B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Adım CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU. İlk, Orta Okul ve Liseyi Fatsa’da, Üniversiteyi ise Ankara (Ank. Üniv. DTCF, Fransız Dili ve Ed. Böl.)’da okudum. Ardından 26 yılı aşkın devlet memuriyetinden sonra emekli oldum. Bir süre gazetecilik yaptıktan sonra yazmaya karar verdim ve çalışmalarımı bu yönde geliştirdim.
B.F. Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Uzun sayılabilecek bir süreden buyana Atatürk ve O’na ilişkin değerler konusundaki araştırmalarımla birlikte bilgi ve belge toparlama çalışmalarımdan sonra artık yazmaya başlama zamanımın geldiğine karar verdim. On beş (15) yılı aşkın bir süredir yazıyorum.
B.F. Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Henüz, DOĞUMUNDAN ÖLÜMÜNE ATATÜRK adlı bir kitabım var. Ancak Atatürk ve O’na ilişkin değerler konusunda yayınlanmaya hazır Beş (5) adet daha kitabım bulunmaktadır.
B.F. Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Araştırma ve Yazma konularımın tamamı ATATÜRK ve O’na ilişkin değerlerdir. Böylesi iddialı bir konu seçildiğinde; en büyük sıkıntılar gerçek Bilgi ve Belgelere ulaşmada çekilmektedir…
Araştırılıp, incelenmesine karar verilen konuyu severek seçmişseniz ve buna gerçekten gönülden inanıyorsanız; yazmak pek zor olmuyor. Ama sıra yayınlamaya geldiğinde ve günümüz koşullarında, oldukça fazla zorlandığım, hatta çoğunlukla başarısız kaldığım söylenebilir. Onun için, yukarıda da değindiğim üzere, Beş (5) adet hazır kitap çalışmam yayınlanmayı beklemektedir.
B.F. Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Sözkonusu olan, Dünya’nın, yetiştiği ve yaşadığı çağ ile birlikte kendisinden sonra gelecek çağlarında en büyük Devrimci Önderi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK olunca; ilham kaynağı aramaya gerek kalmıyor…
Bir Devrimci Lider düşünün ki; kendisinin de mensubu olmaktan büyük onur duyduğunu her fırsatta dile getirdiği Türk Ulusu’na Anadolu’yu kalıcı ve vazgeçilemez bir vatan toprağı yapmıştır.
Bununla birlikte O’nu, asırlardır yaşadığı Ortaçağ Karanlığı anlayışından çıkarıp, çağdaş milletler düzeyine ulaştırmak için gereken bütün temel taşlarını büyük isabetle yerleştirmiştir.
Devamında Genç Türk Devleti’nin, demokrasi anlayışı içerisinde Laik Cumhuriyet’le yönetilmesini sağlamış.
Böylelikle Ulusumuz’a dünya tarihinde hak ettiği saygınlığı ve yeri kazandırmış ve bu esnada da dünya barışına önemli katkılarla destek vermiştir.
Diğer taraftan, dünyanın birçok mazlum ve mağdur milletinin de; özgürlüğe ulaşmasının yol ve yöntemlerini işaret ederek, yukarıda değindiğim hususlardan yararlanmasının yollarını açmış ve dolayısıyla onları da, bir anlamda, yönlendirmiştir.
Yararlandığım ve beslendiğim kaynaklara gelince; yıllardır derlediğim bilgiler ile toparladığım belgelerden hem çok etkilendim hem de olabildiğince yararlandım.
Ayrıca devletimizin Kurucusu ve Büyük Devrimci Önderimiz MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’LE ilgili ulaşabildiğim her yasal kaynağı incelemeye çalıştım…
B.F. Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Oldukça çok okuyan bir kişiyim… Günümüzde, ilgimi çeken çok sayıda kitaplar yayınlanmakla beraber, amacı sadece para kazanmak olan kimi kişilerin yayınlayıp, piyasaya sürdüğü “YARIM EKMEK ARASI SOHBET” niteliğinde ve türünden kitapların da bir hayli fazla olması Beni derinden düşündürmektedir.
B.F. Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Sevdiğim ve inandığım konularda yaptığım araştırma ve incelemelere duyduğum saygı ve beslediğim sevdayı kâğıda dökmek yani yazmak benim için en önemli hedeflerimden birisiydi. Bunu şöyle bir benzetme ile daha isabetli açıklayabileceğim kanaatindeyim: Günlerdir hatta bir-iki hafta aç bırakılan bir insanı, birden çok sevdiği yemeklerle dolu bir sofraya oturtun ve ona “BUYURUN, YİYEBİLİRSİN!” deyiverin… Bunun, o kişi için o anda neler ifade ettiğini düşünebiliyorsanız; İşte yazmak da Benim için o anlama gelmektedir…
B.F. İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Çok okumak ve olabildiğince ayrıntılı inceleme ve araştırma yapmanın önemli olduğuna inanıyorum.
Ek olarak şunu da belirtmeliyim; okur kitlesinin de ilgi duyacağı konuları, yine onun keyifle, sıkılmadan okuyabileceği ifade ve cümlelerle yazmanın, iyi yazmak için gerekli ve yeterli bir formül olabileceğine inanıyorum.
B.F. Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Yukarıda da açıkladığım üzere çok okumalı ve isabetli, ayrıntılı araştırma ve inceleme yapılmalıdır…
B.F. Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU: Her daim “Işıklar İçinde Kalmasını Temenni Ettiğim…” Uğur Mumcu’nun, BİLGİ OLMADAN FİKİR OLMAZ!” şiarını hatırlatmam yeterlidir sanırım.
Bilindiği üzere ve Anadolu Kültürü’nde sıkça söylendiği üzere;
“Boş Çuval Dik Durmaz!”
Bu nedenle ve açıklıkla söyleyebilirim ki; kesinlikle çok okumak olmazsa olmazdır!
…
Teşekkür ederim…
CENGİZ ÖNAL TARAKÇIOĞLU
A n k a r a, 20 Kasım 2022
Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT
@paradoks.okur.yazar
@yazarvesair.betulfirat
@e.san.mel