YAZAR A. CANER ERKAN RÖPORTAJI
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Merhabalar kıymetli ziyaretçilerimiz. ESANMEL, Edebiyat ve Sanat Meltemi Sitesi olarak yine edebiyat ve sanatla harmanlanmış harika bir röportaj ile yine karşınızdayız. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin on besincisi ile karşınızdayız. On beşinci konuğumuz girişimci yazar A. Caner ERKAN. Evet… Şimdi sorularıma geçiyorum böylelikle A. Caner ERKAN ’ı hep birlikte daha da yakından tanımış olacağız. Tekrar, merhabalar sevgili kalemdaşım A. Caner ERKAN. Öncelikle davetimizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler.
Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız? A. Caner ERKAN kimdir?
A. Caner ERKAN: Caner Erkan, 6 Şubat 1990 yılında Düzce’de doğmuş Türk dili ve Edebiyatı bölümü okumuş, 2001 yılından itibaren toplumcu gerçekçi cümleleri kaleme alan üniversite yılları girişimcilik mücadelesi ile savaş vermiş bir yeraltı edebiyatı yazarıdır diyebiliriz. İlk eserini 2018 yılında deneme türü olarak Kutadgu Belagat isminde bir eser ile piyasaya sürmüştür. 2019 yılında Kadın haklarını savunan askeri roman yazmaya başlayan Caner ERKAN kitabını hemen yayınlamamış 2021 yılında girişimcilik rehberi olarak nitelendirilen Rebat Yolcusu isimli eserini iş dünyası üzerine geçmiş yıllardaki tecrübelerini derleyip sunmuştur.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Sıklıkla duyduğunuz bir sorudur belki ama izleyicilerimiz için bir daha cevaplarsanız seviniriz. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?
A. Caner ERKAN: Ekonomik krizin 2000 li yıllarda cereyan ettiği dönemde televizyonlardan gelen hararetli haber seslerinden etkilendikten sonra içimdeki babamdan gelen yazma yeteneği kendimi dışarıya dökme fırsatı bulmuştum. Hatta bu şiir hayat hikayemi ele alarak piyasaya sürdüğüm Vasiyet 6284 romanımda yer alıyor.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı?
A. Caner ERKAN: Köy Enstitülerinde öğretmen olan rahmetli dedem Ahmet ERKAN ‘dan babama genetik olarak geçen yazma becerisi babamdan benim üzerime kalmış olmalı ki 2000 li yıllarda ekonomik kriz cereyan ederken masada cümleler yazıp kafiyelendirip kendimce oyunlar yapıyordum şiir yazdığımı bilmeden … O günden bugüne dek sürekli yazıyorum yazmadığım zaman günlük ihtiyacımı giderememiş gibi hissediyorum.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Sayın A. Caner ERKAN yayınladığınız kitapların isimlerini nelerdir? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden bahseder misiniz Caner Bey? Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor?
A. Caner ERKAN: Kutadgu Belagat (2018)Deneme türü bir eserdir, bir ortama girdiğinizde bilinmeyen bilgileri sunma yetisi kazandırır. Ortamda satılacak bilgiler de diyebiliriz. İçeriği tarih, edebiyat, felsefe, dinler tarihi, girişimcilik ve sorgulama üzerinedir.
Rebat Yolcusu (2021)
İş dünyasına bir armağan olarak 10 yıldır girişimcilik tecrübelerimi ele aldığım girişimci olmayanlarını neler yapacağı, girişimci olanların işlerini nasıl büyüteceği konusunda e-ticaret şirketlerinde sıkça eğitim kitabı olarak verilen kitapların özetleri ile yorumladığım Network Marketing sektörünün ülkemizdeki gerçek yüzünü ele aldığım bir eserdir.
Vasiyet 6284 ( 2022)
Kadın haklarını savunan askeri roman olarak piyasaya sürdüğüm bu eser 4 yıl yazım süreci yaşamış olgun bir eserdir. Feminist bir babanın oğluna Khatun ismini vermesi ile boynuna astığı bir muska mesajı ile karakterin mücadelesini anlatır.
Karakterimizin başına gelenler geçmiş zamanda yaşadığım olaylardan ibarettir. Bu ruh haline olmasını istediğim bir vizyon ekleyerek kadın hakları mücadelesi kattım, askerlik anılarımı da kitabımıza dahil ettiğimden hibrit bir roman olarak karşımıza çıkmış bulundu.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Yazarken zorlandığınız anlar oldu mu? Kendinizi nasıl motive ettiniz?
A. Caner ERKAN: Her yazar zaman zaman tıkanma süreci yaşar bu durumu aşmak için Lo-Fi tarzı müzikler dinliyorum, karanlık bir loş odada sözsüz melankolik enstrüman sesi dinledim de olur. Çünkü geçmişi bana hatırlatıyor bu melankolik ruh hali beni yazmaya şevk ediyor dolayısı ile tıkanan yeri kaliteli bir şekilde bağlamış oluyorum.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Yazılarınızı kaleme alırken ne tür okumalar yapıyorsunuz? Yazılarınızı üretim esnasında özellikle okuduğunuz bir tür var mı?
A. Caner ERKAN: Genel itibari ile yeraltı edebiyatı üzerine ve dinler tarihi üzerine eserler okumaktan zevk alıyorum.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ve şair kim ve neden?
A. Caner ERKAN: Charles Bukowski , Can Yücel , Hakan Günday gibi isimleri daha çok kalemime yakın görüyorum çünkü cümlelerim gerçekleri masaya yatırırcasına adalet arayan ifadeler içeriyor bu yüzden yer yer argo kullanabiliyorum. Süslü cümleler yerine yerinde edilmiş bir giydirmenin estetik haz uyandırdığına inanıyorum.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Caner Bey şu an aramızda olmayan edebiyat duayenlerinden biri ile tanışma imkânı bulsanız bu kim olurdu ve kendisine ne sormak isterdiniz?
A. Caner ERKAN: Yaşar Kemal ile tanışmak isterdim. Çünkü tarafsızlığı taraf edinip savunmak eşitliğin temsilcisi olarak adaletsizliğin karşısında durmak sanat üstü bir var oluştur. Bu nezaket ve dik duruşa layık olmak için yaşıyorum. Umarım üstatlarımıza layık bir kimlik olurum.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir? Biraz bahseder misiniz Caner Bey?
A. Caner ERKAN: İlham kaynağım gözlem yapmak ve adaletsizliği izlemek. Ruh halim bozuk olduğunda mutlaka not alırım bu küçük notlar zaman zaman şiirlerime , romanlarıma bir cümle olarak serpiştirilir.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor Caner Bey?
A. Caner ERKAN: Yazmak, dostuma anlattığımda boş ver deyip beni geçiştirdiğinde beni geçiştirmeyecek gerçek bir dosttur, hatta bu durumu çözen bir dosttur. Başıma gelen akıl dışı olayları yazdığımda kağıtlar dile gelip topluma karşı bu olayı ispiyonluyor ve çevremdeki insanlar onların sahteliğini ifşa edeceğimi bileceklerinden dolayı daha çok dikkat ederek yaşıyor. Deyim yerindeyse “Yerin kulağı var” dedikleri biz oluyoruz. Yaşasın yeraltı edebiyatı!
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Kitaplarınızın yayınlanma sürecinizden bahseder misiniz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi? Bu süreçte size kimler destek oldu?
A. Caner ERKAN: 2000 ‘li yıllardan beri yazıyorum binlerce sayfa şiir arşivim oluştu hiç kitap yayınlamayı düşünmedim. Ta ki 2016 ‘da kendimi bilinmeyeni araştırmaya adadıktan sonra 2. yılında elimde inanılmaz belgeler oluşmaya başladı, beynimin yeniden doğduğunu hisseder oldum. Elimde 595 sayfa araştırma dosyası vardı. Bunu toplumla paylaşmak zorunda hissettim bu bilgileri sadece ben bilirsem nankörlük olur diye düşündüm. Birçok yayın evine mail attım hep ret edildim ta ki Kutlu Yayınevi’ne denk gelesiye kadar. İşte o günden sonra resmi bir şekilde yazarlık gömleğini üzerime giymeye başladım. Şu an, geçmiş yıllarda yazdığım ama yayınlamadığım arşivimden derlediğim şiirlerimi kitaplaştırmak ile uğraşıyorum.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
A. Caner ERKAN: Melankolik anlarınızda yazdıklarınızı biriktirin ve sürekli yazın. Gibi edatını kullanmayı, kıyas yapmayı iyi öğrenin. Adaletsizliği masaya yatırın.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK:
Röportajımıza katıldığınız ve verdiğiniz samimi cevaplar için çok teşekkürler Caner Bey. Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?
A. Caner ERKAN: İmza günlerinde yazarlardan satın aldığınız kitapların içindeki güzel sözleri mutlaka sosyal medyanızda yazarı etiketleyerek paylaşın. Kitapları sizler tavsiye ederseniz bizler daha fazla güzel beyinlere ulaşabiliyoruz.
İnadına Kıvırcık İnci YILMAZ ŞİMŞEK: İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin on beşincisi ile karşınızdaydık. On besinci konuğumuz kıymetli kalemdaşım A. Caner ERKAN idi. ESANMEL Edebiyat ve Sanat Meltemi sitesinin sevgili ziyaretçileri, şimdi veda vakti geldi ama yazarlarımızı sizlerle tanıştırmaya devam edeceğiz. Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın….