir?

İçimizde biriktirdiklerimizi tek bir satırla anlatabilmek edebiyatın hem zor hem de keyifli bir yanı olduğunu düşünüyorum. Kitap dolusu kelimeler şiirle bir dörtlüğe sığıyor ve sonrasında tanıyıp tanımadığın kalplere dokunuyor. Bu duyguyu yaşamak benim için en büyük şiir yazma sebebi denilenebilir. Tutkuyla örülmüş cümleler şiir yoluyla çiçekler açıyor ve yorumu sadece okuyucuya bırakıyor.

6) Kaç eseriniz var? Eserlerinizin adı nedir?

İki tane eserim var ki umut ediyorum yenileri de olacak. Hayatın Tonu (2019)Dudaklarında Mevsimler (2021) yıllarında raflarda yerini aldı. İki kitabım da hayatımın en büyük iyikileridir.

 

7) İlk eseriniz  ‘‘Hayatın Tonu’’ ile nasıl bir başlangıç oldu?

Hayatın Tonu (2019) yaklaşık olarak en az 10 yıllık şiirlerdeki seçkilerden oluşan benim için çok kıymetli bir kitabımdır. Hayalimi gerçekleştirdiği için yeri apayrıdır. Yaşadığımız duyguları renklere bulayarak edebiyat aracılığıyla anlatabilmek yada yazabilmek başladığım heyecanın en önemli kısmıdır.

 

8) Son dönemlerin popüler ve sevilen eseriniz  ‘‘Dudaklarında Mevsimler’’ hayatınıza neler kattı?

Ağzımızdan çıkan kelimelerin ne kadar önemli olduğunu, uslubün ve tavrın bizleri hem mutlu hem de bir o kadar da mutsuz edebileceğini bir kez daha hatırlattı diyebilirim. Her zaman olumlu yönde düşünürsek kelimelerin bir büyüsü vardır. Evren umutla onları size verir. İnandığım hayat felsefesi de her zaman bu oldu. Benim için okuyucularımdan aldığım övgü dolu yorumlar ve beğeniler bu felsefemi de destekledi.

 

9) ‘‘Hayatın Tonu’’ ve  ‘‘Dudaklarında Mevsimler’’  okuyucuya neler kattı ve ne mesajlar alındı?

Kelimelerin sihirli yolculuğunu doyasıya yaşadıklarını düşünüyorum. Bir o kadar da düşündüklerini de. Hayatın Tonu ve Dudaklarında Mevsimler genel olarak edebi tarafı yoğunlukta ve çok derin anlamlar ifade eden kitaplardır. Aldığım yorumlar ve mesajlarda bu düşüncelerimi kanıtladı. Başarmak istediğim tam olarak fark yaratmaktı. Kitaplara başladığınız gibi o hissi yoğun bir şekilde yaşıyorsunuz. Geri dönüşler olumlu olarak okuyucularım tarafından dile geldi. Mutluluk ansızın kulağıma fısıldadı.

 

10) Eserleriniz hakkında olumlu-olumsuz eleştiri oldu mu?

Genel olarak yazdığım tüm şiirler okuyucu tarafından beğenildi. Olumsuz bir dönüş almadım. Türü lirik şiir, duygu yüklü olduğu için bazı kesim tavsiye etmeyebilir. Saygı duyuyorum ki bana hiç denk gelmedi. Tam aksi olduğu için gülümsememi sağladılar diyebilirim.

 

11) İlham kaynağınız nelerdir?

Genel olarak şundan ilham alıyorum diyebileceğim bir şey yok. Okuduğum bir kitap, izlediğim bir film yada anlık gözlemlediğim her şey sanatla birleşip ilham olarak sonuçlanıyor. O an da bambaşka umut dolu şiirler yazıyorum. Çünkü mürekkebi kalbimden damlıyor.

12) İlham aldığınız Şairler ve Yazarlar kimlerdir?

Tevfik Fikret, Sabahattin Ali ve Doğan Cüceloğlu bunların başlarında geliyor. Çok fazla kitaplarını okudum. Tarzlarını ve hayat görüşlerini kendi yazdıklarıma benzetiyorum. Yaşadıklarını yılların savurganlığıyla net bir şekilde naif ruhlarıyla anlatmaları bana ilham veriyor diyebilirim. Okuduğum ve gözlemlediğim kitaplar, yazarları da aynı şekilde söyleyebilirim.

 

13) Karakalem çizimleriniz çok harika! Bu yolculuğa nasıl başladınız ve nasıl gidiyor?

Eskiden çiziyordum sonrasında iş yoğunluğu derken istemeden ara vermek durumunda kaldım. Bu yolculuğun en büyük sebebi Pandemi oldu. Pandemi hayatımızı çok değiştirdi. Ben de o süre zarfında sorarak, araştırarak ve en önemlisi çizerek karakaleme tekrar başladım. Üst üste çizerek kendimi geliştirdim ve nerede eksik gördüysem o tarafa doğru yöneldim. Beğendiğim her şeyi çiziyorum. Bu aralar Anime çizimlerim çok hoşuma gidiyor. Yeni çalışmalarımın daha da etkili olacağını düşünüyorum. Sanat bu sefer de resim olarak sayıklıyor içimde.

 

14) Karakalem çizimleriniz için ilerde sergi açmayı düşünüyor musunuz?

İleri ki projelerimde karakalem sergisi fikri kafamda oluşmaya başladı. Çizimlerden aldığım olumlu geri dönüşler ve bitmek bilmeyen hayal gücüm bu yeni heyecanıma atılmama sebep oldu. Sergi açmayı doğru zamanda gerçekleştireceğimi düşünüyorum. Evren en güzelini verir bizlere.

 

15) Sanatın ve Edebiyatın toplumdaki yeri nedir?

Sanatın ve edebiyatın her konu da iyileştirici bir gücünün olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla yazılan ve okunan her bir kelime hayatımızın şekillenmesine neden oluyor. Edebiyatın sokaklarında tekrardan özgürce gezinmek hepimizi mutlu ediyor. Her açıdan ruhumuzu besleyen bir melodi gibi aralıksız, durmadan bedenlerimiz de çalıyor diyebilirim.

 

16) Yeni eser çalışmalarınız var mı? Süreç nasıl gidiyor?

Yeni kitabımın şiirlerini tamamladım. Sadece editöryel süreç ve ufak tefek değişiklikler dışında çok fazla bir işi kalmadı. Vakit ayırdığım en uygun zamanda eksiklikleri tamamlayıp yeni kitabımın okuyuculara ulaşmasını istiyorum. Doğru zaman da kalbimin sesi onay verdiğinde yeni kitabım çıkmış olur.

 

 

 

 

17) En son kimlerin  kitabını okudunuz/ okuyorsunuz?

* Zülfü Livaneli : Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm

* L.N Tolstoy: İnsan Neyle Yaşar?

* Cezmi Ersöz: Yok karşılığı yüzünün

* Edgar Allan Poe: Şiirler ve Anılar

* Meltem Güdemezoğlu : Eylülde Sevmek İstedim Seni

* Murathan Mungan: Evrak Çantası

Şu anda Zülfü Livaneli: Huzursuzluk kitabını okuyorum. Tavsiye ederim

 

18) Ülkemizde okuma oranı oldukça düşük. Okuma oranının yükselmesi için neler yapılmalıdır?

Öncelikle gelecek nesile kitap okumayı teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. En büyük faktör de ebeveynlerden geçiyor. Önce onların kitap okuması ve kitapları sevmesi lazım. Kitap okumak ayrı bir heyecan. Kitaplar gerçek okuyucularla buluştuğu zaman da biz genç yazarlar keyfini çıkarıyor. Hepimiz ayrı dünyalara isteyerek merhaba diyoruz.

 

19) Yeni yazmaya başlayanlar için tavsiyeleriniz nelerdir?

Yeni yazar adayları yazmaktan asla vazgeçmesinler. Bu konu hakkında çok fazla araştırsınlar ve bol bol kitap okusunlar. İçlerindeki tutkuyu kaybetmesinler ve en önemlisi hayal etsinler. Kendilerine güvendikleri en doğru zamanda cesaret edip kendi yolculuklarına başlasınlar diyebilirim

 

20) Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Keyifli ve samimi bir röportaj olduğunu düşünüyorum. Sanatın bize her dokunuşunda bambaşka renklerimiz ortaya çıkıyor. Yazdıkça da içimizdeki sızlayan mevsimler hayatımıza birer birer ekleniyor. Yayınevim Luna Yayınları’na da çok teşekkür ederim. Desteklerini asla unutamam. Emeği geçen herkese sonsuz Sevgilerle. İyi ki sanat var! diyerek son sözümü söylüyorum…

 

İletişim Bilgileri : Ufuk SEZER

Cep Tel: 0536 521 93 04

E-posta: ufuk2787@gmail.com

Instagram: kitapseverufuk

 

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.