Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

GÖNÜL DOSTLARIYLA RÖPORTAJ “ÖMER EKİNCİ MİCİNGİRT”

GÖNÜL DOSTLARIYLA RÖPORTAJ “ÖMER EKİNCİ MİCİNGİRT”

Şair kimdir, sanat nedir, şiir nasıl yazılır. Edebiyatın, sanatın içinde hangi soruları merak ediyoruz? Ya da etrafımızda ki şair ve sanatçı dostlarımızın düşünceleri bakışları nelerdir? Nice sorular işte! Hasbihal zamanı!…

Gönül Dostlarıyla Röportaj projemiz TC Betül Fırat ile yeniden sizlerle!

Ve yeni yıla gireceğimiz şu haftada hepinize sağlıklı mutlu yıllar dilerken Bursa’da yaşayan değerli şair Ömer Ekinci Micingirt – Şair/Yazar Bey ile hoş sohbetimize başlıyoruz.

Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği

GÖNÜL DOSTU ÖMER EKİNCİ MİCİNGİRT İLE SOHBETİMİZ

…………………

SORU 1 – BETÜL FIRAT : Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Kimdir Ömer Ekinci Micingirt?

Ö.E.MİCİNGİRT: Micingirt kim çok kısa özetleyeyim. 13 Kasım 1963 tarihinde Sarıkamış’ın Aşağı Micingirt (şimdiki adı İnkaya) köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimi Sarıkamış ve yükseköğrenimi Erzurum’da tamamladı. Şiire ilgisi küçük yaşlarda başladı. Katıldığı yarışmalarda birincilik dâhil çeşitli ödüller alan Micingirt ’in yüzlerce şiiri çeşitli yerlerde aktarıldı. Birçok şiir kitapları ve onlarca antoloji şiir kitapları yayınlandı. Değişik dergi ve gazetelerde de yazan Ömer Ekinci Micingirt hemen her konuyu şiirlerinde işlemektedir. Bursa’da bir kamu kurumunda idareci olarak görev yapan şair, birçok dernek, kurumla birlikte Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ve İLESAM üyesidir. Samimiyetle söylediğim bir beyitle kendi tanıtımımı sonlandırayım dua niyetiyle;

“Ya Rab beni ismim gibi ad eyle,

Hakkı söylet, affeyle azad eyle.”

SORU 2 – BETÜL FIRAT : Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Ö.E.MİCİNGİRT: Yazmaya ilkokul sıralarında iki dörtlük yazmıştım ve okulumuzun panosuna asmıştı öğretmenimiz. Daha sonra şiiri üniversitede okurken hürriyet gazetesinde rastlamıştım ve bana tekrar şiir yazmaya vesile olan bir hatıra oldu. Köyümüz Kars Sarıkamış’a bağlı kalesi kümbeti mağaraları bulunan tarihi bir köy ve şehit mezarlıklarında büyüdük. O zaman yazdığım şiirin bir dörtlüğü hafızamda kalanını paylaşalım:

Köyümüz vermem Ruslara seni

Küçükten büyüttün sağlıkla beni

Kadir kıymetini anladım yeni

Kaleyle çevrili cennet Micingirt

Daha sonraki yıllarda ara ara yazıyordum ancak; Erzurum Atatürk Üniversitesinden tayinimiz Bursa Uludağ Üniversitesi çıkınca Bursa’ya geldik, gurbet hayatı başlayınca gurbet şiirleri daha sonra her konuda şiir yazmaya başladık ve şiir bizim artık iliklerimize kadar işledi.

SORU 3 – BETÜL FIRAT : Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?

Ö.E.MİCİNGİRT: *Siz hiç ay ışığında ağladınız mı (ilk eser)

*Gören Göz Aradım – *Sonsuzluk Telaşı – *Hakikatin Gözyaşları – *Asrın Hissiyatı

*Tufan Yığıntıları – *Beyni Zonklatan Beyitler – *Zülfüyâra Dokuna Sözler

*Oksimoron – *Sus – *Esâs – *Katre – *Berzah – *Tecelligâh – *Meçhul – *Senden Sonra

SORU 4 – BETÜL FIRAT : Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

Ö.E.MİCİNGİRT: Ailemde sanatla ilgilenen amcam Ömer Faruk Ekinci vardı rahmetli oldu, Ankara Milletvekili.

SORU 5 – BETÜL FIRAT : Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?

Ö.E.MİCİNGİRT: Eserlerimin hepsi önemli, çünkü onları tamamına yakınını yaşayarak yazıyorum. Eserlerim Ömer Ekinci Micingirt ‘in yazıya dökülmüş hâlidir.

SORU 6 – BETÜL FIRAT : Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? Ö.E.MİCİNGİRT: Yazar öncelikle ahlaki kuralları yaşamalı ve yaşadıklarıyla yazmalı. Hakikati dert etmeli Dünyayı güzelleştirenler hakikati dert edenlerdir. Kalemin dile kalbe ve vicdanlara sirayet etmediği toplumlar çöker. İnsan kalabilme; bütün kötülüklere karşı dur diyebilmek, risk alabilmek kalbin kalemin ve kelamın hakkını verebilmektir. Hakkın hatırını âli bilip” ülkesinin derdiyle dertlenen ve seciyesi helâl lokmadan beslenenleri çoğaltmaya yönelik gayret sarf etmelidir.

Dört kelime anlatıyor Ömer’i

Rıza-yı Hak sırtındaki semeri

Haşir meydanında giye er o ki

Tekbir ile başpehlivan kemeri

SORU 7 – BETÜL FIRAT : Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Ö.E.MİCİNGİRT: İlk evvela peygamberimizin sav hayatını okuyup ve kendi hayatımızı ona benzetmeye gayret etmeliyiz. Çünkü o güzel ahlakı hâkim kılmak için gelmişti dünyaya. Daha sonra dünya klasikleri ve şair olarak Sezai Karakoç ve Mehmet Akif Ersoy eserleri okumalı.

SORU 8 – BETÜL FIRAT : Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Ö.E.MİCİNGİRT: Beni etkileyen şair; Şair Nabi’dir. Çünkü o hacda şiirini okutabilecek müjdeye mazhar olmuştur. Şair Nabi, Sultan 4. Mehmet döneminde hacca gitmek üzere bir kısım devlet erkânı ile birlikte yola çıkar. Kafile Medine-i Münevvere ye yaklaşmıştır. Vakit gecedir, peygamber efendimize bir an önce ulaşmak özlemi ile Nabi’nin gözüne uyku girmemiştir. Fakat kafiledeki bir paşa hem de ayaklarını kıbleye doğru uzatmış, uyumaktadır. Şair Nabi’yi ağlatan şiir…

Hz Peygamberin (s.a.v) beldesinde edebe aykırı böyle bir gaflet halini bir türlü hazmedemeyen ve çok üzülen Nabi, içinden gelen bir ilhamla kasidesini bir anda irticalen söyleyiverir. Kafile şafak vakti Medine-i Münevvere ye girmektedir. Medine minarelerinden sabah ezanı okunmaktadır. Müezzin, ezanın ardından Türkçe bir kaside okumaya başlar.

Nabi dikkat eder, okunan, kendi kasidesidir. Hemen minarenin kapısına koşar. Müezzine, Allah aşkına, okuduğun bu kasideyi nereden öğrendin? Müezzin şöyle cevap verir:

Bu gece rüyamda Efendimiz (s.a.v) i gördüm. Bana dedi ki; ya müezzin kalk yatma! benim ümmetimden bana aşık bir zat benim kabrimi ziyarete geliyor. Muhabbetinden benim için şu kasideyi söylemiştir. İşte bu cümlelerle minareden onu istikbal et; buyurdu.

Bende hemen kalktım abdest aldım; Peygamberimizin iltifatına mazhar olan âşık acaba kimdir diye düşünerek minareye koştum. Öğretildiği gibi okudum. Nabi , Resulullah benim için ümmetimden mi dedi ? diyerek sevincinden oracığa bayılıp düşer.

Kasidenin adı: SAKIN TERK-İ EDEPTEN. Okumanızı öneririz.

SORU 9 – BETÜL FIRAT : İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Ö.E.MİCİNGİRT: Şiir bir eserdir bir binadır. İhtişamlı bir bina için gerekenken sağlam taş, harç ve geniş ufuklu bir mimar gerekir. Harç duygu, taşlar kelimeler ve mimarda şairdir. Tabii ki herkes mimar olabilir ancak Mimar Sinan doğulur. Herkes şiir yazabilir ancak, kabiliyet doğuştan var olmalı ki kazanılan bilgi birikimi kemale ersin. Yani şiir ve şair büyük birikim gerektirse de, doğuştan kabiliyette olmalı.

SORU 10 – BETÜL FIRAT : Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

Ö.E.MİCİNGİRT: Gençleri edebiyat ve sanata kazandırmak için onları öğretimden ziyade eğitime koşturmalıyız. Ahlak temelli bir eğitim sistemine acilen ihtiyaç var. Eğitim seferberliği gerekir.

SORU 11 – BETÜL FIRAT : Aksed Sanat ile nasıl tanıştınız? Aksed Sanat projelerini nasıl buluyorsunuz, sizin Aksed de görmek istediğiniz bir proje var mı?

Ö.E.MİCİNGİRT: Aksed Sanat ve Mustafa Çelebi Çetinkaya çok gayretli bir ekiple güzel şeyler yapıyorlar. Hayırlara vesile olsun inşallah.

SORU 12 – BETÜL FIRAT : Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Ö.E.MİCİNGİRT: Kitaplarım ulusal ve uluslararası yayınevlerinde mevcut. Micingirt yazarak internet satış sitelerinden ulaşmaları mümkün. Ayrıca www.micingirt.com sayfamda da birçok eserimi paylaşıyorum. Yazılı ve görsel medyadan ulaşabilirler.

SORU 13 – BETÜL FIRAT : Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Ö.E.MİCİNGİRT: Madem edebiyat/şiir ile haşır neşir oluyoruz, ne söylesem beyhude diyemeyiz. Sahici haykırışlar, çırpınışlar gerek. Kavgası kaygısı yorgunluğu insan kalabilme ve m/izansızlıkla mücadele olmalı her irfanlı kalemin.

Gayreti unutmadan kadere rıza gösterenlerin samimiyet libası olmalıdır mısralar. Hakikati haykıramayan kalemler gün gelir İblisliğe/dilsizliğe dönüşüverir. Bazı cümleler vardır ki izahı imkânsız, mahiyeti temiz duru ve ruha dokunan samimiyetlere bulvar olur.

“Kitap nefes gibi tefekkür her dem,

Okumak irfandır, yaşamak erdem.”‬‬‬‬‬

diyerek tüm edip dostların büyük küçük ayırmadan ellerinden öpüyor saygılar sunuyorum.

Ömer Ekinci MİCİNGİRT

***

Bu hoş ve anlamlı sohbet için, sorularımıza verdiği birbirinden kıymetli cevapları için değerli şairimiz Ömer Ekinci Micingirt beye müteşekkiriz. Sanat hayatında başarılar diliyor ve Ömer bey nezdinde siz dahil olan bütün dostlarımıza selamlarımızı gönderiyoruz.

Proje Koordinatörü: TC Betül Fırat

Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği

Yönetim Kurulu Üyesi

Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.