Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C

Şiir üzerine söyleşiden bir kuple… Nurkal Kumsuz

Şiir üzerine söyleşiden bir kuple… Nurkal Kumsuz
3 Mart 2023 22:25
318
A+
A-

Şiir üzerine söyleşiden Bir kuple… Nurkal Kumsuz
————
19.yüzyılın sonlarına doğru Fransız şiirine damgasını vuran akım bilindiği gibi simgeciliktir. Yani gerçekliğin imgelerin çağrışımıyla anlatılması olayı. Sizin şiirlerinizde de ilginç imgelere rastlıyoruz. Sizce imge nedir -kısa tanımıyla- ve imge şiirde ne ölçüde bulunmalıdır?

————
Evet, bu anlayışın ilk izlerine Baudelaire’de rastlamaktayız. Fakat anlayışı 20.yüzyıla taşıyanlar Verlaine’le Mallarme olmuştur. Bu anlayış günümüzde de pek çok akımı kesinlikle etkilemiştir. İmgenin kullanıldığı noktada anlam bir bakıma geri plana itiliyor ve şiirsel güzellik anlamın kapalı oluşunda aranıyor.

Türkçe lügatimize bakacak olursak imge; “hayallerimiz” olarak geçmektedir tek kelimeyle. Şiirde imge; dış dünyadan alınan ögelerle oluşturulur. Bu ögelerin, duyumsamaların zihinde görüntüye dönüşmesi, değer kazanmasıdır imge ayrıca. Eskiler “mazmun” diyorlardı bizim bu gün imge dediğimize. Mazmunlar divan edebiyatında özellikle yerini bulmuştur. Şiirde imge bir yemekteki tuz miktarınca olmalı. Fazlası şiiri boğar… Hiç olmaması ise şiiri yavan kılar diye düşünüyorum. İmgede “kapalı istiare” sanatının rolünü unutmamak gerekir ayrıca…

Ali Rıza Navruz

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.