Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Perşembe Açık
15°C
Cuma Yağmurlu
12°C
Cumartesi Yağmurlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
13°C

BALIKÇI VE OĞLU

BALIKÇI VE OĞLU
14 Aralık 2024 15:44
6
A+
A-

ZÜLFÜ LİVANELİ

Kitap bitmeden önce ve bittikten sonra okuduğum kitap yorumlarında ağırlıkta bir “vasat ve beğenmeme” görüşü hakimdi. Tabii bu benim okuduğum ilk Livaneli kitabı olduğu için olsa gerek, herhangi beklentim veya kriterim yoktu. Ben kitabı beğenmedim diyemem ancak arka kapakta bahsi geçen göçmen meselesi ve kapitalist düzenin getirdiği rant hırsları gibi konulara yazarın çok da odaklanmadan hafif dokunuşlar yaptığını gözlemledim. Bana göre kitap, ağırlıkta bir aile dramı ve üstüne kurulu hassas konulardan ibaretti. Kitapta kayınvalide Raziye, onun kızı ve baş karakterlerden biri olan Mesude ve Afgan kadın Zilha’nın güçlü kadın profili çizmesi de ayrı bir ayrıntıydı.

Kitabın konusuna gelecek olursak, bebeklerini denizin aldığı, ‘denizde yok olan’ bir ailenin, göçmen botlarıyla gelen mültecilerden yarı baygın halde olan Mustafa tarafından bulunmuş ve sahip çıkılmış Samir Bebek ve sonrasında anne vicdanı ile rahat edemeyen Mesude’nin bebeği asıl annesine verişi ve sonrasında bebeğin tekrar Mesude ve Mustafa’ya geri verilmesi hikayesi anlatılıyor.

Bunlara paralel olarak yukarıda da bahsettiğim rant hırsıyla köyleri , dağları, kıyıları ele geçirmek isteyen kapitalist güçlerden bahsediliyordu.

GÜLENAY GÜNEŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.