ALİ RIZA NAVRUZ
^^
Ali Rıza Navruz 1954 yılında Kayseri’nin Bünyan İlçesine bağlı Burhaniye Mahallesinde/Köyünde doğdu. Babası Şaban oğlu Mustafa. Genelde “Berber Mustafa” şeklinde anılır. Annesi Topal Ahmetlerden Mustafa Özden’in kızı Leymune. İlköğrenimini köyünde, Orta ve Lise öğrenimini Kayseri’de, Yükseköğrenimini ise Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Muğla İşletmecilik Yüksek Okulunda tamamladı şairimiz. Sırasıyla Toprak İskan İl Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nde olmak üzere toplamda 31 yıl Kamu görevi yaptıktan sonra 15 Kasım 2011 itibariyle İl Özel İdaresinden Eğitim uzmanı kadrosuyla emekliye ayrıldı. Şimdilerde yaz sezonunu Muğla’da geçiren Navruz, kış sezonunda Kayseri’de edebiyatla ilgili çalışmalarına devam etmektedir. Onun için editörlük ayrı bir çalışma alanını oluşturuyor.
Edebiyat çevresinde Mor Şair, ayrıca da Deliban olarak tanınan Ali Rıza Navruz, Halk Şiiri, Divan Şiiri ve Modern Türk Şiirinin şekil ve konu özelliklerinden yararlanarak her şiirinde yeni bir ses bulmaya ve yeni bir yapı kurmaya çalıştı. Şiirlerinde eskiye bakan; fakat yeniyi seslendiren bir çizgide duygu, düşünce ve hayallerini en rahat anlatma imkânı bulduğu bir ifade tarzı ile şekil kaygısı taşımadan kendi üslubunu oluşturdu. Şiirde onun için önemli olan; şiirin ne dediğinden çok nasıl dendiği önem arz etmektedir. Şiirimizdeki hiçbir vezne reddiye yazmamış, yazmadığı gibi her üç vezni (hece-serbest-aruz) de başarılı şekilde kullanmış bulunmaktadır.
Eserleri:
Şiirler: 1-Sızı (1990),2-Kozmik Rüzgârı (1991),3-Sınırsız Düşlerin İdamlık Yüreği (1994),4-Ve Aynı Rüzgârla Savrulduk(ortak kitap-1996),5-Amir Hükmüne Rağmen (1998),6-Öksüz Uykular Bıraktım Yatağıma (2000),7-Bet Beniz Arasında (2009),8-Deliban (2015),9-Mor Taflan Çığlığı (Toplu Şiirler-2016),10-Ötelerden Bir Türkü (2019),11-Seçmeler (2021), 12-Melâlin Sesi (2023)
Deneme: 1-Benden Bana Mektuplar (2003),2-Mısralarda Doğan (2004),3-Ellerin Olamıyor (2008),4-Setenönü (2014), 5- Gün/demlediklerim (Kitap Yazıları-2016), 6-Şahsım ve Eserlerim Üzerine Yazılanlar (2016),7-Gün/demlediklerim(Biyografik Deneme-2016), 8-Düş Ardı Gidişler (2016), 9-Küpür (2020)
Araştırma İnceleme: 1-Edebiyat Harcı (2003),2-Türk Müziği /Dilruba Şarkılar/(2019
Anı: Sittinsene (2018)
Hüzünlü geceyi ve parıltılı gündüzü mor düşleriyle süsleyerek şiirlerindeki zaman dilimini belirler. Şiiri için seçtiği kelimeler gerek terim ve gerekse mecazi anlamıyla şiirde tam yerini bulmuştur. Şiir ağırlıklı olmak üzere 45 yıldır yazan Şair/yazar İlesam üyesidir…
Pek çok dergilerde şiir ve yazıları yayınlanan Ali Rıza Navruz, Kayseri Belediyesi Yayını olan “Kayseri Ansiklopedisi”, Abdullah Satoğlu’nca hazırlanan ve T.C. Kültür Bakanlığınca Yayınlanan “Kayseri Ansiklopedisi”, İlesam Yayınlarından olan “İlim Adamı, Şair Yazar ve Sanatçılar Ansiklopedisi”, Eski İlesam Başkanlarından İhsan Işık’ın hazırlayıp Elvan Yayınları tarafından Yayınlanan “Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi”, Azerbaycan Yazarlar Birliğince yayınlanmış olan “Türk Şiirinde EŞQ” isimli almanax kitabında, Öğretmen Sait Özer’in hazırladığı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yayını olan “Türk Şiirinde Kayseri” isimli eserde, eğitimci yazar Nurkal kumsuz tarafından hazırlanıp Laçin yayınlarından çıkan “Bu Şehrin Işıkları”, 2000 Yılında Ahmet Sıvacı’nın yayınladığı “Kayseri Güldestesi”, 2005 Yılında İzmir’de yayınlanan “Barış Şiirleri” antolojisi”, 2008 yılında yayınlanmış bulunan “İlesam Antolojisi, Türkiye Dergisi ve Bay Ajans tarafından yayınlanan “Sulh Yılı Şiir Antolojisi” ve 2010 yılında İstanbul Şiir Akademisince yayınlanan “Uluslar Arası Ödüllü Cengiz Aytmatov Şiir Antolojisi” gibi önemli eserlerde biyografisi ve şiirleri ile yer almıştır. Ayrıca Erciyes Üniversitesinden Hüseyin Yüce’nin “Bitirme Tezi”ne Hayatı ve şiirleri ile konu olmuştur. Mahalli Televizyon ve radyolarda uzun süre şiir programları da hazırlayıp sunan Ali Rıza Navruz, yine bir mahalli gazetede (Kayseri Hakimiyet) köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca “Hicranım Sensiz Dinmez” isimli şiiri bestekar Dr. Mustafa Uyan tarafından segah makamında ve aksak usülde bestelenmiştir. Yine, Bestekar Mustafa Uyan tarafından “Bana mı Kırgınsın Bahta mı Küskün” isimli şiiri, Ferahnak makamında bestelenmiş bulunmaktadır.
Şiir ve Yazılarının Yayınlandığı Dergiler: 1-Yeniden Diriliş Kültür Dergisi 2-Çıngı Dergisi 3-Sevgi Kültür Sanat Dergisi 4-İlyaz Aylık Edebiyat Dergisi 5-Alkış Dergisi 6-Künbet Edebiyat Dergisi 7-Anasan Kültür Sanat Dergisi 8-İlesam İlim ve Edebiyat dergisi 9-Nif Kültür Sanat Edebiyat 10-Kün Edebiyat 11-Ozan Dergisi 12-Berceste Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi 13-Hayal Kültür Sanat Edebiyat Dergisi 14-Edebiyat Güncesi 15-Yeni Ufuk 16-Bizim Ece 17-Yarı Mavi Kültür Edebiyat Dergisi 18-İmbik Kültür Sanat Edebiyat Dergisi 19-Mugla/Menteşe Kültür Sanat Dergisi 20-Kayseri Büyüksehir Kültür Sanat Dergisi
Navruz, onca yıldır almış olduğu; teşekkür belgeleri, program katılım plaketleri ve ödüllerini çalışmalarına karşılık toplumun olumlu yankısı olarak değerlendirmektedir.
—-
Not: Hayat sahnesinde son çeyreği oynamaktayım yaş itibariyle(70). Bakarsınız bir akşamüstü geçip gitmiş olurum. Belki bir vefalı dost çıkar da iki kelam etmek isterse hakkımda; aha bu satırlar belki eline kaynak teşkil eder bu tarih itibariyle (13.4.2024).