İyi akşamlar arkadaşlar!
Paylaşmak istediğim eser, çok yüksek bir mertebede görev yaparken, talihsiz bir şekilde; vatan hainliği ile suçlanıp, sorgusuz, sualsiz zindana atılan ve idama mahkum edilen, İ.S. 480-524 yılları arasında yaşamış, tam bir hikmet arayıcısı olan filozof Boethius’un, sıradan insanlar için dramatik olabilir ama, onun gibi bir devlet adamı ve filozof için tam bir hikmet arayışı hikayesi. Ancak tedbiren, akıbeti bakımından dramatik olduğunu da gözardı etmeyelim biz…
Çok fazla daraldığı ve kaderi ile mücadeleye girdiği, kendini çaresiz hissettiği bir anda, son derece güzel bir kadın kılığında kendisine görünen felsefe ile, hikmet dolu bir diyaloğun ardından, zaten inançlı biri olması sebebiyle, inancının iyice pekiştiği ve ebedi saadetin ne olduğunu idrak ettiği, çarpıcı bir sohbet kitabı bu eser.
Aslında canımız dahil, gafletle “benim” diye terennüm ettiğimiz malın, mülkün, rütbenin, makamın, mertebenin, evladın, eşin, vs. nin sahibi olmadığımız, her şeyin bir emanet olduğu, günü gelince sahibine teslim edilmesi gerektiği idrakini uyandırıcı bir eser bu… Ya da aslında, ebedi saadetin, nerede ve nasıl aranması gerektiğinin anlatıldığı bir eser.
Zaten güçlü bir filozof ve devlet adamı olan ve felsefeyi, kaderi, kendini çok iyi konuşturan Boethius’un bu diyaloğu sunuş şekli de son derece dokunaklı ve anlamlı… Güçlü bir tercüman çevirisi olması da eseri kıymetlendiriyor. Eser, özelde prensiplerin, genelde ilkelerin geçit töreni gibi… Künyesini yazayım ve ilgilenenlere iyi okumalar dileyim.
– – – – – – – – – – –
Felsefesinin Tesellisi.
Boethius.
Çev: Çiğdem Dürüşken.
Alfa Yayınları.
1. Baskı 2015
4. Baskı 2020 – 271 sayfa.
– – – – – – – – – – – – – – – – –
Bol okumalı ve sağlık dolu ömürler diliyorum!
Bülent DEMİREL