Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz.
Aylin Şen Kimdir?
Aylin ŞEN: Anne tarafım Rizeli, baba tarafım ise Artvinli. Gerçek bir Karadenizli kadınıyım, doğma büyüme Kocaeliliyim. 1980 yılında, henüz çocukken babamı elim bir trafik kazasında kaybettik. Bu acı olaydan sonra annem, abim ve ben, babamın babası olan Ömer dedemle yaşamaya başladık.
Eğitim hayatıma burada devam ettim ve ilkokul, ortaokul ve liseyi Kocaali’de tamamladım. Üniversite sınavını kazandım, fakat tercihler yapılacağı sırada, dedemin “Sen bana babanın emanetisin, seni gözümün önünden ayırıp farklı bir şehre yollayamam” demesi üzerine üniversiteye gidemedim. Bu, telafisi olmayan bir yara olarak kalbimde duruyor. Yıllar sonra hiçbir şey için geç değil diyerek girdiğim üniversite sınavında İstanbul Üniversitesi Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliğini kazandım.
1999 yılında yaşanan Kocaeli Gölcük depremi, hayatımda büyük bir kırılma noktası oldu. Bu felakette annemi, abimi ve amcamın oğlunu kaybettim. Ben ve Ezgi yaralı olarak enkazdan çıkarıldık.
2001 yılında evlendim ve 2002’de, 3,5 aylık bebeğimi açık kalp ameliyatı sonrası kaybettim. 2004 yılında oğlum Furkan, 2010 yılında ise kızım Ecrin dünyaya geldi. Eşimin işi nedeniyle 2016 yılında Aksaray’a taşındık ve o tarihten bu yana Aksaray’da yaşamaktayız.
Betül FIRAT: Şiir Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Aylin ŞEN: Aslında şiir yazmadan önce ortaokul ve lise de belirli gün ve haftalarda hep şiir okuyan öğrencilerindendim. Değerli Orhan Veli’nin” Anlatamıyorum” isimli şiirinden sonra yazmaya başladım. Hatta şiirlerimi yazdığım defterim enkazla yok olup gitti. Çok uzun yıllar yazamadım depremde enkazdan çıkmam, annem ve abimin vefatı. Evlenip ilk bebeğimin vefatı, oğlum Furkan’ın bazı sağlık sorunları derken yıllar yılları kovaladı hep sustum. Sustuklarım susamadıklarım olunca @aylinin_kalemiinden diye instagram sayfası açtım. Orada yazmaya başladım. Başladım başlamasına da bu kez kendimi durduramadım. İki kitap yazacak kadar mısraları sıralamışım. Boş durmak yok, Güzel yürekler de güzel iz bırakmak için yazmaya devam ediyorum.3.Kitabımı da yazmaya başladım.
Betül FIRAT: Şiir alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?
Aylin ŞEN: İlk” Bir varmış Hiç Yokmuş” isimli şiir kitabımdır. İkincisi de “Sabret, Umut Et, Yola Devam Et” dir.
Betül FIRAT: Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?
Aylin ŞEN: Rahmetli annemin, rahmetli babası Kemençe üstadıydı. Kendi türküsünü besteler, kendi çalar, kendi söylerdi. Dayım da saz çalardı.
Betül FIRAT: Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?
Aylin ŞEN: “Bir Varmış Hiç Yokmuş”
Betül FIRAT: Bir şair sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?
Aylin ŞEN: Bir şair sanatını icra ederken samimiyet, dil ve üslup, ilham ve orijinallik, duygusal derinlik ve anlam, estetik duyarlılık ve görsel zenginlik gibi unsurlara dikkat etmelidir.
Şiiri sadece yazılı bir metin olmaktan çıkarır ve onu yaşayan, nefes alan, derin ve etkileyici bir sanat eseri haline getirir.
Betül FIRAT: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?
Aylin ŞEN: İyi çok severim okumayı.
Adnan Nur Baykal’ın “Keşke Dememek İçin Strateji? İsimli kitabını okuyorum. Şermin Ertekin’in Sare isimli kitabını önerebilirim.
Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?
Aylin ŞEN: Orhan Veli, Sabahattin Ali, Cemal Süreyya, Volkan Konak.
Betül FIRAT: İyi şiir yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Aylin ŞEN: İyi şiir yazmak için evet şu formül var diyemem ama duygusal samimi, içten bir dil ve üslup, gözlem yeteneği, çeşitli ilham kaynakları, düzenli yazma, eleştiriye açık olma, bol bol şiir okuma, kişisel deneyimlerden ilham alma, güçlü metafor ve imgeler kullanma, sabır ve azim önemlidir. Şair adaylarının kendilerini geliştirmelerine ve özgün eserler yaratmalarına yardımcı olur.
Betül FIRAT: Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?
Aylin ŞEN: Gençleri edebiyata ve sanata kazandırmak için eğitim programlarını zenginleştirmek, atölye ve kurslar düzenlemek, sanat etkinlikleri organize etmek, mentorluk programları oluşturmak, edebiyat ve sanat kulüpleri kurmak, yarışmalar ve ödüller sunmak, kaynaklara erişimi kolaylaştırmak, dijital platformları kullanmak, rol modelleri tanıtmak ve aile ile toplum desteğini sağlamak önemlidir.
Betül FIRAT: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?
Aylin ŞEN: “@sair_aylin_sen” isimli şiir sayfamdan ve yazılarımın bulunduğu fisildayankalemler.org dan ulaşabilirler.
1000 kitapta da paylaşımlarım oluyor.
Betül FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?
Aylin ŞEN: Yeni tanışmamıza rağmen, pozitif enerjisiyle beni etkileyen değerli bir yazarla keyifli bir röportaj gerçekleştirmekten büyük mutluluk duydum. Kendi adıma hem keyif aldım hem de çok mutlu oldum. Eminim ki, değerli okuyucularımız da bu röportajı okurken büyük keyif alacak ve şiir yazmak isteyenler için yol gösterici bilgiler bulacaklar. Bu değerli paylaşımların, şiir tutkunlarına ilham kaynağı olmasını diliyorum. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.