Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C

Şair Mustafa TURAY ile Röportaj

Şair Mustafa TURAY ile Röportaj

Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz.  Mustafa TURAY Kimdir?

Mustafa TURAY: 1991 yılında Mardin’de doğdum. Pamukkale Üniversitesi Dış Ticaret, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümlerini bitirdim. İstanbul Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü okumaktayım. 2020 yılında Dorlion Yayınlarından Gök Gürültülü Sağanak Yaşam şiir kitabım, 2022 yılında Fihrist Yayınlarından Yelkovan Durağı şiir kitabım yayımlandı. Münzevi dergi, İhtilâl dergi, Edebiyatist dergi, Kıyı’ da dergi, Baykuş dergi, Değişik Çuvaldız dergi, Mutena dergi, Beşinci Mevsim dergi, Tecrit dergi, 46’lık dergi, Ayar dergi ve birçok dergide doksanı aşkın sayıda çeşitli şiir, deneme ve sinema yazılarım yayımlandı ve yayımlanmaya devam etmektedir. 2023 yılında Coraline’in Rüyası kısa filminin yönetmenliğinin yaptım. Türkiye Yazarlar Birliği, Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği ve Kısa Film Yönetmenleri Derneği üyesiyim. Diyarbakır yaşamaktayım ve memur olarak çalışmaktayım.

Betül FIRAT: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz? 

Mustafa TURAY: Yazmaya ilk başta çok sevdiğim sinema alanında başladım. Kendimce sinema yazıları yazıyordum daha sonradan deneme yazıları yazmaya başladım. Deneme yazılarımda daha çok içsel ve ruhsal sancıları işledim. Şiire başlamam ise benim hayatımda büyük bir yeri olan sevgili küçük İskender ile 2014 yılında tanışmam ve yaptığımı sohbet üzerine bende bir tutku haline dönüştü ve o zamandan itibaren şiir yoğunlaştım. Şiir artık benim için hayatımın ayrılmaz bir parçası hatta hayatımın ta kendisi oldu diyebilirim.

Betül FIRAT: Edebiyat alanındaki eserlerinizden bahsedebilir misiniz?

Mustafa TURAY: İlk eserimi 2020 yılında Dorlion yayınlarından ‘’Gök Gürültülü Sağanak Yaşam’’ şiir kitabımı çıkardım. İkinci şiir kitabımı ise Fihrist yayınlarından ‘’ Yelkovan Durağı’’ nı çıkardım. Onun haricinde ondan fazla dergide doksanı aşkın sayıda deneme ve şiirlerim yayınladı. Üçüncü şiir kitabım üzerinde çalışıyorum 2025 yılı içerisinde çıkarmayı planlıyorum.

Betül FIRAT: Edebiyat diğer sanat dallarıyla iç içedir. Sizin diğer sanat dallarıyla ilgili çalışmalarınız var mıdır?

Mustafa TURAY: Evet var tabi ki sinemayı çok seviyorum ve şu an sinema bölümü öğrencisiyim. 2023 yılında ‘’Coraline’s Dream’’ adlı kısa filmin yönetmenliğini yaptım. 2025 yılı içerisinde bir kısa film projem daha bulunmakta.

Betül FIRAT: Edebiyat bildiğiniz üzere “5. Sanat” olarak geçer. 5. Sanatta ne gibi başarılar elde ettiniz?

Mustafa TURAY: Benim için tek başarı şiirlerimi okuyan okuyuculardan alacağım dönüttür. Yazdıklarımla ruhlarına ve kalplerine dokunabilmişsem başarıya o zaman ulaştığımı düşünürüm. Şiir tamamen duygu işi ve duygulara hitap etmek, okuyucuyu şiirlerini benimsetmek hatta şiirimi sahiplenmesi tek gayem benim için başarının tek kriteri bu çok şükür ki şu ana kadar bunu başardığıma inanıyorum. Okuyucuya yani benim deyimimle yol arkadaşlarım onlar, eğer ki onların kalbine ruhuna dokunamıyorsan göreceli olarak verilen sembolik ödüller bir anlam ifade etmiyor benim için.

Betül FIRAT: Edebiyatın etiği için ne düşünüyorsunuz?

Mustafa TURAY: Ne yazık ki ülkemizde etik kavramından söz etmek mümkün değil benim deyimimle tam bir kurtlar sofrası. Güçlü, tutkulu ve kararlı hatta inatçı değilseniz tutunmanız imkânsız. En önemlisi değerlerinizden asla ödün vermemelisiniz. Bu bir gerçek yazdıklarınız ne kadar iyi olursa olsun her şey tamamen popülerlik üzerine kurulu bir sistem, popüler değilseniz yoksunuzdur. Eğer popülerliğiniz yoksa iş bu sefer maddiyata dönüşüyor eğer maddi olarak da güçlü değilseniz bu camiada tutunmak ve var olmak oldukça güçleşir ve var olmanız senelerinize mal olur. Yayınevleri içinde bu böyle tamamen ticari düşünürler eğer popüler değilseniz eserinizin çok çok iyi olması bir şey ifade etmiyor, tamamen tüccar kafasında olan bir sistem içerisindeyiz bu yüzden etikten bahsetmek oldukça güç.

Betül FIRAT: Eserlerinizin hikâyesi var mıdır? Nasıl oluştuklarından ve türlerinden bahseder misiniz?

Mustafa TURAY: Şiir ve denemelerimi planlayarak yazmıyorum. Şiir tamamen duygu işi benim için yazdığım denemelerde şiirsel denemler olduğu için sadece hislerimin en yoğun olduğu zamanlarda içimdekileri kâğıda kusuyorum. İham kaynağım tamamen kendi iç dünyam ve duygusal yoğunluğum. Nedendir bilmem ama gündüzleri hiç yazamam ve iyi güzel aşk cümleleri kuramam galiba bu benim şiir tarzıma ve yapıma göre değil. Yazım tarzımdan ötürü öyle güneşli yahut parıltılı, çiçekli böcekli şiirler yazmadım hiç daha doğrusu yazamıyorum. Benim okura vadettiğim duygusal yoğunluğu ağır basan melankolik, karanlık, iç isyanı anlatan şiirler.

Betül FIRAT: Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? 

Mustafa TURAY: Çok basit aslında tamamen özgün olması ve kendi belirlediği çizgisinden ne olursa olsun sapmaması. Yazarın idealleri olur ve idealler için yazar ve bunlardan taviz vermez çünkü kendisini var eden şeyler bunlardır. Bence ben gerçek yazarım veya şairim diyen biri popüler kültüre boyun eğip o tarzda yazan biri olmamalı öyle olan biri yazardan çok benim gözümde cebini düşünen biridir.

Betül FIRAT: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Mustafa TURAY: Kitaplar benim hayatımın parçası odam kitaplarla dolu, kendime ait bir kütüphanem var. Özellikle ilk baskı kitaplar benim için inanılmaz özel mümkün oldukça ilk baskıları topluyorum. Yedi yüzden fazla kitabım var. Her kitabı okumam özenle seçerim genelde roman, öykü ve şiir kitapları okurum diğer tarzlar pek ilgimi çekmiyor açıkçası. En son Hakan Günday’ın ‘’Zamir’’ kitabını okudum. Aslında tavsiye edecek çok kitap var bu göreceli bir şey aslında kim neyi seviyorsa onu okusun derim.

Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Mustafa TURAY: Şiir olarak tabi ki küçük İskender benim için öcüdür, Arkadaş Z. Özger, Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar, Atilla İlhan, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Özdemir Asaf, Ahmed Arif, Cahit Sıktı Tarancı, Turgut Uyar, Nazım Hikmet

Yabancı olarak ise Rilke ve Rimbaud aynı zamanda Albert Camus, J.P. Sartre hayranıyım. Hayata bakış açılarını seviyorum.

Betül FIRAT: İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Mustafa TURAY: İyi yazmanın formülü aslında ilk önce yeteneğe bakar ama sadece yetenek tek başına da yeterli değildir yetenek, azim, çaba, özveri, çalışma, araştırma ve kendini geliştirme. Bir insan kendisine ben kendimi ne kadar geliştirdim diyebilmeli ve her zaman bu konuda aç olmalı. Ben oldum tamamdır diyen biri artık bitmiştir ve bir arpa boyu ilerleyemez. Yazmak isteyenler öncellik ne için yazmak istiyorlar bunu kendilerine sormalılar, buldukları cevap onları bir yere götürecektir. Yazmak için yazıyorsa bu nafile bir arayış. Eğer ki ben bu dünyada varım, görüşlerimle, düşüncelerimle var olmak istiyorum bu dünyaya bende bir çentik atmak istiyor diyorlarsa o zaman ne olursa olsun asla vazgeçmeden savaşarak bu yolda çalışmaları gerekir. Tek tavsiyem hayata başka açılardan bakmayı öğrenin, kendinizi gerçekleştirin ve okuyun, okuyun, okuyun…. Ama nitelikli olan şeyleri okuyun.

Betül FIRAT: Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

Mustafa TURAY: İlk önce hevesleri kırılmamalı ve her zaman hayal etmeleri gerekir. Hayalleri ile var olacaklarını asla unutmamalılar. Şu dönem için ise kitapların ve sanatsal etkinliklerin maddi olarak külfeti bir hayli yüksek bu konuda devletin ve maddi olarak durumu iyi olanların gençlere yardım etmeleri gerektiği düşüncesindeyim.

Betül FIRAT: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Mustafa TURAY: Sadece instagram hesabım mevcut, dileyen herkes ulaşabilir, yazabilir hiçbir zaman geri dönmemezlik yapmadım bu konuda. Kitaplarım tüm internet sitlerinde mevcut ulaşılabilir ve gayet makul bir fiyatta ha durumum yok diyenler olduğu zamanda gerçek okuyucuya şiir sevdalılarına yanımda kitap mevcutsa ben gönderiyorum zaten.

Betül FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Mustafa TURAY: Son olarak gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim. Beni okuyan değer veren tüm okurlarıma, yol arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Benim tek isteğim bir kişi dahi olsa yazdıklarımın kalbine, ruhuna dokunması benim için yeterli olur, başka da bir beklentim yok zaten. Onları çok seviyorum beni okudukları için benimle beraber bu yolda yürüdükleri için minnettarım. Diledikleri zaman bana ulaşabilirler, umuyorum ki ilerleyen zamanlar kitap fuarları olsun imza günleri olsun uzak yerlerdeki yol arkadaşlarımla tanışırım hepsini sevgi ile kucaklıyorum. Daha nice güzel şiirlerde, yazılarda görüşmek dileğiyle.

İnstagram: mustafa_turay_

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.