Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Şair Anne Sultan SERDAR DOKSÖZ

Şair Anne Sultan SERDAR DOKSÖZ
A+
A-

İnadına Kıvırcık Soruyor, Şair Anne Sultan SERDAR DOKSÖZ Cevaplıyor

İnadına Kıvırcık: Merhabalar kıymetli ziyaretçilerimiz. ESANMEL, Edebiyat ve Sanat Meltemi Sitesi olarak yine edebiyat ve sanatla harmanlanmış harika bir röportaj ile karşınızdayız. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin sekizincisi ile karşınızdayız. Sekizinci konuğumuz Şair Anne olarak bilinen Sultan Serdar Doksöz, kendisi hem başarılı bir öğretmen hem de başarılı bir yazar. Evet… Şimdi sorularıma geçiyorum böylelikle Serdar Sultan Doksöz’ü hep birlikte daha da yakından tanımış olacağız. Tekrar, merhabalar sevgili Şair Anne’miz Sultan Hanım. Öncelikle davetimizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?

Sultan Serdar Doksöz: 1985 yılında Ankara’da dünyaya geldim. Eğitim yıllarımı Ankara’da tamamladıktan sonra, Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. 16 yıldır Türkçe Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Edebiyatın her türünde yayınlanmış eserlerim var: Şiir, masal, öykü, roman. Çocuklar için projeler üretmeyi seviyorum. Salgın döneminde çocukların motivasyonunu yükseltmek amacıyla toplamda sekiz tane proje yaptım. Bunları belli başlıklar altında sunarsak;

Deyimler, Covid’ e karşı, Türkülerimiz Yeşeriyor, Her güne bir şiir, Her güne bir kitap, TDK Evde gibi birçok proje yaptık. Bu projelerdeki amacımda çocukları teknoloji bağımlılığından uzak tutmak ve çocukların motivasyonunu yükseltmek. Çünkü bu dönemde güven duygularında bir azalma oldu, kaygıları, korkuları arttı. Ben de çocukların motivasyonunu yükseltmek için çeşitli çalışmalar yaptım. Çocuklar için üretmek ve çalışmak beni en çok mutlu ediyor.

Yirmi iki farklı ülke çocuğuna masal anlattığım ve yeşil dünya için kaleme aldığım eserlerimden dolayı 2021 Küresel Öğretmen seçildim.

Masal anlatıcılığı da yapıyorum. 

İnadına Kıvırcık: Ne kadar güzel bir serüveniniz olmuş. Tebrikler…  Bu röportajımızı okuyanların da bu duyarlı çalışmalardan    faydalanacağına eminim.   Sultan Hanım belki sıklıkla duyduğunuz bir sorudur ama okurlarımız için bir daha cevaplarsanız seviniriz. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?

Sultan Serdar Doksöz: Yazmaya üniversite yıllarında başladım. O yıllarda yazmış olduğum tiyatro metinleri sahnelenmeye değer görüldü.

18 yaşındaydım kalemlerle dost olduğumda, o zamandan bu zamana yazıyorum ancak ilk eserim 2016 yılında yayımlandı.

İnadına Kıvırcık: Aile desteği, arkadaşlar çok önemli. Bu konuda şanslı olduğunuzu söyleyebilirim.  Peki, kitap çıkarma fikri nasıl ortaya çıktı?

Sultan Serdar Doksöz: Yazmaya üniversite yıllarında başladım. O yıllarda yazmış olduğum tiyatro metinleri sahnelenmeye değer görüldü.

18 yaşındaydım kalemlerle dost olduğumda, o zamandan bu zamana yazıyorum ancak ilk eserim 2016 yılında yayımlandı.

İnadına Kıvırcık: İyi ki yazmışsınız, iyi ki yayınlamışsınız o halde. Yolunuz açık olsun. Sultan Hanım, bize kitaplarınızı biraz daha yakından tanıtır mısınız? Yayınladığınız kitapların isimleri nelerdir? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden bahseder misiniz? Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor?

Sultan Serdar Doksöz: Turuncu Kal Benimle, hayata dair şiirler … Biraz benden biraz sizden …

Şiir Tadında Masallar, şiir ve masalın bir araya gelerek oluşturduğu kelimelerin o muhteşem dansı… Şiir Tadında Masallar setinin içinde on kitap var.

Şair Anne’den Masallar ise evrensel değerleri ele aldığım bir set. İçinde yine on kitap var.

Yürüyen Bahçe, bir çocuk romanı. Hayatı sorgulayan cesur bir çocukla yaşama dair mucizeler …

İnadına Kıvırcık: Peki, Sultan Hanım Yazılarınızı yazarken zorlandığınız anlar oldu mu?  Kendinizi nasıl motive ettiniz?

Sultan Serdar Doksöz: Ben aslında pozitif bir insanım. Kolay kolay canım sıkılmaz. Hayatımda her şey mükemmel olduğu için değil elbette. Yapı meselesi, diyelim. Yaradılışım böyle…

Çok mutsuz zamanlarda, çok büyük acılarda bile bir çocuk gülüşü motive edebiliyor.

İnadına Kıvırcık: Şair Anne’miz Sultan Hanım yine yazarlıkla ilgili bir sorunuz var.  Yazılarınızı kaleme alırken ne tür okumalar yapıyorsunuz?  Yazılarınızı üretim esnasında özellikle okuduğunuz bir tür var mı?

Sultan Serdar Doksöz: Özellikle şu türü okurum, diyemeyeceğim. Her türü okurum. Hatta sevmesem bile devam ederim. Bence her emek okunmaya değer.

İnadına Kıvırcık: Sultan Hanım aslında günümüzde çok güçlü kalemler, çok isimler var ama sizin için de özel olanlar vardır diye düşünüyorum. Kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ya da şair kim ve neden?

Sultan Serdar Doksöz: Çiğdem Sezer var. Çok seviyorum kalemini, yüreğini, insanlığını…

Bunun yanı sıra Elif Alp, Erkin Saçar, Recep Özkul, İbrahim Eşmeli, Yunus Koşar, Aladdin Beken, Özgür Yılmazer, Berkan Kaya, Zekeriya Kılıçoğlu…

İnadına Kıvırcık: Ben de saydığınız yazarlardan birçoğu ile hem kalemi ile hem de kendisi ile tanışma imkânı bulduğum için mutluyum.  Sultan Hanım yazarlıkla ilgili sorularıma devam ediyorum. Yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir? Biraz bahseder misiniz?

Sultan Serdar Doksöz: An… Andaki her şey… Nefes aldığım her an benim için ilham kaynağıdır. Ormana giderim, kayaya tutunan bir ağaç görürüm. O an ilham olur. Bir anda … Her şey aniden gelişir. Anın içindeki beni etkileyen bir şey olması yeterli.

İnadına Kıvırcık: Allah uzun ömür versin Sultan Hanım. Yine yazarlıkla ilgili bir sorum geliyor. Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor?

Sultan Serdar Doksöz: Yazmak benim için çok önemli. Uzun ve zorlu bir yolculuk… Ama çok güzel… Kendimi anlamak, hayat yolculuğumu yorumlamak, içimdeki çocuğa sarılmak için yazıyorum.

İnadına Kıvırcık: Ne kadar güzel ifade ettiniz. Sultan Hanım şimdi de yazdıklarını yayınlamak isteyenlerin merak ettiği bir soru var.  Onlara yardımcı olmak için soruyorum.  Kitaplarınızın yayınlanma sürecinizden bahseder misiniz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi?  Bu süreçte size kimler destek oldu? 

Sultan Serdar Doksöz: Yazma sürecim de çok sıkıntı yaşamadım. Kitabımı ilk götürdüğüm yayınevi, 1 hafta içinde dönüş yaptı. Meslektaşlarım her zaman yanımda oldu. Tüm meslektaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.

İnadına Kıvırcık: Ne kadar güzel. “Öğretmen Yazarlar” topluluğunun bir parçası olmak gerçekten çok güzel.  Peki… Sultan Hanım yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Sultan Serdar Doksöz: Yazmak inanılmaz güzel bir yolculuk… Daha önce hiç yürümediğiniz ormanlarda doğanın o mis kokusunu içinize çekebiliyorsunuz. Daha önce hiç yüzmediğiniz denizlerde yüzebiliyorsunuz. Yazmak her şeyden önce bir keşif… İnsanın içindeki yetenekleri ve duyguları keşfetmesi için yazması gerekir. Ancak iyi bir yazar olmak için çokça okumak en gerekli olanıdır.

İnadına Kıvırcık: Güzel ve keyifli bir sohbetti. Sultan Hanım Röportajınız için ziyaretçilerimiz ve kendi adıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Son olarak okuyucularımıza buradan ne söylemek istersiniz? 

Sultan Serdar Doksöz: Şiir tadında kalın, masal gibi yaşayın.

İnadına Kıvırcık: İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin sekizincisi ile karşınızdaydık. Sekizinci konuğumuz kıymetli kalemdaşım, sevgili meslektaşım Şair Anne Sultan Serdar Doksöz idi. ESANMEL Edebiyat ve Sanat Meltemi sitesinin sevgili ziyaretçileri, veda vakti geldi.  Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın….

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.