Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Zemheri Sıcağı

Zemheri Sıcağı
A+
A-

sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen,

sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen,

sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen,

sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen,

sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen,

sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen, sen,

Aslında, yukarıdaki “sen” kelimelerinin hiçbirisini okumadın!

Bu yüzden aralarından birinin “ben” olduğunu fark etmedin.

Şimdi aradaki “ben” kelimesini arıyorsun ve hepsinin “sen” olduğunu yeni anladın.

Sen zaten hiçbir zaman beni anlamadın!

İlişkilerin içinde sıklıkla yer alan diyaloglardan biri; “Sen zaten hiçbir zaman beni anlamadın/ anlamıyorsun.” Öyle değil mi?

Affınıza sığınarak, bu cümlenin; “ben-sen” ilişkisindeki gelişimine dikkat çekmek için böyle bir giriş yaptım. Sakın kızmayın bana, ilişkileriniz hakkında ahkam kesmek haddime değil ama maalesef çoğu ilişki böyle. Zaten, büyük ihtimalle, ilişkilerinizde bu cümleyi duymuşsunuzdur veya söylemişsinizdir. Eğer duymadıysanız veya söylemediyseniz, ne mutlu size.

İstisnalar kaideyi bozmasa da, birbirini anlamamak özelinde çok bilinmeyenli bir denklem gibidir, kadın-erkek ilişkileri… Belki de bu yüzden üzerinde çok konuşulmuş ve hep de konuşulacak bir konudur.

Gerçekten de, insanlık var olduğundan beri, süregelen tarih içerisindeki yazılı kaynaklara baktığımızda, toplumun içindeki kadın-erkek ilişkisini hep önemli bir olgu olarak görürüz. Okuduklarımdan anladığım; kadın-erkek ilişkileri bir toplumun geleceğinin sağlıklı olup olmayacağını belirliyor.

Kadın-erkek ilişkileri çekirdek ailede başlıyor aslında… Anne, baba ve çocuk arasında… Çocuk; anne ve babasının ilişkisinden öğrendiği davranış kalıplarını heybesine koyarak başlıyor, hayat yolculuğuna… Anneanne, babaanne, dedeler ve bunların anne ve babasının ilişkileri üzerindeki etkisinin getirdiği yargılar ve yaşanılan çevrenin kadın-erkek ilişkilerine bakışı, bir diğer ifade ile mahalle baskısı da var tabii… Yani, toplumun getirdiği cinsiyet kalıpları da eklenince, iyice ağırlaşıyor kadın ve erkeğin heybesindeki yükler…

https://www.truvaedebiyatdergisi.com/…/zemheri-sicagi…

Serhan Poyraz

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.