DOLAR
32,3806
EURO
34,7650
ALTIN
2.394,20
BIST
10.228,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

İnadına Kıvırcık Soruyor Emel Topal Cevaplıyor

İnadına Kıvırcık Soruyor Emel Topal Cevaplıyor

İnadına Kıvırcık Soruyor Emel Topal Cevaplıyor

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Merhabalar kıymetli ziyaretçilerimiz. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin yirmi dördüncüsü ile karşınızdayız. Konuğumuz Ekrandan Gelen Sır ve Yüreğim Çağlar  kitaplarının yazarı Emel TOPAL. Sorularıma geçiyorum böylelikle Emel TOPAL’ı hep birlikte daha yakından tanımış olacağız. Merhabalar Emel Hanım öncelikle davetimizi kırmayıp Edebiyat Sanat Meltemi sitimizde röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?

EMEL TOPAL:

Zonguldak’lıyım. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Bilgisayar Eğitimi bölümünden mezun oldum. İlk görev yerim İstanbul Bakırköy Ticaret Lisesi. Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak İzmir Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde görev yapıyorum. Öğretmenlerden oluşan tiyatro ekibinde tiyatro yapıyorum. İki çocuğum var.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Aldığınız ilk kitabı hatırlıyor musunuz ya da okuduğunuz ilk kitap hangisiydi? O kitap sizde nasıl bir his uyandırdı?

EMEL TOPAL:

Çok küçük yaşta okumaya başladığım için aldığım ilk kitabı hatırlamıyorum. O dönemde çok fazla kitap alma şansımız yoktu maddi anlamda. Kimden ne bulursam okuyordum. Eski gazete, ansiklopedi vs. Okunacak ne bulursam okumaya çalışıyordum.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Sıklıkla duyduğunuz bir sorudur belki ama ziyaretçilerimiz için bir daha cevaplarsanız seviniriz. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?

EMEL TOPAL:

Kendimi bildim bileli yazıyorum. Sıkıntılarımı başkalarıyla paylaşmak yerine yazılara dökmeyi tercih ediyorum. Ortaokulda yerel bir gazetede ilkokul öğretmenim için yazdığım bir şiirim yayınlanmıştı. Bu benim için çok büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Lise yıllarımda Sivil Savunma ile ilgili kompozisyon yarışmasında Zonguldak Bölge ikincisi olmuştum. Yine lise yıllarında kendi yazdığım bir oyunu, okulda kendi yönetimimde oynamıştım. Bunlar benim yazma duygumu daha da geliştirmeme neden oldu. Ancak yapmaktan pişman olduğum tek şey yazdıklarımı saklama gereği duymamak oldu. Yayınlamak aklımın ucundan bile geçmediği için yazdıklarımı attım.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Gecmiş olsun o halde. Gerçekten de çok üzücü. Ben ortaokuldan beri tüm yazılarımı saklıyorum. Şiirler, günlükler, öyküler, roman taslakları, kendim için yazdığım notlar yazma aşkımı perçinliyor. Keşke siz de yazılarınızı saklayabilseydiniz. Emel Hanım, okuyucularımız için yayınladığınız kitapların isimlerini söyler misiniz? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden de bahsedebilirsiniz.  Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor?

EMEL TOPAL:

Ekrandan Gelen Sır adlı romanım 2021 Şubat ayında yayınlandı. İlk baskısı bittiği için 2023 ağustos ayında ikinci baskısı yapıldı. Şu an Yüreğim Çağlar isimli şiir kitabım baskıda. Bursa TÜYAP kitap fuarına kısmetse yetişecek.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: 

Ne güzel. Şimdiden bol imzalı bir fuar geçirmenizi dilerim. Emel Hanım, yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir? Biraz bahseder misiniz?

EMEL TOPAL:

İlk kitabım olan Ekrandan Gelen Sır kitabını hayatımın en kötü döneminde yazdığım için o an ne düşündüğümü bilmiyorum. Hayattan koptuğum, yaşamak bile istemediğim bir dönemdi. Şiirlerimi yazarken belli bir ilham kaynağım yok. Her şey benim için ilham kaynağı olabilir. Bu nedenle çok farklı konularda şiirlerim var. Ancak şiir kitabımın ilham kaynağı şu an hayatımda olan, bana aşkı yaşatan insan.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Siz de takdir edersiniz ki yazmak sancılı bir süreçtir. Bu süreç kitabınız basıldığında, onu ilk kucağınıza aldığınızda son bulur. Sizin yazılarınızı yazarken zorlandığınız anlar oldu mu? Bu zorluklarla nasıl baş ettiniz?

EMEL TOPAL:

İlk kitabımda sadece gece geç saatlerde yalnız kalarak yazdığım için zorlanmadım. Romanım beni hayata bağladı. İkinci romanıma başladım ve zaman konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyorum. Bütün gün okulda olmam, eve gelince online zorunlu seminerler, ev işi vs… derken yazmak için zaman kalmaması büyük sıkıntı. Şiir yazarken çok zamana ihtiyaç yok ancak roman farklı bir süreç. Her gün yazmak gerekiyor. Uzun süre ara verince hikayeden kopuyorsunuz ve devam edemiyorsunuz. Benim de ikinci romanım şu an yarım kaldı.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Umarım en kısa zamanda kitabınızı tamamlarsınız. Emel Hanım, okurlarımız   yazılarınızı kaleme alırken ne tür okumalar yaptığınızı merak ediyorlar? Yazılarınızı üretim esnasında özellikle okuduğunuz bir tür var mı?

EMEL TOPAL:

Yazarken genelde okumuyorum. Çünkü o dönem sadece kendi kitabımın konusuna odaklanmam gerekiyor. Şiir kitaplarını tercih ediyorum.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Şiir kitapları gerçekten ilham verici olabiliyor. Emel Hanım, kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ya da şair kimdir ve neden?

EMEL TOPAL:

Sarah Jio çok beğendiğim bir yazar. Onun kitaplarında sonu tahmin edemiyorsunuz ve bu beni o kitabı hemen okumaya teşvik ediyor. Atilla İlhan şiirlerini çok beğenerek okuyorum. Yeni şairlerden Uğur Sarı beğenerek okuduğum bir şair.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: 

Sarah’nın ismini duymak ne kadar güzel. Samimi, sade ve akıcı bir kalemi vardır. Sarah ile sosyal medyadan yürüttüğümüz güzel bir arkadaşlığımız var. Kendisi ile yol yürümek gerçekten çok güzel bir duygu. Umarım siz de kendisi ile tanışma imkanı bulursunuz. Günümüz yazarlarından kalemini beğendiğiniz yazar ve şairler kimlerdir?

EMEL TOPAL:

İsmihan Özen çok beğendiğim günümüz yazarlarından. Uğur Sarı da şiirlerini beğendiğim günümüz şairlerinden

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Edebiyat tarihi boyunca yaşamış şair ve yazarları göz önüne alırsak. Keşke şununla tanışsaydım ya da umarım bir gün şununla tanışırım dediğiniz yazar ya da şairler kimlerdir? Ve… Onları diğerlerinden ayıran, özel kılan nedir sizin için?

EMEL TOPAL:

Turgut Özakman, tarihi eserleriyle beni benden almıştır ve ben tarihin değiştirilmeyeceğini bilmeme rağmen bazı kahramanlar için keşke şöyle olsaydı diye düşünmüşümdür çünkü o duyguyu tarihi olaylar olmasına rağmen çok iyi veriyor.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Emel Hanım, yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor?

EMEL TOPAL:

Yazmak bana göre yaşam biçimi. Yayınlanması şart değil ancak yazmam şart çünkü yazmazsam bir şeyler eksik kalır. Yazılar benim sırdaşlarım. Ayakta durmamın nedeni.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: 

Ne kadar güzel ifade ettiniz. Emel Hanım, kitaplarınızın yayınlanma sürecinizden bahseder misiniz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi? Bu süreçte size kimler destek oldu? Bugün bulunduğunuz yere gelmenizde katkısı olanlar kimlerdir? Onlara buradan ne söylemek istersiniz?

EMEL TOPAL:

İlk kitabımda yayınevleri ve yayım sürece hakkında hiçbir bilgimin olmaması en büyük sıkıntımdı. İlk wattpad programında şiirlerimi yazmaya başladım. O program sayesinde birkaç yazar arkadaşım oldu. Şu an yazmıyor olsam da o arkadaşlarımla dostluk kuruldu ve halen devam ediyor. O arkadaşlarımdan birisinin çok desteğini gördüm. Fırat ZURLU. Benim yerime birçok yayınevi ile görüşmeler sağladı. Daha sonra yine aynı arkadaş grubumuzdan biri yayınevi kurdu. Metin KEKEÇ. Benim kitabımı da yayınlamak istediğini söyledi ve ödeme gibi konularda da çok büyük destek oldu.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: 

Edebiyat alanında birlikte yol yürüyebileceğiniz arkadaşlıklar kurmanız çok güzel. Emel Hanım, yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir? Yazmanın herhangi bir formülü var mıdır sizce? Neler yapmalı veya neler yapmamalı yazar adayları?

EMEL TOPAL:

Yazmak için önce çok okumak gerekir. Ne kadar çok okursak kelime hazinemiz, dünya görüşümüz, hayal dünyamız da o derecede zenginleşir. Bunlar da bizim daha iyi yazmamıza neden olur. Yeni yazanlar ilk yazdıklarını beğenmezler ki çok normal. Yazdıkça önceki yazdıklarımızın vasat olduğunu göreceğiz. Asla yazmaktan vazgeçmesinler. İlk denemede çok iyi yazmalarını beklemesinler.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Basılı eserleriniz dışında farklı yazı çalışmalarınız var mı? Okurlarımız için üzerinde çalıştığınız eserlerden bahseder misiniz?

EMEL TOPAL:

Yazılı eserim roman. Şiir kitabım birkaç güne çıkıyor. Onun dışında çocuk hikayesi yazdım. Şu an bir ressam arkadaşım resimlerini yapıyor. Resimlendirme bitince yayınevi ile anlaşacağım. Görüştüğüm bir yayınevi var bu konuda.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:

Güzel ve keyifli bir sohbetti. Emel Hanım röportajınınız ve samimi cevaplarınız için teşekkürler. Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?

EMEL TOPAL:

Yazı, türü ne olursa olsun insanı rahatlatan çok büyük bir dosttur. Yayınlanmadıktan sonra ne önemi var diye düşünmeyin. Her yazdığımızın yayınlanması gerekmiyor. Bazen sadece içimizi dökmek için bile yazmak ilaç gibi gelir. Kendiniz için yazın. Sadece yazmak yetmez. Bol bol okuyun. Kimi okuduğunuz önemli değil. Her türden okuyun.

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: 

Veda vakti geldi sevgili okurlar.  İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin yirmi dördüncü konuğu Ekrandan Gelen Sır ve Yüreğim Çağlar  kitaplarının yazarı Emel TOPAL’dı. Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın… Edebiyat ve Sanat Meltemi yuvanızda essin…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.