DOLAR
32,4424
EURO
34,7505
ALTIN
2.440,61
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sanatçı Barış KARADUMAN Röportajı

Sanatçı Barış KARADUMAN Röportajı

Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz.  Barış Karaduman kimdir?

Barış KARADUMAN: Merhabalar, hoş buldum. 1981 İzmir Bornova doğumluyum. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni, besteci, söz yazarı, yorumcuyum. 18 yıldır öğretmenlik, 15 yıldır da şarkı yazarlığı yapıyorum. Sözü ve bestesi bana ait 11 şarkı yayınladım. Halen Konak Bilim ve Sanat Merkezi’nde üstün zekalı öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi veriyorum.

Betül FIRAT: Sanata nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Barış KARADUMAN: Edebiyat Fakültesi’nde öğrenciyken ve çeşitli şiir atölyelerinde aldığım eğitimlerin ardından önce şiir sonra şarkı sözü yazmaya başladım.  Sözü ve bestesi bana ait 11 şarkı yayınladım. 15 yıldır üretmeye devam ediyorum.

Betül FIRAT: Sanatınızla ilgili alanda ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir? 

Barış KARADUMAN: 2008 yılında yayınlanan Umut Kaya’nın Mevsimler Geçerken ve Yanıma Yataydı şarkılarının sözlerini birlikte yazarak müzik hayatıma ilk adımı attım. İlk bestem ve ilk yorumculuk deneyimim olan Şişeler’i ise 2012 yılında yayınladım.

Betül FIRAT: Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

Barış KARADUMAN: Babam Dizdar Karaduman, uzun yıllar Edebiyat Öğretmenliği yaptıktan sonra şiir ve inceleme alanında altı kitap yayınladı. Şiir atölyesi çalışmalarına ve üretmeye devam ediyor.

Betül FIRAT: Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?

Barış KARADUMAN: O an hangisi üzerinde çalışıyorsam o.

Betül FIRAT: Sanatınızı icra ederken en çok neye dikkat ediyorsunuz?

Barış KARADUMAN: Üretim aşamasında en çok dikkat ettiğim konu duygularımı dinleyiciye etkileyici biçimde geçirebilmek. Bunu daha önce söylenmemiş imgelerle ve samimi bir ifadeyle sağlıyorum. Sonra eserin üzerinde ince işçilikle uğraşıyorum. Aliterasyon, asonans ve uyaklar ile de sözlerde ahengi yakalıyorum. Bunlar söz yazarken olmazsa olmazlarım.

Betül FIRAT: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Barış KARADUMAN: Çocukluk yıllarından beri kitap okurum. Son zamanlarda sadece şiir kitapları okuyorum. En son babam Dizdar Karaduman’ın geçen hafta yayınlanan şiir kitabı Işığa Doğru’yu okudum. Tavsiye edeceğim özellikle bir kitap yok ama söz yazarlığı ile ilgilenenler Ahmet Haşim’den günümüze kadar Türk şiirinin bütün akımlarının başlıca şairlerini okusunlar.

Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Barış KARADUMAN: Müzikte Erkin Koray, Barış Manço, İlhan İrem, Tanju Okan ilk aklıma gelenler. Şiirde ise Orhan Veli Kanık, Cemal Süreya, Attila İlhan ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ı sayabilirim.

Betül FIRAT: İyi bir sanatçı olmak için bir formül var mıdır? Sanatçı olmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Barış KARADUMAN: Öncelikle seçtikleri sanat alanıyla ilgili teorik ve pratik olarak kendilerini geliştirmelerini öneririm. Örneğin söz yazmaya heveslenenlerin öncelikle söz sanatlarını bilmesi ve uygulamaya çalışması gerekir. Sanattan doğru beslenmek önemli. Şiirde ve müzikte büyük ustaların eserlerini okuyup dinlesinler. Ortaya bir eser çıkardıklarında usta isimlerin eserleriyle karşılaştırıp ürettiklerini değerlendirsinler. Ben yaptım oldu mantığıyla hareket etmesinler. Sanat yapmış olmak için yapılacak bir şey değil. Eğer ortaya gerçekten güzel bir eser çıkmadıysa yayınlamasınlar. Ben öyle yapıyorum. Herkesin bu bilinçle hareket etmesi gerekir. Aksi takdirde ortalık vasat ve niteliksiz eserlerle doluyor.

Betül FIRAT: Gençlerimizi sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

Barış KARADUMAN: Gençlerimize öncelikle kültür ve sanat etkinlikleriyle yetiştirmeli ve yeteneği olan alana yönlendirmeliyiz.

Betül FIRAT: Sizin eserlerinizi görmek isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Barış KARADUMAN: Bütün dijital müzik mecralarından şarkılarıma ve kliplerime ulaşabilirler. Sosyal medyadan takip edebilirler.

Betül FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Barış KARADUMAN: İyi müziğe, kaliteli sanatçılara destek olsunlar. Birçok kaliteli eser veren bağımsız müzisyen var. Onları keşfetmeye çalışsınlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.