Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Fatma KILINÇ Kimdir?
Merhabalar. Adım Fatma ve 23 yaşındayım. Muğla’nın Datça ilçesinde yaşıyorum. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Yönetimi bölümünden birkaç ay önce mezun oldum. Bunun yanı sıra küçüklüğümden beri yazarak düşüncelerimden bir nebze de olsa kaçmaya çalışıyorum. Kitaplara, denize ve gökyüzüne aşık birisiyim. Beni elimde kahvem ve kitabımla baş başa bıraksanız saatlerce odamdan çıkmam. Bu derece kitapları seviyorum.
Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Yazmaya küçüklüğümden itibaren başladım diyebilirim lakin şu son bir yıldır daha da fazla yazıyorum diyebilirim. Okul zamanlarımda bile genellikle kompozisyon ve edebiyatla ilgili yarışmalara katılmayı çok severdim ki hala daha edebiyat yarışmaları ve projelerine katılmaya özen gösteriyorum.
Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?
Edebiyat alanında ilk eserim Sıfır Yayınları aracılığıyla çıkan derleme bir edebiyat projesiydi ve adı da Zaman Makinasıydı. Orada ‘Yılların Eskitemediği Sevgi’ adlı öykümle yer almıştım ve benim için özel olarak kalır hep o kitap.
Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?
Ne yazık ki benden başka pek edebiyatla ilgilenen yok lakin liseye giden küçük kuzenlerimin arasında kitap okumayı çok sevenler var.
Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?
Şüphesiz ki, kendime ait çıkarmış olduğum ‘Küllerinden Doğan Anka’ isimli kitabım hem ilk kitap olma özelliği hem de bana umudu vaat eden bir kitap olduğu için her daim özel olarak kalacak bir eser.
Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?
Bence bir yazar, kalemini yazarken en çok karşı tarafa yani okura ne geçirebildiğine ve neleri gösterebildiğine dikkat etmeli. Çünkü bir yazar, her şeyden önce iyi birer de okur olmalı. Eğer kendinin bile okumak istemeyeceği bir eseri kaleme alırsa şayet yaptığı o yüce sanatın hiçbir değeri kalmayacaktır.
Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?
Kitaplarla aram her zaman için çok iyi olmuştur. Hatta başında da belirttiğim gibi ben yazmaktan öte okumayı daha çok seven bir insanım ve evimde kendime ait 400’ü aşkın kitabım bile var. En büyük hayallerimden birisi de ileride büyük bir oda dolusu kütüphane oluşturabilmek ve bunun için şimdiden çok güzel şeyler yapıyorum. En son okuduğum kitaplar arasında Dorian Gray’in Portresi adında Oscar Wilde’n kitabı vardı ve beni derinden etkileyen kitaplar arasındadır bu kitap. Bence okuyan insanlara da birçok gerçeği gösterebilen bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle okumadılarsa okumalarını şiddetle tavsiye ederim.
Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?
Aslında o kadar çok var ki. Ama aralarından seçecek olursam Sabahattin Ali, Stefan Zweig, Özdemir Asaf, George Orwel, Dostoyevski ve Tolstoy gibi isimler daha ağır basıyor. Tüm bunların yanında genç yazarlarımızdan Aslı Arslan’ın kalemine de bayılıyorum.
İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Bence iyi yazmak için gerçekten iyi bir okur olmalılar. Her daim vakit bulduklarında hatta kendileri bunun için vakit ayırarak kitap okumalı her yazar. Çünkü yeni kalemlerle tanıştıkça ve yeni kelimeler öğrendikçe yazma şevkimiz de daha çok artıyor. Bunun yanı sıra hayal güçleri her daim yüksek olmalı bir yazarın.
Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?
Bence çeşitli edebiyat projeleri düzenleyip onların edebiyata ilgi duymalarını sağlayabiliriz. Bunun yanı sıra yarışmalar yaparak içlerindeki o gizli gücü fark etmelerini sağlayabiliriz diye düşünüyorum.
Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?
Kitaplarıma ulaşmak isteyen güzel yürekli insanlar bana instagram hesabım olan fatosun_dusleri hesabından ulaşabilirler. Bunun haricinde çeşitli dergi ve edebiyat projelerinde de adımı duyabilirler. Bunların arasında; sıfır yayınları-zaman makinası kitabı, eestatic yayınları sanat kitabı, yaşam fanzin dergisinin Kasım ve Mart sayılarında adımı bulabilirler. Tüm bunların yanında internet sitesi olan Yazharcom sitesinde köşe yazarlığı yapmaktayım aktif olarak. Bu platformdan da köşe yazılarıma ulaşabilirler.
Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?
Vazgeçmesinler. İnandıkları şeyler uğruna sonuna kadar gitsinler. Umutlarına sarılsınlar ve desinler ki kendilerine; “Bir Anka misali doğacağım.”
1-) Eecstatic Sanat kitabında yazımla yer aldım.
2-) Sıfır Yayınları- Proje kitap serisinin Zaman Makinası adlı kitabında 47 yazardan biri olarak ‘yılların eskitemediği sevgi’ adında yazım Ekim ayında yayımlandı.
3-) Yaşam Fanzin Dergisi’nin Kasım ayındaki 10.sayısında yazım yayımlandı.
4-) Yaşam Fanzin Dergisi’nin mart ayındaki 14.sayısında yazım yayımlandı.
5-) Üçüncüsü düzenlenen Türkiye geneli interaktif hikâye yarışmasını “Anka’nın Umudu” adlı öykümle birinci olarak tamamladım.
6-)31 Mart 2023 tarihinde ‘Yazharcom’ internet sitesi üzerinden köşe yazarlığına başladım ve aktif olarak bu platformda yazılarımla yer almaktayım.
7-) Minota dergisinin mayıs ayı sayısında ‘Huzurda Sakladıklarımız’ adlı deneme yazımla yer almaktayım.
😎 Yaşam Fanzin Dergisi’nin mayıs ayındaki 16.sayısında ‘Çaresizliğin Sesi’ adlı yazımla yer almaktayım.
Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT
@paradoks.okur.yazar
@yazarvesair.betulfirat
@e.san.mel