PAULO COELHO
Hikâyede gençlerin terk ettiği, kendi halinde yaşayan yaşlı insanların bulunduğu Bescos kasabasından söz eder. Kasabadaki tek genç kişi, bir otelin barında çalışan ve kasabayı terk edebilecek fırsatı kollayan Chantal’dır. En yaşlısı da Berta’dır ki ona da kocasının ruhu görünür ve konuşurlar zaman zaman.
Bir gün, bir silah fabrikası sahibi olan ancak otel kayıtlarında kimliğini saklayan bir yabancı gelir. Karısını ve kızlarını, kendi ürettiği silahları satın alan kişilerce hunharca öldürülmesinin ardından, isyan eder ve çok derin sorgulara düşer. Kötülük insanın ruhunda var mıdır?
Yaşadığı büyük trajedi ile kaybedecek hiçbir şeyi kalmamıştır. Kasabada her sabah dağlara yürüyüş yapar ve yanında getirdiği külçe altınları toprağa gömer. Yolu Chantal’la da kesişen yabancı, Chantal vasıtası ile kasaba halkına kasabadan bir kişiyi öldürmelerini ve buna karşılık altınlara sahip olacakları tehlikeli bir oyun oynar ve tüm dengeyi alt üst eder. Hem Chantal’ın hem de kasaba halkının imtihanı başlamıştır.
İyilik mi galip gelecektir, kötülük mü? Bu süreçte yabancı adam da kendi içindeki şeytanla mücadele etmektedir.
Yazar, kurgu içinde de olsa, teolojik temalara da değiniyor. Diğer yandan, bu yabancı adam insanlığa dair, iyilik kötülük ve Tanrı’ya dair isyanını, sorgularını kendi başına yaşayabilirdi neden tanımadığı bir kasaba halkına bu tehlikeli oyunu oynadı?
GÜLENAY GÜNEŞ