Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Şair Ali YURTSEVEN Röportajı

Şair Ali YURTSEVEN Röportajı

Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Ali YURTSEVEN Kimdir? 

Ali YURTSEVEN: Ben 1967 yılında Ankara da doğdum. Aile Büyüklerimiz ve Dedelerimiz Balkanlardan (Babamlar Selanik-Makedonya Üsküp ve Ohri, Annemler Kosova İpek Şehrinden) 1950 yılında Türkiye’miz yani Ana Vatanımıza gelmişlerdir.  Göçmen bir ailenin evlatlarıyız.

Eğitim Dönemim Ankara da geçti. (Ankara İltekin İlk Okulu – Cebeci Orta Okulu, Ankara (Kız) Lisesi), Üniversite eğitimimi Eskişehir Anadolu Üniversitesi İk. ve İd. Bil. Fak İktisat Bölümünde tamamladım.

Daha sonra iş hayatım başladı. Bir Kamu Bankasının Uzmanlık sınavını kazandım yaklaşık 30 yıllık bir çalışmadan sonra aynı kurumumdan orta kademe yöneticisi olarak emekli oldum.

Ankara da yaşıyorum. Kendimi bildim bileli doğa ile uğraşmayı, kitap okumayı ve defterlere küçük ve kısa yazılar ile notlar tutarım. AKL Mezunlar Derneği, Aksed Sanat Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İLESAM,  GESAM Meslek Kuruluşları ile Ankara Rumelililer Derneği üyesi ve Türk – Makedon Dostluk Derneğinin Genel Sekreterlik görevini sürdürmekteyim. 

Ayrıca hem kurumumda çalışırken hem de Başkent Üniversitesi Bedam Enstitüsünden Koçluk (Yaşam Koçluğu, Yönetsel Koçluk, Bilinçli Farkındalık, NLP Teknikleri, Dijital Liderlik) eğitimini ve Anka Koçluk A.Ş. den Eğiticilerin Eğitimi programlarını bitirdim.  Kendime bu çıktığım yolda Mentor diyebilirim. Bu konuda ciddi çalışmalarım ve yazılarım bulunmaktadır. 

Betül FIRAT: Şiir Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Ali YURTSEVEN: Şiir yazmaya yaklaşık 10 yaşında başladım. Okumaya şiire ve edebiyata karşı hep olumlu ve pozitif bir ilgim oldu. Orta Okul ve Lise yıllarımda Ümit Yaşar Oğuzca’nın şiir kitapları ile tanıştım.

Bu kitaplardaki şiirlerden çok etkilendim.  Bu etkinin sonucunda yavaş yavaş bu tür şiirler yazmaya ve oluşan duygusal yoğunluğumu kâğıda dökmeye başladım. 

Daha sonra Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Selçuk İLKAN, Yunus Emre Divanı, Nazım Hikmet, Atilla İlhan, Mesnevi, Somuncu Baba, Yaşar Kemal, Ataol Behramoğlu ve daha birçok yazar ve şairin kitaplarını okumaya başladım.

Bu tür kitapları okudukça içimdeki duygu yoğunlukları daha artarak yazma hissim kuvvetlendi. Lisede şiir defterim vardı. Aklıma geldikçe çalakalem bu deftere şiirlerimi yazıyordum. 

Bu arada küçükte olsa masal ve öykü de yazdım. Ama bu konuda çok verimli olamadığımdan dolayı tamamen şiire yöneldim. Şiir benim için bir tutku oldu.

Çalışma hayatımda da şiir her zaman benim bir dayanağım ve iç huzuru bulma yolum oldu. Şiir yazarak, duygularımı ifade ederek, hayatıma bir anlam katıyor ve anı yaşayarak huzur buluyorum.

Betül FIRAT: Şiir alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?

Ali YURTSEVEN: Şiir alanında ilk eserim 01.07.2021 tarihinde yayınlanan “Hüznü Kıran Umutlar” adlı şiir kitabımdır.

Betül FIRAT: Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

Ali YURTSEVEN: Annemle babam çoğu zaman tiyatroya giderlerdi. Her ikisi de okumayı çok severlerdi. Annem biz çocukken gece yatarken bilinen masal kitaplarından masallar okur fakat masalların sonunu kendi hayal gücü ile farklı bitirirdi.

Her masalın sonunu merak ederek dikkatlice dinlerdim. Teyzem öğretmen olduğu için bize geldiğinde hep okumamız için kitap getirirdi.

Dünya Klasikleri ile böylece tanışmış oldu. 

Betül FIRAT: Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?

Ali YURTSEVEN: İki tane önemli eserim vardır. İlki Babam, Annem ve ailelerinin doğdukları yer olan Ohri/Makedonya ve İpek/KOSOVA şehirlerine ait oralara gittiğimde çektiğim ve GESAM’ın Kataloglarına giren ve sergilenen fotoğraflar ve ikincisi ise “Hüznü Kıran Umutlar” adlı şiir kitabımdır.

Betül FIRAT: Bir şair sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? 

Ali YURTSEVEN: Genelde her türlü olay ve duyguda şiir yazmak zordur. Şiir bir anlık duygu yoğunluğunda ortaya çıkar.

Özellikle duygusal yoğunluğu fazla olan şiirlerde sevgiliye kavuşamamanın verdiği acıyı anlatabilmek, vuslat gerçekleşince o sevinci yaşayıp paylaşabilmek, okuyucunun bu duyguyu anlamasını ve yaşamasını okurken sağlamak bir şiirin bence en temel özelliğidir.

Şiirde metafor da çok önemlidir. Şiir, şair ve metafor arasında üçlü ve sıkı bir bağlantı vardır. Şair duygularını anlatırken aynı anda birçok metaforları kullanır.

Ben şiir yazarken bu metaforları özlemekte, hayal kurmakta, sevgiliye kavuşamamanın ve kavuşmanın verdiği hazdaki duygu yoğunluklarında kullanırım.

Şiirde ölçü, kafiye, hece uyumluluğu da olmalıdır.  Konu bütünlüğü sağlanmalı ve okuyucu şiiri okurken sıkılmamalıdır.

Betül FIRAT: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Ali YURTSEVEN: Kitaplarla aram hep iyi olmuştur. Kitap veya yazar tercihim yoktur. Çünkü her yazılan kitap benim için yazarın farklı bir kurgusundan çıkan güzel bir eseridir.

Son üç ay içinde okuduğum kitaplar;

Elveda Rumeli – Ramis ÇINAR

Ruhumun Ayak İzleri – Esma BOLAT

Irak’ın Ünlü Filozof ve Şairi Cemil Sıtkı Ez-Zahavi – Mesut ÖZÜNLÜ

Roman ve Öykü Okumaları 1 – Dr. Korhan ALTUNYAY

Otopsist – Ümit ERCAN

Hayat Öyküdür – Bahar UMURTAK – Gülsüm Kahraman DERİN –                             Hüseyin AKDAĞ – Seçil Yardım ÖRENGÜL – Korhan ALTUNYAY

Sosyopat – Leyla Mihrinaz ENGİN

Tavsiye Edeceğim Kitaplar;

Küller Büyütür Gülü – Canan YAŞAR

Herkes Bir Ömürde İki Hayat Yaşar – Canan YAŞAR

Vecihi HÜRKUŞ Hayatı ve Havacılık Faaliyetleri – Hızır Türkkan DEMİRKAZIK

La Leyl – Leyla TUNCA

Sevdaya Zan”lı Şiirler – Mustafa Çelebi ÇETİNKAYA 

Mihrinin Hicranı – Betül FIRAT

Kayıtsız Kimlikler – İnci Yılmaz ŞİMŞEK

Karanlığa Yıldız Olmak – Nuray ÜSTÜNDAĞ                        

Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Ali YURTSEVEN: Zülfü LİVANELİ, Necip Fazıl KISAKÜREK, Ümit Yaşar OĞUZCAN, Ahmet Selçuk İLKAN, Orhan PAMUK, Ömer SEYFETTİN, Namık KEMAL.

Betül FIRAT: İyi şiir yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Ali YURTSEVEN: Şiir yazmanın bir matematiksel formülü yoktur. Şiir anlık gelişen bir duygu yoğunluğunun yazılmasıdır.

Şiir yazmanın en önemli kriterleri ayrım gözetmeden farklı konulardaki şiir kitapları okumak, anı ve duygu yoğunluğunu yakalayabilmek, empati (duygudaşlık) yapmak, metaforları (simgesel bir anlatım ve söz sanatı) iyi kullanmak gözlem yapmak, devamlı kurgusal olaylar ve kahramanları hakkında not almak, Gözlem yapmak, iyi bir dinleyici olmak, araştırmayı sevmek, gezmek, bilgiye ulaşabilir olmak ve her konuda herkesle iletişime geçebilmek olmalıdır.

Betül FIRAT: Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

Ali YURTSEVEN: Öncelikle gençlerimizin bir yaşamsal hayallerinin olmasını, o hayale giderken hedef yollarından vazgeçmemeleri ve hayatın çalan o muhteşem şarkısını devamlı kulaklarında duymalarını isterim.

Yazar ayrımı gözetmeksizin kitap okumalarını, kütüphanelere giderek özellikle Türk sanatı ve Edebiyatı konularında araştırma yapmaları ve fikirsel tartışma ortamlarında bulunmalarını öneririm.

Gençlerimize ailelerinden sonra toplumsal olarak çok iyi bir rol model olmalıyız. Onların hayallerini gerçekleştirme yollarında rehber olmalıyız.

Yaşadıkları Ülkenin, Dalgalanan Al Bayrağın, Geçmişteki İzlerin, Türk Destan, Masal ve Tarihinin, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Demokrasinin, Cumhuriyetimizin değerini Gençlerimize çok iyi anlatmalıyız.

Betül FIRAT: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Ali YURTSEVEN: Kitabım aktif olarak internette yayın yapan kitap sitelerinde satılmaktadır.

Ayrıca www.yadekitap.com adresinden, Aksed Sanat Derneğinden, İLESAM’dan ve Sosyal medya hesaplarımdan da bana ulaşabilirler.

Betül FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Ali YURTSEVEN: Kendimde oluşan duygu yoğunluğunu yeni şiirlerimle birlikte okuyucuya daha iyi aktarabilmek için çalışmalar yapıyorum.

Yerli ve yabancı farklı edebiyat akımlarına ait şair ve yazarların kitaplarını okumaya çalışarak, düşünce yapımı geliştirmeye çalışıyorum.

Yaşayarak, farkındalık yaratarak monoton geçen hayatımıza bir renk vermeye çalışıyorum.

Yaşadığım topluma bir katkım ve yararım olması için çalışmayı hedefliyorum. Toplumumuzda sanatın ve sanatçının daha çok değer kazanması, özellikle şiir ve hitabet konusunda insanlara farkındalık yaratmaya çalışıyorum. 

Yaşamın bize mırıldandığı Hayat Şarkısını kulaklarımızda hissederek o anı yaşayarak hayallerimizin peşinde koşalım.

Şairlik ve Şiir Kitabı konusunda hayalim ve bu hayalime bağlı hedefim vardı o da gerçekleşti.

Çok mutluyum.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de dediğ gibi;

“Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim.

Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım

Hayatı boyunca cepheden, cepheye koşmuş ulu önderin ömrüne 4000’e yakın kitap sığdıracak kadar içinde taşıdığı aşktır kitap okumak.”

Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.