B.F. Öncelikle davetimizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
İsmail KARAKAŞ: Aslen Doğu Karadeniz’imizin güzel bir ili olan Bayburtluyum. Gebze İmam Hatip Lisesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi iktisat fakültesi mezunuyum, Atatürk üniversitesi Adalet bölümü mezunuyum ve Batı Avrupa Yüksek Öğretim Programı Köln iletişim ve medya bölümü, Hayat boyu eğitime inanan bir insanım. Bunun için İstanbul başkent iletişim akademisinde ünlü film dublaj ve seslendirme oyuncularından Altan Erkekli, Sungun Babacan, Müge Oruçkaptan Gibi hocalardan dublaj, diksiyon ve seslendirme dersleri aldım, akademiyi bitirip mezun oldum. Aileden gelen Ticari bir yapı nedeni ile küçük yaşlardan itibaren Ticaretle uğraşsam da Türkiye’de kurumsal bir şirkette beş yıllık bir çağrı merkezi deneyimim oldu. Türkcell genel merkezde 5 yıl boyunca farklı departmanlarda görev yaptım. Global Bilgi A.Ş.’de Türkcell Çağrı Merkezi müşteri hizmetleri ekibi olarak görev aldım. İstanbul-Halkalı-İkitelli’de. Bu arada, First Class, teknik, kurumsal ve Superonline Telekom müşteri hizmetleri operasyonlarında da görev yaptım. Ayrıca şirket departmanında Tellcom sabit şirket hatları ile ilgili telesal, hat satış, pazarlama, teknik destek ve telefon santralı kurulum hizmetlerinde de görev aldım. Türkcell müşteri hizmetleri, sadakat ve risk yönetimi ve müşteri ekiplerinin müşteri memnuniyeti ikna biriminde görev yaptım. Türkcell kurumsal tele pazarlama departmanına Türkcell Kurumsal Saha Operasyonları Back Office’e geçtim. Buradaki görevimden istifa ederek Eğitim ve gezme amaçlı olarak dil eğitimi almak üzere on yıl önce İngiltere’ye geldim. İngiltere’de medya alanlarında çalışma ve staj yapma imkanı buldum. Karadenizli ve eski bir radyocu olarak Londra’da hafta sonları radyoda Karadeniz programı yaptım. Ankara anlaşması vize turu ile kendi medya ve reklam organizasyon marketing şirketimi kurdum. Business UK ismi ile bir ticari dergi ve Turkish Press isimli haftalık yayın yapan bir gazete çıkarttım. Genel yayın yönetmenliğini yaptığım Gazete www.turkishpress.co.uk internet üzerinden online olarak yayınlarına devam ediyor. Başbakanlık basın yayın enformasyon genel müdürlüğüne bağlı yurtdışı yerleşik basın mensubu olarak sarı basın kart sahibi, T.C. Cumhurbaşkanlığı iletişim başkanlığı basın Kartı sahibiyim, aynı zamanda birleşik krallık basın NUJ üyesiyim. İngiltere Müsait bir önceki dönem yönetiminde başkanlık sekreterliği yaptım, şuanda İngiltere’de Global Business Managament İşadamları Derneği Kurucu Yönetimi Genel Başkan Sekreterliği görevini yürütmekteyim. TUTAP Türkiye tanıtma platformu İngiltere koordinatörü olarak Da görev yapıyorum.
B.F. Gazeteciliğe nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır gazeteci olduğunuzdan bahseder misiniz biraz?
İsmail KARAKAŞ: Gazetecilik mesleğime Yerel radyolarda başladım 15 yıldır kesintisiz olarak devam ediyorum.
B.F. Gazeteci olmak size ne gibi şeyler kattı?
İsmail KARAKAŞ: Araştırmacı ve meraklı kişiliğim nedeniyle seçtiğim bu meslekte Gazetecilik mesleğini seçmekten dolayı memnunum severek yaptığım bu meslekte olayların arka planlarına ulaşarak toplumu doğru bilgilerle bilgilendirmekten dolay son derece mutlu oluyorum. Olaylara ilk ağızdan ulaşmak olayları çözmek büyük bir zevk veriyor. Gazetecilik mesleğinin bana kattığı en önemli özellik her kesimden her meslekten insanlarla tanışma imkanı sunmasıdır. Gazetecilik mesleğini hakkıyla yapmaya çalıştığım için sayısını hatırlamadığım kadarıyla ödül aldım bu meslek bana bir çok ödül kazandırdı. En büyük ödülü ise bu meslekte saygınlık kazanmam oldu.
B.F. Gazetecilikte karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Gazetecilik yaparken sizi etkileyen insanlar oldu mu?
İsmail KARAKAŞ: Her mesleğin kendine göre zorlukları vardır tabi ki Gazetecilik mesleğinin de zor yanları var. Yaptığınız bir haber bazen insanların hoşuna gitmeyebilir doğruları yazmak bazı insanların çıkarlarına dokunabilir. Bu gibi durumlarda bir kaç etkisiz ve isimsiz tehdit alırsınız ancak mesleğine gönül veren biri için bunlar önemsizdir. Gazetecilik mesleğini yaparken veya bu mesleği seçerken etkilendiğim bir isim olmadı aksine Gazetecilik alanında yetersiz bulduğum ve doğruları savunmak adına bu mesleği seçtim.
B.F. Gazeteciliğin sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?
İsmail KARAKAŞ: Gazetecilik mesleği toplumun doğru bilgilendirmesi adına çok önemli bir meslektir. Demokrasilerde olmazsa olmazdır. Gazetecilik meslek ilkeleri derki 1. Gazetecinin ilk görevi, hakikate ve toplumun bilgiye erişim hakkına riayet etmektir. 2. Gazeteci bu görevi yerine getirirken dürüstçe haber toplama ve yayımlama özgürlüğü ile adil yorum ve eleştiri hakkını her zaman savunmalıdır. Gazeteci, olguya dayalı bilgileri, yorum ve eleştiriden açıkça ayırmakla yükümlüdür.
B.F. İyi bir gazeteci olmak için bir formül var mıdır size göre?
İsmail KARAKAŞ: Gazetecilikte tek formül korkusuz olmak doğru olmak dürüst olmak kimsenin adamı olmamak.
B.F. Gazetecilik yaparken size bir maaş veriliyor mu?
İsmail KARAKAŞ: Ben kendi adıma hiçbir kurum ve kuruluştan maaş almıyorum, hiçbir yerden ödenek veya maddi destek almıyorum bunu aldığınızda bağımsız olamazsınız bağımsız gazetecilik yapmak adına hiçbir yerden para veya destek almamanız gerekir aksi halde paralı asker olursunuz. Bu nedenle benim hiçbir kişi veya kuruma karşı bir bağımlılığım yok istediğim haberi ve istediğim köşe yazısını yazabilirim. Ancak anlaşmalı olduğum haber alan medya kurumları ve anlaşmalı reklam veren firmalar var onları da ben kendi kriterlerime göre seçiyorum.
B.F. Buradan okurlarınıza mesajınız nedir, bu mesleği seçmek isteyenlere ne söylemek istersiniz?
İsmail KARAKAŞ: Okurlarımıza ve genel gazete okuyucusuna mesajım medyada haber okurken çok dikkatli olsunlar, bir haberin öncesine sonrasına ve o haberi kimin yaptığına dikkat etsinler. Haber alınan kaynağın daha önceki haberlerine baksınlar şaibeli veya yalan haber üreten kaynakları takip etmesinler, masa başı haber yapanlara veya sansasyonel haberler üretenlere karşı uyanık olsunlar. Gazetecilik mesleğini seçecek olanlara da tavsiyem. Bu mesleği severek yapacaklarsa ve zorluklara göğüs gereceklerse bu mesleğe girsinler araştırmacılık ve merak hisleri kuvvetliyse bu mesleği tavsiye ederim aksi halde başka meslek seçsinler.
OKU, YORUMLA , PAYLAŞ ==>https://www.turkishpress.co.uk/ingiltere/betul-firat-ismail-karakas-ile-roportaji-h6514.html
Turkish Press Gazetesi
Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT
@paradoks.okur.yazar
@yazarvesair.betulfirat
@e.san.mel