Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

VE SÜKÛT

VE SÜKÛT
15 Nisan 2024 13:33
153
A+
A-

VE SÜKÛT…!

———-

Ali Rıza Navruz

“Sessizlik ihânet etmez”

Bir denize benzer ruh haline şahitseniz eğer, biliniz ki; sükûtla karşı karşıyasınızdır. O denize benzeyen ruh hâli içinde binlerce renkte düşünce birbirine hiç çarpmadan, dokunmadan yüzerler. Sükûtumuzun benzer anlamlılarına bakacak olursak; “susku” ve “susma” sözcükleri hemencecik göz kırpar bizlere… Sonrasında S.Korkmaz hemen devreye girer ve der ki:

“Susku/num

Sen beni ben seni

Başlatıp bitiren iki deli…”

Kelime elbette ki bir isimdir. Kökeni Arapça! Az konuşma, susma anlamı taşır genellikle bu sözcük. Bu bağlamda başı eğik bir hâl durumu, içten içe kaynayan bir yanardağ patlamasının öncesi hâlidir, her ne kadar “sükût ikrardan” gelse de… Sükut veya sükût, sessizlik anlamı taşırken ellerinizde; ortalarda dolaşan bir kelimeye daha rastlarsınız bu kulvarda; adı “sukut” dur onun. Bu kelime de Arap kökenlidir tabii ki, ıskat’tan gelir. Iskat; sakıt olmak demektir. Düşmek, yığılmak, çökmek anlamı taşır. Bir çoğumuz konuşmalarımızda şöyle bir söz sarf ederiz çoğu zaman: “Onu o şekilde görünce sükût-u hayale uğradım inan ki.. ”Böyle bir cümle içerisinde kullanmış olduğumuz sözcük sükût değil, sukut olmalıdır. Ancak bu şekilde hayal kırıklığımızı doğru ifade etmiş oluruz..

Sükûtun en büyük faydası, insanı beladan kurtarmaktır bilesiniz. İyilik olarak insana bu yeter bence, hatta yeter de artar bile… Bişr-i Hâfî der ki; “konuşmak hoşuna giderse sükût et, Sükût hoşuna giderse konuş.” Peki, biz ne dedik durduk yıllarca: “Sesli konuşmaktan utanıyorum, sükût bir sevdadır edeple ikiz…” Bu cümleme “nerede gözleriniz?” soru cümlemi eklesem sanırım ki çok yakışacak!

“Ağustosun böcekleri küfürbaz, lâlelerimse az zavallı kaldı boyunları bükük. Hafif sağa, biraz batıya, biraz da sana eğik, sanki efkârlı” dedi Toprak ve sonra ekledi: “süzülen kan-terin yüzü suyu hürmetine ‘su’sarlardı… ‘Sus’arlardı en çok…” Hemen ardından Peygamberimiz devreye girer ve derdi ki cümle âleme: “Susmak huyların efendisidir…”

Sonracığıma bir DİSONANS şiir girerdi Toprak’tan bu sayfaların tam da şeytan aralığına –fütursuzca hem de-ve sükût niyetine:

“Ben suskunum ağzım dilim kupkuru

Ağzımda, anadilim unutuldu

Ağzımdan dilim dilim aç kurdun ayeti kudurdu.

Tanrıdan vahiy, süzülerek us’umdan

Süzülerek dudağımdan bu katran, kırıldı…

Kırıldı bir şeytan aralığında zaman.

Ben susuzum

Elim, tenim, bedenim hep kuru.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.