Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Melis Bektaş Kimdi?
Merhaba ben Melis, 25 Mart 2001’de Samsun’un Bafra ilçesinde dünyaya geldim. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Tıbbi Sekreterlik son sınıf öğrencisiyim. Sosyal medya üzerinden “biyazarhanim” kullanıcı adımla tanınırım.
Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Lise 1 de, okulun tahta sıralarında başladı benim yazarlık maceram. Kendimce okuduğum kitaplardan etkilenerek yazmaya başladım. Yaklaşık olarak 8 yıldır yazıyorum.
Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?
Edebiyat alanında ilk eserim derleme kitaplarda ve dergilerde yayınlandı. Basılı olarak kendi derlemelerimi hestiakitap yayıncılık aracılığıyla çıkardım.
Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?
Ailemde edebiyat dışında sanatla uğraşan tek kişi kuzenim Zeren Bektaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Resim Bölümü 3. sınıf öğrencisidir.
Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?
Benim için tüm yazdığım şeyler önemli. Ama kendi derlediğim “Öykü Dükkanı” ve “Şiir Treni” benim için bir tık daha önemli tabii.
Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?
Bir yazar sanatını icra ederken, kendi hakkında söylenen ve söylenecek kötü ithamlara kulak tıkamalı ve sadece yazdıklarına odaklanmalı.
Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?
Çok kitap okuyan birisi olarak, yazma isteğim oradan geliyor diyebilirim. Kitaplarım benim evim gibidir. En son okuduğum kitap Agatha Christie’nin On Kişiydiler adlı eseri. Yazarın kalemi ile ilk kez tanışmama rağmen çok sevmiştim. Tavsiye edeceğim kitap ise Ahmet Ümit’in tüm kitapları diyebilirim.
Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?
Bu yola çıkmamı sağlayan yazar – şair Selin Basmacı olmuştu. Onun şiir kitabını okuduktan sonra şiir yazmaya, yazdıklarımı yayınlamaya karar verdim.
İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Yazmanın formülü çok okumaktan geçer. Araştırmak ve okumak bence en etkili yöntem. Yazmak isteyen herkes önce araştırmalı.
Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?
Bence kitap fiyatları düşürülmeli. Çünkü gençler ve çocuklar bundan dolayı okuyamıyor.
Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?
Beni takip etmek, ben ve kalemimle tanışmak isteyenler Instagram üzerinden @biyazarhanim hesabı üzerinden benimle iletişime geçebilir.
Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?
İnanmak başarmanın yarısıdır. Bu yolda yazar olmak isteyenlerin önce inanması, sonra çabalaması gerekir. Zafere ulaşan yolda ilerlemek bunu gerektirir.
Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT
@paradoks.okur.yazar
@yazarvesair.betulfirat
@e.san.mel