Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
27°C

GÖNÜL DOSTLARIYLA RÖPORTAJ “NEVİN AKTEKİN GÜLFIRAT”

GÖNÜL DOSTLARIYLA RÖPORTAJ “NEVİN AKTEKİN GÜLFIRAT”

“İçmeye gör şiiri bir daha doyamazsın,

Şiir varsa tin’inde başka ses duyamazsın” diyerek tarif ediyor şiiri dernek başkanımız Mustafa Çelebi Çetinkaya.

Şiirle başlayan edebiyat ve sanat yolculuğumuzda da biz de şair ve yazar dostlarımıza soruyoruz hep! Neden şiir, neden sanat! Çünkü doğrunun peşinde Aksed Sanat… Bu hafta da İstanbul’dan değerli üyemiz ve şair Nevin Aktekin Gülfırat ile konuşacağız…

Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği

GÖNÜL DOSTU NEVİN AKTEKİN GÜLFIRAT İLE SOHBETİMİZ

…………………

SORU 1 – BETÜL FIRAT : Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Kimdir Nevin Aktekin Gülfırat?

N.A.GÜLFIRAT: Doğma büyüme İstanbulluyum Anadolu üniversitesi sosyal bilimler mezunuyum. Okul hayatım bittikten sonra 5 yıl anaokulu öğretmenliği yaptım daha sonrasında şimdiki mesleğim olan esnaflığı uzun zamandır yapmaktayım. Kendini ailesini hayatı ve hayatın içindekileri her şeye rağmen seven, yeniliklere açık, hayata sımsıkı bağlı azimli sevecen insan olmaya ve kalmaya özen gösteren yazmayı aşık tam bir koç burcu kadını Nevin Aktekin Gülfırat…

SORU 2 – BETÜL FIRAT : Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

N.A.GÜLFIRAT: Yazmak doğuştan gelen bir yetenek ve bu yeteneği sanırım annemden almışım. Zaman zaman günlük tarzı duygularımı ifade ettiğim yazılarım olsa da asıl yazmaya başlamam ve şiire geçiş hikayem sekiz on yıl öncesine dayanıyor. Ben bu yeteneğini sonradan kullanmaya başlayanlardanım.

SORU 3 – BETÜL FIRAT : Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?

N.A.GÜLFIRAT: Mustafa Yılmaz hocamın düzenlediği içinde değerli şairlerin bulunduğu Mısralardaki Öyküm 5 Antoloji kitabıdır.

SORU 4 – BETÜL FIRAT : Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

N.A.GÜLFIRAT: Ailemde bu konuda öncü benim ama annem kalemini yazdıklarını kendine saklasa da çok yeteneklidir aslında bu konuda.

SORU 5 – BETÜL FIRAT : Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?

N.A.GÜLFIRAT: İçinde Aksed Derneğinin de düzenlediği beş Antoloji kitabında yer aldım ve güzel dostluklar edindim ayırt edemem ama yine de ilkler hep unutulmaz deyip Mısralardaki Öyküm 4 Kalem düşü şiirler sanırım.

SORU 6 – BETÜL FIRAT : Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? N.A.GÜLFIRAT: Şair yazarken hayattan kopmamalı, toplumsal olaylara karşı duyarlı olmalı, kendini geliştirmek için okumalı, araştırmalı her konuda az çok bir bilgi sahibi olmalı öğrenmeye devam etmeli her daim bir öğrenci edasıyla ve en iyi bildiği konularda yazmalı. Şiir şairin eylemidir ve kendi üslubunu oluşturarak iyi bir taklitçi olmamalı ilk aklıma gelen bunlar.

SORU 7 – BETÜL FIRAT : Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

N.A.GÜLFIRAT: Kitap okumayı severim. Çünkü her kitap ayrı bir dünya ve kitaplar sayesinde bilmediğiniz dünyalara bir astral seyahatte gibi dalıp o hayatın içinde gezinebiliyor, görmediğiniz bilmediğiniz yerler hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. En son bir polisiye roman olan Demet Mannas’ın yakın Koruma kitabını bitirdim.

Bu soruya hiç düşünmeden her okuduğumda bir şeyler bulduğum bende ki farkındalıkları artıran Paulo Chelou nun “Simyacı” adlı kitabı derim…

SORU 8 – BETÜL FIRAT : Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

N.A.GÜLFIRAT: İlk etapta aklıma gelen Paulo Chelou bilirsiniz Simyacı’nın da yazarıdır..Agatha Cristia, Rhonda byrene, Louise l.Hay, Susan tomorrow, Ahmet Ümit, Elif Şafak, Kahraman Tazeoğlu, Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Can yücel, Kahraman Tazeoğlu, Cemal Süreyya Nurullah Genç dünya klasikleri seri kitapları yazarlarını Hakan Mengüç ve Bircan Yıldırım, Ece Temelkuray gibi ilk aklıma gelenler.

Polisiye romancılardan Ahmet Ümitin bir çok kitabını okudum. Ama sanırım en çok Nurullah Genç üstadı seviyorum… Kalemi , şiirleri duruşu hayatı ve söyleşileri ile bana katkısı çok daha fazla.

SORU 9 – BETÜL FIRAT : İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

N.A.GÜLFIRAT: Ben daha öğrenciyim. Şiirin “ş” sindeyim üstatlar var iken ahkam kesemem. Ne mutlu bazıları doğuştan şanslıdır su gibi akar kalemi bazılarının yeteneği saklıdır biraz çaba emek göstermesi lazımdır benim gibi. Serbest şiir kalemi olarak şiirde olmazsa olmaz bol okumaktır her şeyden biraz haberdar olmak biraz bilmek iyidir.

Hoş bir fon müziği biraz mum ışığı ve gece, şiir yazmak için uygun bir ortam sağlayabilir sonra konuyu belirledikten sonra duygularını tutkuyla kaleme akıtmak kalıyor. Yer yer betimlemeler imgeler katarak. Şiiri zihninizdeki duyguların taşarak kaleme akıtılması olarak düşünmek gerek ve tabi her kes kendi şair kimliğiyle kendi ruhunun izdüşümünü yansıtmalı kaleme ki okuyucuya geçsin. Ve yazdıktan sonrada tekrar sesli okuyarak şiirinizi gözden geçirerek şiirinizde bütünlüğü bozan ve fazla kelimeleri de çıkartmayı unutmayın.

Ve dipnot olarak hece şiiri çok daha emek bilgi ve çaba istiyor. Bu konuda bilgi sahibi çok fazla olmadığım için onu hece ustalarına bırakıyorum.

SORU 10 – BETÜL FIRAT : Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

N.A.GÜLFIRAT: Gençler yarınların teminatıdır. Onlar iyi ki var.

SORU 11 – BETÜL FIRAT : Aksed Sanat ile nasıl tanıştınız? Aksed Sanat projelerini nasıl buluyorsunuz, sizin Aksed de görmek istediğiniz bir proje var mı?

N.A.GÜLFIRAT: Aksed ile Aksed yönetim üyesi şair Huban Asena Bozkurt hocamın Aksed grubuna davet etmesiyle tanıştım. Hem onun hem yine Aksed yönetim üyesi Fatoş Taşkın Karadoğan ve Aksed genel başkanımız Mustafa Çelebi Çetinkaya hocalarımın katkısıyla kalitesinden ödün vermeyen edebiyata dair güzel işler yapan Aksed derneğine bende üye oldum…

Aksedi birçok güzel projesi var edebiyata dair de sosyal sorumluluk olarak da düzenlediği. Ve bu etkinlikleri takdir ile takipteyim. İnşallah İstanbul içinde etkinlikler düzenleme imkanı olur. Ve daha öncede önerdiğim gibi bir Aksed Çocuk projesi olabilir çocuklara dair de şiir çalışmaları ve şiir etkinlikleri onları da edebiyata daha küçüklükten kazandırmak adına..

SORU 12 – BETÜL FIRAT : Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

N.A.GÜLFIRAT: Nevin Aktekin Gülfırat şiirleri adı altında Facebook sayfam YouTube ve kendi ismimle Facebook hesabım Instagram ve Tiktok sosyal hesaplarım mevcut bu hesaplardan hem sesli şiirlerimi okuyup hem de dinleyebilirler..

SORU 13 – BETÜL FIRAT : Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

N.A.GÜLFIRAT: Lütfen “oku”yun… Öncelikle okumaya hayat rehberimiz Kur’an’ı Kerim’i mealiyle birlikte anlayarak başlayın duvarda adili değil de okumak için başucu kitabınız olsun.

Her kitap yeni bir dünya bunu unutmayın kendinizi sadece bir dünyaya aynı sıradanlıkta hapsetmeyin… Yani okuyun her şeyi kitabı insanı otu kuşu hayvanı…

İnsanoğlunun ilk emri de zaten oku Kitabı ve hayatı okumak.

Ve tabi benim şiirlerimi yazılarımı hikayelerimi de okumaya devam edin:⁠-⁠)

Bu dünyanın imtihan dünyası olduğunu unutmayıp yaşarken güzel izler bırakın…

Ve en son olarak bana bu güzel röportaj için imkan sağladığınız için Aksed’e çok teşekkür eder başarılarının devamını dilerim sevgiyle iyilikle şiirle dostça kalın…

Bu hoş ve anlamlı sohbet için, sorularımıza verdiği birbirinden kıymetli cevapları için değerli şairimiz Nevin Aktekin Gülfırat hanıma müteşekkiriz. Sanat hayatında başarılar diliyor ve Nevin hanım nezdinde siz dahil olan bütün dostlarımıza selamlarımızı gönderiyoruz. Haftaya yeni bir kalem yeni cevaplarla yine sizlerle olacağız.

Proje Koordinatörü: TC Betül Fırat

Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği

Yönetim Kurulu Üyesi

Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.