DOLAR
32,2584
EURO
34,7652
ALTIN
2.387,60
BIST
10.267,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Yazar ve Şair Turan EKİNCİ Röportajı

Yazar ve Şair Turan EKİNCİ Röportajı

Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz.  Turan EKİNCİ kimdir?

1967 yılında beş çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olarak Tokat’ta doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Tokat’ta tamamladım. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokul eğitimlerini aldım.  Kamuda 25 yıl hizmetten sonra emekli oldum. Özel sektörde güvenlik ve risk uzmanlığı ve yöneticilik yapmaktayım. Ağırlıklı olarak kurumsal firmalarda genel güvenlik, kişisel güvenlik ve sosyal ilişkiler üzerine eğitimler vermenin yanında sosyal medya platformları ve dijital gazetelerde köşe yazıları yazmaktayım. Amatör olarak bağlama ile uğraşmaktayım. Uzun yıllardır şiire emek veren bir yazar olarak “Denizde Bir Damla” ve “Ayrılığın Zirvesi” isimli iki şiir kitabı ile kadın hakları konusunda farkındalık yaratması için yıllarca gözlemlediğim gerçek bir hayat hikayesi olan “Kızımın Nefesi” isimli bir romanım piyasaya çıkmış olup yakında piyasaya çıkmayı bekleyen çok sayıda eserim okuyucusuyla kavuşacağı günleri beklemektedir. Karşınızdaki insanın mevcut durumunu önemsediğiniz an tüm insanlığı önemsiyorsunuz anlayışı doğrultusunda, insanların hoşgörü ve empati ile mutluluğu yakalayacağına inanan biri olarak hümanist, doğa sever özelliklerimin yazılarıma ve şiirlerime aksettiğini görmek mümkün. Bir edebiyat aşığı olarak özellikle şiir ve roman konusunda yazmaya istekli olan ama yazıya aktarım konusunda zorlanan insanlara ücretsiz bu anlamda mentörlük yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım ve halen Samsun’da yaşamaktayım.

Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Yazmaya ortaokul sonları, lise yıllarımın başlarında başladım. Özellikle şiir konusunda yeteneğimin olduğunu düşünüyordum ama kendi çapımda yazıp sakladığım şiirler lise birinci sınıfta okullar arası bir yarışmada Tokat il birincisi seçilmemle gün yüzüne çıkmaya başladı. Sonraki yıllarda sayısız ödüller alan şiirlerim oldu.

Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir? 

Aslında 40 yıllık bir edebiyat geçmişim olmasına rağmen piyasada şiirin ruhundan uzak birçok şiir kitabı çıkarılmış olması nedeniyle kitap bastırmayı çok da düşünmedim. Ancak 2022 yılına kadar direnebildim sanırım ve bir yazar arkadaşımın “Sizler alanı bırakırsanız tabii ki kalite düşecek” demesi sonrası kitaplarımı bastırmaya karar verdim. İlk kitabım “Denizde Bir Damla” aforizma/şiir alanında Kitap Müptelası yayınlarından çıktı.

Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

Amatör anlamda şiire yatkın bir kardeşim var, yine bir kız kardeşim el sanatları üzerine Türkiye’nin sayılı eğitici ustalarından.

Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?

Denizde Bir Damla ilk eser olması açısından önemli: ama ödüllü birçok eserimin olduğu ikinci şiir kitabım olan “Ayrılığın Zirvesi” bu anlamda çok daha ön planda. Bunların yanında ise ilk romanım olan “Kızımın Nefesi” hem yazım tekniği hem içerik hem de farklı bazı özellikleri ile diğerlerinden daha ön plana çıktı diyebilirim. Gerçek bir hayat hikayesini ele aldığım kitap çok da tutuldu ve okuyucunun harika dönüşleri olmaya başladı.

Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? 

Öncelikle şiir veya roman fark etmez en önemlisi duygusal aktarımı yaparken insanları incitmeden ama akıllarına kazınabilecek farklılıklar sunabilmek derim buna. Bunun yanında özellikle şiir konusunda teknik bilginin önemli olduğunu düşünüyorum. Tamamen esinlenerek kopya şiirlerle kelime değişimi yaparak yazmaya çalışan çok insan var ki bu da hiç hoş durmuyor. Samimiyet ve farklılık olmalı. Bütün bunların yanında yazarın dil bilgisi kesinlikle bir editöre çok iş bırakmayacak düzeyde olmalı. Henüz noktalama işaretlerini dahi kullanmayı bilmeyen, yazdığı kelimenin anlatmak istediği hususa karşılık gelip gelmediğini bilmeden kalem ele alınmamalı diyorum.

Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Bir yazar olarak elbette ki farklı yazarlardan çok değişik kitapları zaman buldukça okumaya özen gösteririm. Okumadan iyi yazamazsınız zaten. En son Abbas Turan’ın “Sen İnsansın İnsanlığını Unutma” isimli kitabını okudum.  Tavsiye anlamında direk bir kitap vermek doğru değil her kitabı okusunlar isterim ama farklı algılanmayacaksam “Kızımın Nefesi” isimli kitabımı herkesin okuyup okutturmasını arzu ederim; çünkü bu kitap kadınlarımıza veriliyor gibi gösterilen ama asla verilmeyen değerin topluma nasıl yansıdığını gösteren en çarpıcı eserlerden oldu diyebilirim.

Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Şair olarak Abdurrahim Karakoç, Can Yücel, Özdemir Asaf, Aşık Veysel, Nazım Hikmet ve daha birçok yazar sayabilirim. Roman olarak da eskilerden Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Yaşar Kemal gibi üstatların yanında günümüz yazarlarından dili nispeten ağır olmasına rağmen Nazan Bekiroğlu ilk aklıma gelenler diyebilirim.  Onlarca farklı tarzda harika ozanlar, şairler ve yazarlarımız var ve hepsini burada saymak zaten mümkün değil.

İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Elbette bunun birinci kuralı doğuştan gelen bir özellik olmalı. Teknik bir yazıyı mükemmel kaleme alabilir birisi ama şiir ve roman, öykü yazmak için ruhun çağlaması gerekli diye düşünüyorum. Bunun yanında çok kitap okumalı ve dil bilgisi, anlam bilgisi açısından iyi bir seviyeye gelmesi kesinlikle şart. Kelime dağarcığının geniş olması çok önemli. Tüm bunlara rağmen yazıya aktarımda zorluk yaşayanlar için iyi bir mentörden destek çare olabilir.

Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

Öncelikle kitaba erişimin çok olması için kitap fiyatlarının daha makul seviyelere çekilebilmesi için ülke politikasının değiştirilmesi ve bu anlamda okumanın hem aile hem de eğitim sistemi içerisinde teşvik edilebilir olması en önemli husus. Bunun yanında daha küçük yaşlardan itibaren ailenin çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırması ilk şart.

Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Kitap Müptelası Yayınlarından çıktı üç eserim de. Yakında bir romanım daha çıkacak, hadi buradan da okuyucularımıza ismini duyurayım “Emanet Bakışlar” isimli yine gerçek bir aşk hikayesini konu aldığım kitabım okuyucuyla buluşacak. Türkiye’deki tüm değerli kitap dağıtıcılarının internet siteleri üzerinden kitaplarıma ulaşabilirler. Hatta imzalı olarak temin etmek isteyenler benimle instagram üzerinden iletişime geçerek de kitaplarıma ulaşabilirler.

Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Kitap yazmak belki de bir yazar için belki de en kolay olanı. Mesele okuyucunun ellerinde o kitabın değerinin ölçülebilmesi. Çok okusunlar istiyorum; ama asıl istediğim şu: Kesinlikle sürekli alıştıkları birkaç isim üzerinden kitap okumasınlar, çok çeşitli ve farklı eserler okusunlar. Bir yazarın yüz kitabı yerine yüz yazarın birer kitabı kişinin bakış açısını kesinlikte çok daha ileri taşıyacaktır unutmasınlar.

Sevgi ve saygılarımla.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.