Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

GÖNÜL DOSTLARIYLA RÖPORTAJ “AYSEL ERTUĞRUL AKKANAT”

GÖNÜL DOSTLARIYLA RÖPORTAJ “AYSEL ERTUĞRUL AKKANAT”

Sanat insanların önce kalbine, sonra aklına sonra da ömrüne huzur verir. Günün kederini eritip, dünün eksiğini belirtip, yarına umutla yolculuk planı yapmaktır sanat!

Bu günkü söyleşimize başkanımız Mustafa Çelebi Çetinkaya’nın sanatı tarifi ile başladık. Sanatı ilim ile birleştirip, duyguları ruhun kudretiyle harmanlayan değerli bir yazar ile, İzmit Karamürsel’den Aysel Ertuğrul Akkanat ile sohbet edeceğiz bugün. O halde buyrun Aysel hanımla olan söyleşimize bakalım…

Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği

GÖNÜL DOSTU “AYSEL ERTUĞRUL AKKANAT” İLE SOHBETİMİZ

…………………

SORU 1 – BETÜL FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Kimdir Aysel Ertuğrul Akkanat?

A.E. AKKANAT: Adım Aysel Ertuğrul Akkanat Kocaeli’nin şirin ilçesi Karamürsel’de doğdum ve orada yaşıyorum. Evli üç çocuk annesiyim. Şu an bir eğitim kurumunda şube müdürü olarak çalışıyorum. Radyo Televizyon mezunuyum. Bir yayınevinde editörlük ve grafikerlik yaptım. Zaman zaman editörlük yapmaya devam ediyorum. Uni Tv de program yapımcılığı ve sunuculuğu da yaptım şimdilik ara verdik yeniden yapmaya devam edeceğiz. Bunun yanında gazeteciyim. İlçemde bir yerel gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapmaktayım. Ayrıca bazı gazetelerde köşe yazarlığı yapıyorum. GARDIROP isminde bir kitabım var. Yeni kitap çalışmalarım devam etmekte olup edebiyatı hayatımın içinde de yaşıyorum.

SORU 2 – BETÜL FIRAT: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

A.E. AKKANAT: Okuma yazmayı öğrendiğim günden itibaren, okumak benim için bir hobiden ziyade ihtiyaç haline gelmişti. Yazma konusu amatör olarak bazı sitelerde yaptığım yorumlarla dikkat çekiyordu. Ancak yazma eyleminden hep çekiniyordum. Bunda sanırım çok iyi kitaplar okumanın etkisi olduğunu düşünüyorum. (Onlar gibi yazamam korkusu) editörlük yaptığım sırada sıradan kitaplarla da tanıştım az da olsa cesaret buldum. Sonrasında teknik olarak eksiklerim olduğunu düşünerek iki kur Kocaeli Üniversitesi’nden yazarlık eğitimi aldım. Burada yazdıklarım hocalarımın dikkatini çekti, bu anlamda takdir gördükten sonra yazmaya cesaret ettim ve köşe yazıları yazmaya başladım. Bir yıl kadar sonra da kitabımı çıkardım. Yaklaşık dört yıldır yazıyorum.

SORU 3 – BETÜL FIRAT: Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?

A.E. AKKANAT: Eser denir mi bilemem. Ancak kitabımı söyleyebilirim. Derleme bir kitap, “Gardırop” diyebilirim.

SORU 4 – BETÜL FIRAT: Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

A.E. AKKANAT: Amatör olarak bu işi yapanlar var evet. Ayrıca resim sanatıyla da ilgilenenler oldukça fazla.

SORU 5 – BETÜL FIRAT: Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?

A.E. AKKANAT: Bence daha önemli bir eser verdiğimi düşünmüyorum. Fakat verebileceğime inanıyorum.

SORU 6 – BETÜL FIRAT: Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? A.E. AKKANAT: Bir konu hakkında yazacaksa o konuyla ilgili çok ciddi bir araştırma yapması gerektiğine inanıyorum. Sanatın diğer alanlarını bilemem örneğin resim, müzik bunlardaki hazırlık aşaması hakkında bir fikrim yok sanırım.

SORU 7 – BETÜL FIRAT: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

A.E. AKKANAT: Kitap benim olmazsa olmazım. Şöyle bir örnek vereyim; hepimiz cep telefonu taşıyoruz ancak onu yanımıza almayı unuttuğumuzda bir boşluk hissi, bir rahatsızlık hissederiz. Hah işte kitapta benim için tam olarak böyle bir şey. Kesinlikle kitapsız hiçbir yere çıkamam. En son okuduğum kitap; “Wiktor E. Frankl’ın İnsanın Anlam Arayışı” Kitap tavsiye etmeyi sevmiyorum. Bugün önerdiğim bir kitabı, bir başka gün farklı bir kitapla yer değiştirebilirim. O yüzden genelde kitap tavsiyesini çok doğru bulmuyorum.

SORU 8 – BETÜL FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

A.E. AKKANAT: Çok geniş bir soru, ilk aklıma gelenleri söyleyeyim; Cemil Meriç, İhsan Oktay Anar, Rasim Özdenören, Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Sabahattin Ali. Şairlerden; Ahmed Arif, Atilla İlhan, Nazım Hikmet sadece hatırladıklarım. Unuttuklarım vardır kesinlikle.

SORU 9 – BETÜL FIRAT: İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

A.E. AKKANAT: Haddim olmayarak bu soruya kısaca yanıt vermek istiyorum. İyi yazmak için çok okumak gerek, çok araştırmak gerek, çok pratik yapmak gerek( hiçbir şey yoksa günlük tutulabilir). İmlaya hakim olmak ve kelime hazinesinin iyi olması da önemli etkenler arasında sayılabilir.

SORU 10 – BETÜL FIRAT: Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

A.E. AKKANAT: Gençlere öncelikle okumayı sevdirmek gerekir. Onların ilgisini çekecek şekilde yaklaşmak ve en önemlisi sanatın değerli olduğunu hissettirmek gerekir. Günümüzde malumunuz, sanata ve sanatçıya değer verilmeyen bir toplulukla karşı karşıyayız. Bunu gören hangi genç severek bu işe kendini adayabilir ki? Ayrıca güzel yapılan işlerin, özellikle gençleri ödüllendirip değerli olduğunu hissettirmek, kısacası her anlamda teşvik etmek gerek.

SORU 11 – BETÜL FIRAT: Aksed Sanat ile nasıl tanıştınız? Aksed Sanat projelerini nasıl buluyorsunuz, sizin Aksed de görmek istediğiniz bir proje var mı?

A.E. AKKANAT: Aksed Sanat’la tanışmam çok yeni henüz. Sosyal medya üzerinden tanıştım. Sanat ya da edebiyat yazan her yere gözüm kapalı girdiğim için çok araştırmadım. Çalışmaları hakkında çok bilgiye sahip değilim. Önerebileceğim bir şey olması için çalışmalarını bilmem gerekir. Ancak çok istediğim bir şey var, bunu da Aksed’de görmeyi isterdim hatta bu gerçekleşirse içinde yer almayı da çok isterim. Kaliteli bir edebiyat dergisi, baskılı olarak.

SORU 12 – BETÜL FIRAT: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

A.E. AKKANAT: Sosyal medyadan ulaşabilirler; instagram hesabım:ayselertugrulakkanat, facebook hesabım: Aysel Ertuğrul Akkanat, Tweetr hesabım:Aysel Akkanat

SORU 13 – BETÜL FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

A.E. AKKANAT: Dünyayı, yaşanılır kılan güzelliklerdir. Güzellik sanatta mevcuttur. AKSED SANAT’ta buluşalım. Teşekkür ederim

Karamürsel’den “Gardrop” kitabının müellifi Raife Aysel hanımla sohbet ettik bugün. Sizleri Raife hanımın çalışmalarını takip etmeye ve kitabını temin etmeye davet ediyor, yazarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Yazarımızın ifade ettiği gibi bitirelim bu sohbeti.

Sanatla kalın, Sanatta kalın.

Proje Sorumlusu: Betül Fırat

Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği

Yönetim Kurulu Üyesi

Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.