H.G.WELLS
Listelerde mutlaka okunması gereken kitaplardan biri olarak geçiyor. Ve benim okuduğum ilk bilimkurgu kitabı.
Yorum kitaptan ipuçları içermektedir!
İcat ettiği zaman makinesi ile 19.yy. İngiltere’sinden ileri geleceğin İngiltere’sine giden zaman gezgininin keşiflerini anlatır ve giderek tükenen insan sayısını ve yaşlanmış gezegenimizi idrak eder.
802,701 yılında hiç bilmediği çiçekler ve meyvelerin olduğu bu çağda, dillerini bilmediği minik insanlar Eloi’ler; sürekli gülümseyen, kaygısız, güzel, narin ve aynı zamanda tembeldirler ve örnekse tarımcılık da yoktur ve meyvelerle beslenirler. Daha sonra lemura benzettiği ve adına Marlock’lar denen yaratıkların da varlığına rastlar Zaman Gezgini. Marlock’lar et obur, yabani, kötü ve savaşçıldırlar. Eloi ler yeryüzünde, Marlock’lar ise yer altında, gün ışığından kaçınarak yaşarlar.
· 1895 de yayımlanan kitabın kurgusuna bakacak olursak, H.G.Wells’in muazzam öngörüsü ve hayal gücünü de görmüş oluyoruz.
· İnsanlığa ve gezegenimizin ileri tarihlere ilişkin kaygılara dair boyutuyla, bugünün güncelliğini koruyan bir kitap.
· Zaman gezgininin 19.yy da yaşayan dostları bu yolculuğa inanmazlar ve ispat olarak ileri geleceğin İngiltere’sindeki meyvelerden yanında getirmiş olmasını ifade ederler. Çünkü 19.yy da bu meyvelerden yoktur ve ispat için iyi bir örnek olabileceği söz konusudur. Bu kısım beni gerçekten etkilemişti.
GÜLENAY GÜNEŞ