Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Yazar ve Şair Nigar KAYA Röportajı

Yazar ve Şair Nigar KAYA Röportajı

B.F. Öncelikle davetimizi kırmayıp  röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler.

B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Nigar KAYA: 1977 Çankırı doğumluyum. Memur bir babanın ikinci evladıyım ve beş kardeşiz. Lisans mezunuyum. İlk orta ve lise eğitimimi Çankırı’da gördüm, doğma büyüme Çankırı’lıyım. Halen hemşire olarak görev yapmaktayım ve mesleğime aşığım. Her şeyim, biriciğim bir oğlum var, Hukuk Fakültesi’nde okuyor.

B.F. Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Nigar KAYA: Aslında kendimi bildim bileli yazıyorum. Günlük tutarak yazmaya başladım, sonra da şiirlere geçiş yaptım. Hatta ayrı bir defterim vardı, edebiyat parçalama defteri derdim, aklıma bir şey geldikçe oraya yazardım. On üçlü yaşlarımda bir sayfalık bir kitap yazdım. Başlamamla bitirmem bir oldu. Sonra dedim ki bu insanlar nasıl kitap yazıyor? O süreçten sonra okuduğum bütün kitapları, yazım konusunda inceleyerek okudum. Kitap yazmaya kesin başlama sürecim on üç yıl öncesine dayanmakta.

B.F. Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?

Nigar KAYA: Üç kitabım yayımlandı. İlk kitabım Gölge Etmem ve hayatından çok etkilendiğim bir yakınımın hayatı. Yani gerçek bir hayat hikâyesini anlattım. Konusu ne derseniz, drama derim. Aldatırsan Aldatırım kurgu ve bir aşk romanı. Kış Demi ise çocukluğumdan beri yazdığım tüm şiirlerimi topladığım bir şiir kitabı. Şu anda ise hayatımın kitabı dediğim çok özel ve gerçek bir hayatı yazıyorum. Bu sene sonunda yayımlanır diye tahmin ediyorum.

 B.F. Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?

Nigar KAYA: Evet, yazmak çok zorlu bir aşama. Otuz defa okuduğunuz halde hala hatalarla karşılaşmak çok kötü. Bir kitap için bir değil, birkaç editör gerekiyor bence. Yazmak mı yayınlamak mı derseniz yayınlamak derim. Çünkü yazarken vazgeçmeyi düşünmedim ama yayınlama süreci beni çok yıprattı ve acaba bu işe başlamasaydım mı dedim. Fakat çocukluktan gelen bir aşk vardı geri adım atamadım, geri dönemedim.

B.F. Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?

Nigar KAYA: Acı en büyük etken. Yaşanmışlık ve birikim. Hayat o kadar uzun ki, bir ömür yaşadığınız ya da gördüğünüzü bin ömür anlatarak, bin kitap yazarak bitiremezsiniz. Ben de ömrüm yettiğince yazmak istiyorum. İlhama etken çok ama ben genelde gece yazıyorum.

B.F. Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Nigar KAYA: Önceden de kitap okurdum ama yazmaya başladıktan sonra daha çok okumaya başladım. Keşke daha önceden daha çok okusaydım diye düşünüyorum. Öyle zamanlar oldu ki fark ettiğim kadarıyla ben hep mutsuz zamanlarımda kitaba sarılmışım. Geçmişe dönüp bakıyorum, kitaplar benim en büyük ilacım en büyük tesellim ve gerçekten ama gerçekten tek dostum olmuş.

Hepsini okumam mümkün değil tabii ama çok başarılı kitaplar da var, çok amatörce yazılmış kitaplar da var. Fakat belki benim kitabım onlardan daha amatörcedir bilemem. Kendi kitaplarımın yorumunu okuyucuya bırakıyorum. Zannımca daha çok yol almam, çok okumam ve çok olgunlaşmam gerekiyor. Hiçbir zaman tamam oldum diyemem. Zaten oldum demek hata olur bence.

B.F. Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?

Nigar KAYA: Yazmak benim için emek demek, miras demek, mutluluk demek, ölümsüzlük demek. En önemlisi üretmek demek. Bir kişi bile içinden bir cümle alıp hayatına katsa dünyanın en mutlu yazarı ben olurum. Bazı sözler vardır ve o söz kişinin hayatının dönüm noktası olur, hayatı değişir. Yani bir yüreğe girmek, birine merhem olabilmek, ışık olmak, bir insan daha ne isteyebilir?

B.F. İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?

Nigar KAYA: Evet, bence en iyi formül okumak. Okumayan yazamaz, öğrenemez, hatasız hedefine ulaşamaz. Yazmanın formülü, biraz eğitim, çokça okumak demek…

B.F. Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Nigar KAYA: Bol bol okusunlar, her aklına gelenleri not alsınlar ve asla vazgeçmesinler.

B.F. Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?

Nigar KAYA: Şimdiye kadar dönüş yapan bütün okurlarıma çok teşekkür ediyorum. Bana duygularını ve eleştirilerini açıkça yaptıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. Okumaya devam, ben de yaşadığım sürece ve sağlığım el verdikçe okumaya ve yazmaya devam edeceğim. Çok teşekkür ederim.

Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.