Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C

VEZİR ÇEŞMESİ

VEZİR ÇEŞMESİ
6 Mart 2023 22:46
710
A+
A-

Doksanlı yıllardı. Karadenizli bir aileye damat olmuştum. Ama bu Karadenizli aile Karadeniz’de değil de İstanbul Yakacık’ta yaşıyordu. Yakacık İstanbul’un en yüksek bölgelerinden birisiydi. Ve de en yeşil. Güzel içimli sularıyla ünlüydü. Tarihi Ayazma çeşmesinden başlayarak doğuya doğru uzanan sokağa Şeker Suyu Sokağı deniliyordu. Bu sokak üzerindeki pek çok istasyonda akaryakıt pompalarına benzeyen su pompalarıyla damacanalara Şeker Suyu doldurulup satılıyordu. Bölgedeki binalara Şeker Suyu Apartmanı, Şeker Suyu Sitesi, Şeker Suyu Konakları, Şeker Suyu Villaları adları verilmişti. Hatta Kartal merkezinden o bölgeye giden minibüsler Şeker Suyu minibüsleri olarak biliniyordu.

Yakacık bayırındaki güzel içimli sulardan birisi de Vezir Çeşmesi’ydi. Yakacık merkezinin üst taraflarında bulunuyordu. Adı üstünde, zamanında vezirlerin sadrazamların su içtikleri bir çeşme olmalıydı. Vezir Çeşmesi o kadar ünlüydü ki önünden geçen sokağa Vezir Çeşme Sokağı adı verilmişti. Vezir çeşmesi, Tekebayırı Sokak, Seyran Sokak ve Vezir çeşme sokaklarının kesiştiği bir köşe başında bulunuyordu. Karadenizli kayın validem “Ula damat, sağa zahmet olmazsa Vezir Çeşmesi’nden su doldurup gel de içelim bile!” derdi. Arabanın bagajına boş bidonları doldurur Vezir Çeşmesi’ne suya giderdim. Bazen çeşmenin başında sıra olurdu. Bölgedeki pek çok insan çeşmenin suyunun güzelliğinin farkındaydı. Sıra bana gelinceye kadar bekler kaplarımı doldurur eve dönerdim.

İlk yıllarda su o kadar gür akıyordu ki, çeşmenin bir kurnası bile yoktu. Kimse almadığı zamanlarda su öylece boşa akar giderdi. Zamanla suyu azalmaya başlayınca çeşmeye bir musluk takılmıştı. Kimse almadığı zamanlarda su borunun içerisinde birikiyordu. Musluğu açınca önce gür akıyor, borunun içerisinde biriken su bitince normal akmaya başlıyordu. Yılar geçtikçe Vezir Çeşmesi’nin suyu azaldı, azaldı, azaldı. Birkaç yıl önce bir yürüyüş sırasında yine uğramış eğilerek kurnasından su içmiştim. Su o kadar az akıyordu ki artık kimse su almaya gelmiyordu.

Bu arada etrafındaki taş temelli ahşap evler veya ahşap panjurlu küçük beton evler birer birer yıkılıp yerlerine büyük binalar yapılıyordu. Ahşap binaların temelleri büyük kepçelerle iki kat derinliğinde kazılıyor, yerlerine sekiz, on katlı apartmanlar dikiliyordu. Bu büyük iş makinaları temel kazarken herhalde Vezir Çeşmesi’nin su gözlerine de zarar veriyorlardı. Birkaç gün önce Vezir Çeşmesi taraflarına tekrar gittiğimde Vezir Çeşmesi artık tamamen susuz, bakımsız ve mahzundu. Gürül gürül akan, o güzelim şeker suyundan eser kalmamıştı. Çok geçmez büyük tonajlı kamyonların geçişine engel olduğu gerekçesiyle çeşmenin de yerinde yeller esmeye başlardı.

Biz güzelim apartmanlar, siteler, konaklar, villalar yaptığımızı zannederken aslında kasabalarımızı, şehirlerimizi ve ülkemizi çölleştiriyorduk, tıpkı çölleşen kalplerimiz gibi.

Sevgilerimle.

Necati Küçük

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.