Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

MEŞÂLELİ BİR ŞAİR Yaşar Nâbi Nayır

MEŞÂLELİ BİR ŞAİR Yaşar Nâbi Nayır

MEŞÂLELİ BİR ŞAİR

Yaşar Nâbi Nayır/D;1908

Ö:15.03.1981

^^^^^^^^

Ali Rıza Navruz

Bilindiği üzere Milli Edebiyat şairlerine ve Beş Hececilere tepki olarak 1928 yılında “Yedi Meşaleciler” adında yeni bir akım kurulur. Ahmet Haşim o dönemde bu akımın şairlerini Meşale dergisindeki yazılarıyla hararetle destekler. Yedi Meşalecilerin şiir beğenilerine Faruk Nafiz ve Necip Fazıl hakimdir. 28 Mart 1928 tarihli dergi sayısında Yedi Meşale isminde bir kitap çıkaracaklarını ilan eder bu yedi kişilik şair grubu. Kitaplarının önsözünde edebi alanda neler yapacaklarını anlatırlar kamuoyuna. Bu ortak kitapta her ismin bir bölümü bulunmaktadır… Yedi Meşaleciler, eski kuşağın kendilerini küçümsemelerine başkaldırmışlardır bir yerde bu akımı kurarak. Mealen diyorlar ki; “Türk Edebiyatı asırlarca Doğu Edebiyatının, Tanzimat’tan sonra ise Batı Edebiyatının etkisinde kalmış ve onları taklit etmiştir. Artık bu dönem kendimize dönme mevsimidir.” Şiirlerde duygu ve hayalden çok gözlemi dile getirdiler ve heceyi geliştirmeyi amaçladılar diyebiliriz bu yedi yıllık dönemde. Yedi Meşale akımı, 1935 yılına kadar devam etmiştir. Daha sonraları ise grubun her şairi kendi sanatsal kimlikleri doğrultusunda yollarına devam etmişlerdir. Bu şairlerin ismini şöylece sıralamak isterim: 1-Sabri Esat Siyavuşgil, 2-Yaşar Nabi Nayır, 3-Vasfi Mahir Kocatürk, 4-Ziya Osman Saba, 5-Cevdet Kudret Solok, 6-Kenan Hulusi Koray, 7-Muammer Lütfü Bahşi

Bu gün, yani 15 Mart 2024 bahsettiğim bu olayın kahramanlarından Yaşar Nabi Nayır’ın 43. Ölüm yıldönümü. Uzun süreli etkili olmasa da Edebiyatımıza ve şiirimize getirmiş olduğu yeni soluk ve eserlerinden dolayı bu gün bu ismi de rahmetle anmak istiyorum.

Biyografisi ile ilgili şu bilgileri verebiliriz; O, 1908’de Üsküp’te doğdu. 1929 senesi O’nun Galatasaray Lisesini bitirme tarihidir. Bir süre bankacılık yaptı. Ulus Gazetesinde, Türk Dil Kurumunda, Milli Eğitim bakanlığı Tercüme Bürosu’nda görev yaptı. Varlık Dergisinin ilk sayısını 15 Temmuz 1933 yılında çıkardı. 1946 yılında ise Varlık Yayınevini kurdu ve ölünceye kadar da yönetti.

Yaşar Nabi Nayır yaşamının ilk döneminde şiirinin bir dizesinde dediği gibi, ” Gündüzden, gürültüden ve kâinattan ırak” bir atmosferde sanırım şiirle uğraştı. Çünkü şiir en çok da böyle bir atmosferden doğardı. Daha sonraları ise öykü; roman, oyun ve deneme türünde ürünler verdi. “Kahramanlar”, “Onar Mısra”, “Kahramanlar /Toplu Şiirler/” onun şiir kitaplarıdır. “Bir kadın Söylüyor”, “Adem ile Havva” roman türünde eserleridir Nayır’ın. “Bu da Bir Hikayedir” ve “Sevi Çıkmazı” isimli eserleri öykü türündedir. “Mete”, “İnkılap Çocukları”, “Beş Devir”, “Köyün Namusu” gibi eserler ise oyun türü eserleridir. Ayrıca 9 adet de inceleme deneme eseri bulunmaktadır Şairimizin/yazarımızın…

Pek çok yazarımızda/şairimizde olduğu gibi Yaşar Nabi’nin de bir takma adı vardır; Muzaffer Reşit…

Şiirinden Bir Örnek:

—————

ONAR MISRA II

Ayırma gözlerini gözlerimden bu akşam,

Böyle saatlerce bak, böyle asırlarca bak.

Gözlerine yavaşça, yavaşça doldu akşam,

Göklerin ateşini kalbime boşaltarak,

Benim içimde yaktı sanki gurubu akşam,

Senin kirpiklerinde bir damla oldu akşam.

Gündüzden, gürültüden ve kâinattan ırak,

Akşamı seyredeyim bakışlarında bırak,

Ayırma gözlerini gözlerimden bu akşam,

Böyle saatlerce bak, böyle asırlarca bak..

^

Yaşar Nabi Nayır

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.