Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Paradoks Okur Yazarın Yazar Fikriye Doğan  ile Röportajı

Paradoks Okur Yazarın Yazar Fikriye Doğan  ile Röportajı

B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1975 Sivas Doğumluyum. Çok küçük yaşlardan itibaren ailemle İstanbul’da yaşamaya başladık. Beş kız bir erkek çocuğu olmak üzere altı kardeşin üçüncü ferdiyim.  İlkokul mezunuyum. Hayat şartların zorluğu yüzünden ilkokulu bitirdikten sonra aileme katkıda bulunmak için çalışmaya başladım. Tahsil hayatım ilkokulla sınırlı gibi görünse de, bulunduğum koşullara rağmen hayatı sorgulayan, mistik konulara eğilimi olan entelektüel bakış açımla çeşitli eğitimler alarak kendimi geliştirsem de bana yetersiz gelmiş ve tasavvufa eğilim göstermeye başlamıştım.  Şu anda oğlumla birlikte Balıkesir’de yaşamaktayım. Kitap yazmanın dışında, duygusal ve fiziksel konularda alternatif şifa terapi spritüal danışmanlık yapıyorum.

B.F. Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

İlk kitabımı 2006 da yazmaya başladım, ben iyi bir dinleyiciyim, insanlar bana güven duydukları için en derin mahremine kadar sırlarını anlatmak çekinmezlerdi. Hayatlar, gizemli yaşamlar konusunda çok bilgi birikimim vardı. Çoğu zaman yaşlanınca ‘’bu hikâyeleri kitaba dönüştüreceğim’’ derdim içimden. Oğlum henüz altı yaşında ve oldukça haylazdı, evde hem çalışan hemde çocuğuna bakan anne olarak yaşamım neredeyse dört duvar arasına tıkalı kalmıştı.  Bu şartlarda kendimi mutlu edebilmek için en iyi ne yapabileceğimi?  Düşündüm. Aklıma en yakın arkadaşımın başına gelen olayları yazmak geldi. Arkadaşımdan izin alarak gece geç saatlerde onun hikâyesini yazmak için kalemi kâğıdı elime almaya başladım. Bir yıl sonra ismini AŞK TUZAK VE GÜZEL KADIN isimli amatör çalışmamı bir arkadaş desteğiyle kitaba dönüştürdüm.

B.F. Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir.?

İlk kitabım AŞK TUZAK VE GÜZEL KADIN. Fikrîye Akyol O dönemde evli olduğum için eski eşimin soyadıyla yayınlanmıştı. (Akyol ailesine saygılar) yakın arkadaşımın hikâyesini işlediğim Biyografi çalışmaydı. Konusu kısa dönemde yaşadığı aşk hikâyesi ve iş hayatında başına gelen sıra dışı sorunlardan oluşuyordu. Her ne kadar okuyanlar beğenmiş olsalar da kendimi eleştirdiğim amatör bir çalışmaydı.

İkinci kitabım RUHUNU SEVDİM isimli sıra dışı bir hikâye. Sürükleyici, aşk, dram, psikolojiden oluşan bu hikâye gece hayatı olan madde ve alkole bağımlı olan, bir gencin, tesadüfen el yazısı ile yazılmış bir anı defteri bulur. Bir genç kızın anıları yazılıydı defterde. Bu hikâyeyi okudukçakadınlara karşı olan ön yargıları değişmeye başlar ama en çok genç kızı merak eder.  Böyle bir kız gerçekte var olup olmadığını, bu hikâye gerçekte yaşanmış mı? Hangi yıllara ait, olduğuna dair hiçbir ipucunun olmadığı hikâyeyi okudukça hayatı bambaşka bir yöne sürüklenemeye başlar. Sürükleyici ve farkındalık yaratan bir hikâye.

Üçüncü kitabım GÖZLERİNİN ÖTESİNDE. Okuduğun anda seni içine çekecek olan yine sıra dışı bir hikâye. Ünlü bir kadın avukatın müvekkili yüzünden başına gelen olayları işlediğim bu hikâye temposu çok yüksek, gerilim, komedi, macera ve mistik konularıyla oldukça donanımlı ve farkındalık yaratan bu hikâye okunmaya değer.

B.F. Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?

Evet oldu. Oğlumun haylazlıkları sayesinde birçok defa yazdıklarımın silinmesi yeniden başlamam beni çok yormuştu.

B.F. Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?

Ben iyi bir gözlemci ve dinleyiciyim. Sıra dışı yaşanmış hikâyeler benim ilham kaynağım oldu hep.

B.F. Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

 Çok fazla kitap okuduğumu söyleyemem ama her gün düzenli, internetten kısa makale okurum.

B.F. Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?

Yazmaktan keyif alıyorum, benim için çok farklı özel bir boyut. Mutlu oluyorum.

B.F. İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?

Yazan kişin hiçbir ticari beklentisi olmaması gerekiyor. Yazacağı konu ne olursa olsun, birilerine beğendirmek amaçlı değil, hikâyeyi bizzat iç dünyasında yaşayarak benimseyerek yazması güzel bir sonuç verir.

B.F. Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Her zaman elinden gelenin en iyisini yapsınlar. Kimin nerede? Ne zaman? Nasıl? Keşfedileceği hiç belli olmaz.

B.F. Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?

Ülkemizde kitap okuyucu sayısı çok az ve genelde ünlü yazarların kitapları okunuyor. Arada bir yeni yazarların hikâyelerini de okunsa fena olmaz ve sevgiyle kalmalarını diliyorum. Teşekkürler.

Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yazar

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.