Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C

Ünlü Eser AGONİ Yazarı Ogün ORPARS ile Söyleşi

Ünlü Eser AGONİ Yazarı Ogün ORPARS ile Söyleşi

Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz.  Ogün Orpars  Kimdir?

Ogün Orpars: Ogün, 23 Mart 1969 tarihinde, Ankara’nın gecekondu muhitlerinde doğmuş fakir bir aile çocuğudur.  

Betül FIRAT: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Ogün Orpars: Yazmaya ilk âşık olup, âşık olduğum kızdan ayrıldığım lise yıllarında başladım. Liseyi Ankara’da bulunan Şentepe Lisesinde bitirdim. Okul hayatımda oldukça ilginçtir. Bir yaş küçük kardeşimle okula birlikte yazıldım. Bu sebepten bir yıl burada kaybım oldu. Devamında ilkokul birinci sınıfta kaldım. Böylece eğitim hayatımda en başta iki yıl kaybım oldu. Devamında ortaokul son sınıfta, coğrafya dersinde hiç gerek yokken çektiğim kopya yüzünden ortaokulda da bir yıl kayıp yaşadım. Fakat burada ilginç bir nokta vardır. Yıl kaybına neden olan bu kopya olayında öğretmenimin sözleri “ sana hiç yakıştıramadım.” Yıllar geçtikçe Anladım ki öğretmenimin şahsıma olan güveni verdiği değerin yüksekliği, tüm hayatım boyunca şahsıma unutamayacağım ders olmuştur.

Böylelikle lise yıllarım üç yıl kayıpla başladı. Ve bir kız âşık olduğum o kıza GÜLHAZAN derdim. Mutluluğu ve Acıyı aynı anda yaşattığı için böylelikle onun için yazdığım şiirler daha sonra kitap olacak ismi de Gülhazan’dı.

Betül FIRAT: Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir? 

Ogün Orpars: Başta bahsettiğim gibi yayın dünyasına 1997 yılında Şiir kitabıyla GÜLHAZAN ile girmiş oldum.

Betül FIRAT: Edebiyata gönül vermiş biri olarak kitaplarınızın kurgu aşamasından bahseder misiniz?  Süreç olarak sıkıntı yaşadığınız oluyor mu?

Ogün Orpars: Kitapların gerçekten en zor olan kısmı kurgusudur. Yeterli materyal, zemininiz olmazsa kurgu konusu başlı başına sorun olabilir. Kitaplarımda kurgu konusunda hiç sıkıntı yaşamam, bunun sebebi zannedersem temelle alakalı oluyor,  farklı işler,  birçok insan/ olay / vakıa gözlemliyor ve uzunca geçirdiğim okuma alışkanlığım olmasıdır.

Betül FIRAT: Yazarlar genelde ilham gelmemesinden şikâyetçi. Sizde de zaman zaman böyle bir durum yaşanıyor mu?

Ogün Orpars: Yazım hayatında en çok tebessüm ettiğim konu bu “ ilham perisidir.” Böyle bir peri yoktur. Hiç bir zamanda olmamıştır.  Yazım dünyasında uydurulmuş aczin karşılığıdır. Sanatçının içinde yaşadığı doğaya,  hayata ilişkin tecrübesi,  samimiyeti arttıkça görülür ki, yazması daha içten kolay olmaktadır. Kendine / doğaya/ kâinata uzak kişi zaten yazar / sanatçı kimliği de  taşıyamaz. Bahsi geçen konulara yaklaştıkça eserler zenginleşir ve birbiriyle bir üst eser için mücadeleye girişir.

Betül FIRAT: Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? 

Ogün Orpars: Yazarlar / Sanatçıların ruhları,  tanrının yarattığı dünyada var  oluşmuştur. Diğer üç ruh tanrı katındandır. Halklar / imparatorlar / peygamberler sadece sanatçıların/ yazarların ruhları dünyada var olmuştur. Bunun da sebebi yaratıcının yarattıklarını insanlığa anlatmak / yansıtmak olduğundan kaynaklanır.

Bu konuda inanmak / inanmamak konusu değersizdir. Sanatçı/ Yazarlar gerçek anlamda onurlu varlıklardır. Eserlerini ortaya koyarken şahsi istek / egolarının dışında kaynaktan gelen hazzın verdiği o muhteşem eserleri ortaya koydukları için insanlık onurunu yüceltmelidir.

Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Ogün Orpars: Tüm samimiyetimle söylerim ki etkilendiğim tek varlık,  Yaratıcıdır. Buradan dindar kimliği belki çıkabilir.  Aslında öyle de değildir. Kendimi dindar biri olarak hiç tanımlamadım. Sadece doğayla,  hayatla, kâinatla olan ilişkimden bunu çıkarıyorum.

Betül FIRAT: İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Ogün Orpars: Çok okumak derler. Buna da katılmıyorum, okuduğunu anlamak, sorular sorup cevaplarını bulmak, sınırsız sorular ve merak içgüdüsü,  şüpheci olmak ve her şeyi doğru kabul etmemek.

Betül FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Ogün Orpars: Ülkemiz tüm insanlığın yaşamak isteyeceği kadar güzel bir ülkedir. Kendimize/ insanlığa bunu zulüm haline getirmeden değerlerimize,  kimliğimize sıkıca sarılıp,  umudumuzu hiç yok etmeden, cennet vatanımızın kıymetinin bilinmesini çok arzu ediyorum. Her bir okuyucuma da önlerinde eğilerek saygı/ sevgimi sunuyorum. Size de bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.