Musa Bolu’nun Bir köyünde dört kardeşin en küçüğüdür.
Askerliğini yaptıktan sonra köyüne döner. Diğer kardeşleri evlenmiş başka şehirlerde iş tutmuşlardı. Murat ağabeyi yakın köylerde öğretmenlik yapıyordu. Annesinin ölümünden önce sonrasında aileye kol kanat oluyordu. Musa her işten çok çabuk sıkılan, çalışmayı sevmeyen, uykucu, özgürlüğüne düşkün biri. Öğretmen Murat abisi ona köyde yumurta tavukçuluğu kurmuş, Musa onu da yapamamıştı. Babasının ilgisizliği, şiddete meyilli olduğundan hiç anlaşamıyorlardı.
Bazen sakinlik, huzur, insanı yorar. Mutluluğu uzaklarda arar. Kaos, karmaşa çağırır. Musa da bu içsel sese çağrıya uyar. Tırpanıyla Bolu ya ekin biçmeye, ordan İstanbul, Ankara sonrada Antalya’ya kaçar. Parası kalmayınca limanda bir tekneye sığınır. Sahibiyle sabah karşılaşınca tartışırlar. Teknenin sahibi Cemil iş teklifi yapar. Musa uyuşturucu paketi teslimatı yapmiya başlar. İfşa olunca da Cemil,in üstündekiler infaz kararını verirler. Cemil’le Musa’yı arabada götürülürken, ikisi birden atlarlar. Cemil vurulur. Musa ağaçların arasından aşağıya yuvarlanırken başını kayaya çarpmasıyla bayılır. Kendine gelirken yaşlı bir adam onu uyandırmaya çalışıyordu. Ramazan amca su şişesini uzatır. Olaylar örgüsü devam ederken Ramazan amca Musay,la davarları çevirip köydeki evine misafir eder. Kızı Keziban’la sevdalanıp evlendirilir. Oğlu doğar. Okumayı sevmeyen Ramazan Mehmet, babasının dedesinin kurduğu besimhanede yardımcı olur. Kızı Emine Tıp Fakültesini kazanmıştı.
Musa doğduğu büyüdüğü köyü çok özlemişti. Babası acaba sağ mıydı? Kardeşleri ne durumdaydı? Oğlunun askerliği Bolu’ya çıkması ona bir işaret miydi? Yengesi Gülizar ve yeğenlerini bulabilecek miydi? Yazarımız gerçek bir yaşam öyküsünü; Uzakların Çağrısında toplumun, ailenin, bireyin sosyolojik temasını akıcı üslupla muhteşem kurgulamiş.
#12 Eylül Darbesi # Pandemi vürisi # Kıbrıs’da gerginliğin artması # Köy Enstitüsü # 12 Kasım 1999 Bolu depremi Kitaptan alıntılar @herkes
Dilek ÖZDEMİR