Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
23°C
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C

Dertli Divani

Dertli Divani
9 Ekim 2023 21:07
259
A+
A-

Merhaba değerli okurlar; bugünkü yazımı başta ben olmak üzere birçok insanın hayatını olumlu yönde etkileyen bir insan olan Dertli  Divani (Veli AYKUT) hakkında yazacağım.

15 Ocak 1962 de Şanlıurfa da aşıklar köyü olarak adlandırılan Kısas köyünde dünyaya gelen Dertli  Divani (Veli AYKUT) Alevi Halk Ozanıdır, babası yörenin usta aşıklarından Aşık Büryani’dir.

İlk ve ortaokulu köyünde, liseyi ise Şanlıurfa’da bitirdikten sonra yükseköğrenimini Ankara’da tamamlayan Dertli Divani(Veli AYKUT), hem kendi şiirlerini hem de babası dahil olmak üzere başka aşıkların da şiirlerini bestelemiştir.

Aşıklık mahlasının “Dertli” bölümünü 1978 yılında Emrullah efendi, “ Divani “ kısmını ise birkaç ay sonrasında evlerinde ziyarete gelen Bektaş efendi vermiştir.

Onu tanıyan ve yakın çevresindekiler genellikle ismi ve  soyismi olan “ Veli AYKUT” olarak değil de aşıklık geleneğiyle kendisine verilen “Dertli Divani” mahlasıyla hitap ederler.

Ben de bu yazımda kendisinden Dertli Divani olarak bahsedeceğim.

Dertli Divani aşıklık geleneğini, halk ozanlığını ve zakirliği icra ederek birçok gönülde taht kurmayı başarmış bir kişidir.

Dertli Divani’nin çeşitli program, muhabbet ve etkinliklerde “İnsan ve Canlılar” üzerine yapmış olduğu özgün yorumlar, insanların gözünde var olan değerine ayrıca katkı sunmuştur.

Böylesine değerli ve nadide bir insan ile aynı çağda, yüzyılda ve coğrafyada yaşayabilmek, sağlıklı düşünebilen insanlar için hazine değerindedir. Yazmış olduğu  şiirler, bestelediği eserler ve yapmış olduğu her muhabbet birbirinden değerli ve anlamlıdır, içeriğin de bizlere anlattığı her konudan sayısız ansiklopedi çıkacağı gibi bizlere karanlık yolda, ışık tutacak düzeydedir.Mütevazi, hoşgörülü ve alçakgönüllü tavırları ve davranışlarının yanında birliğe ve barışa oldukça önem veren Dertli Divani , ben dahil olmak üzere birçok insana yol gösterici konumda bulunmaktadır.

Yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu “Mekteb-i İrfan” muhabbet ve etkinliklerinde bu yola hizmet etmek isteyen canlarla buluşarak bilgi ve birikimlerini aktararak, Alevi kültürünün ve değerlerinin anlaşılması konusunda da çalışmalar yapmıştır.

Bu hizmet ve çalışmalarından dolayı herkesin bildiği araştırabileceği dünya genelini ilgilendiren konularda görüş bildiren, birleşmiş milletlerin kültür kuruluşu olan UNESCO tarafından “ Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görüldü.

Yaşayan İnsan Hazineleri nedir? Hemen kısaca bahsedeyim;

Somut olmayan kültürel mirası koruma çerçevesinde verilen “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülünü, sanatını usta-çırak ilişkisi ile öğrenen, bilgi ve becerisini uygulamada üstün, konusunda ender bulunan bilgilere sahip olan, kendisini yaptığı işe adayan, bilgi ve becerilerini aktarma becerisi olan kişilere veriliyor.

Der Divani senlik benlik

Bizi yıkan bu cahillik

El ele gönül gönüle

Verelim olalım birlik

Albümleri

1989 Divane gönül

1992 Diktiğimiz fidanlar

1996 Duaz-ı imam

2000 Serçeşme

2005 Hasbîhal

2014 Hakisar

2022 Dertli Divani ile 30.yıl albümü

Saygı, sevgi ve muhabbetlerim ile Kalın

Ahmet SİNEKLİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.