Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Cebrail Küçükkoçkaya RÖPORTAJI

Cebrail Küçükkoçkaya RÖPORTAJI
A+
A-

Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Cebrail Küçükkoçkaya Kimdir?

Cebrail Küçükkoçkaya. 1976 doğumluyum. Doğma büyüme İstanbullu olmakla beraber aslen Sivas Divriği’liyim. Muhasebe ve İnsan Kaynakları Uzmanı olarak 25 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra emekli dilekçemi vermiş bulunmaktayım. Şair-yazar ve köşe yazarıyım.

Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Profesyonel anlamda 7 yıldır şiir ve yazılar yazmaktayım. Aynı zamanda köşe yazarlığı yapmaktayım.

Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?

İlk şiirim 7 sene önce Karabük’te yayınlanan bir gazetenin Kültür Sanat sayfasında yayınlaşmıştı. İlk yayınlanan yazım Derin ve Sığ idi.

Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

Hayır.

Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?

Yazı olarak deneme ve inceleme türünde yazmış olduğum hayata dair her konuyu yüzeysel olarak değil gereğince incelenerek ele almamız üzerine yazdığım Derin ve Sığ adlı yazımdır. Halen çeşitli edebiyat dergilerinde yayınlanan bu yazım profesyonel yazarlığımın başlamasında önemli bir safa olmuştur. Şiir türünde pek çok edebiyat çevresince övgüler alan ve yine yayınlanmaya devam eden Hece Ettim adlı şiirim gelişimimde önemli bir mesafe olmuştur.

Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? 

Yazarlık ve şairlik toplumsal bir sorumluluktur. En çok dikkat edilmesi gereken husus budur. Gerek yazılarda gerekse şiirlerde toplumu daha iyiye doğru geliştirici yazılar ve şiirler yazılmalıdır. Düşünülmüş, kesin olarak ne demek istediğini bilen yazı ve şiirler meydana getirilmelidir. Yazım olarak mümkün olduğunca arı Türkçe kullanılmalıdır.

Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Fakir Baykurt Keklik, Paulo Cohelho Simyacı, Gabriel Garcia Marquez Kolera Günlerinde Aşk,

Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Ahmet Arif, Fakir Baykurt, Nazım Hikmet, Cahit Sıktı Tarancı, Paulo Cohelho, Gabriel Garcia Marquez, Halide Edip Adıvar, Peyami Safa, Tarık Buğra, Ömer Seyfettin, Kemalettin Tuğcu.

İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Önce okumak, araştırmak incelemek. Fark ile farkındalığın ayrımını iyi bilmek. Durum analizi yapma seviyesine gelmeden, eksik, hatalı veya gerçek olmayan şekillerde konular üzerine yazılar yazılmamalıdır.

Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

Genel olarak sosyal medyanın içine sıkışıp kalmalarının önüne geçilmelidir. Dergi ve diğer yayın araçları ön plana çıkarılmalıdır. Yayınevi müesseselerinin kurumlaştırılması sağlanmalıdır. Görsel medyada kültür ve edebiyat programlarına daha fazla yer verilmelidir. Halka ve gençlerimize ulaşan etkinlikler yapılmalıdır. Okullarda Türkçe ve edebiyat derslerinin yanında güzel yazma ve konuşma dersleri, yazı atölyesi çalışmaları yapılmalıdır.

Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Herkese açık Facebook, Twitter ve İnstagram sayfalarımdan köşe yazılarımın yayınlandığı gazeteye, yazı ve şiirlerimin yayınlandığı dergi ve web sayfalarına, diğer yayınlarıma ulaşabilirler. Edebiyatla ilgili herhangi bir hususta danışmak, sormak istedikleri bir konu olursa bahsettiğim sayfalarım üzerinden mesajda yazabilirler. En kısa sürede kendilerine dönüş yaparım.

Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Edebiyat yalnızca yazmak ve okumak değildir. Aynı zamanda okuduğunu paylaşmaktır. Bu şekilde gelecek kuşaklara da başarılı eserler aktarılabilir ve edebiyatımızın olması gerektiği gibi sürdürülmesi sağlanabilir. Kitaplar, yazı ve şiirler okuduğunuzda veya diğer yayınları izleyip, dinlediğinizde yalnızca beğenilerinizi değil yapıcı eleştirilerinizi, duygu ve düşüncelerinizi de paylaşın.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.