Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Yazar Enver KARAHAN Röportajı

Yazar Enver KARAHAN Röportajı

Kitaplar; farklı bir dünya yaratımı, kendinden bir şeyler bulma ve yaşamın gerçekliğinin buluşma noktasıdır.

Betül Fırat: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Enver Karahan Kimdir?

Enver Karahan: Merhaba. Ben 1983 İzmir doğumluyum. 2017’den beri Kocaeli’nde yaşıyorum. Evliyim ve Öykü isminde bir kızım var. Beşinci Sanat sitesinin kurucusu ve yöneticisi olarak kültür sanat alanında faaliyet yürütmekteyim.

Betül Fırat: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Enver Karahan: Yazmaya yirmili yaşların başında okuduğum kitaplardan küçük küçük notlar alarak başladım diyebilirim. O küçük notlar zamanla şiire, öyküye dönüştü. Bu yaratım serüveni aralıksız devam edince yazmak önceliklerimin arasında yerini aldı.

Betül Fırat: Edebiyat alanında ilk eseriniz hangisidir? 

Enver Karahan: 2022 yılında çıkardığım ”Zamana Yenik Düşler” adlı şiir kitabım tek eserimdir. Yakında yayınlanacak olan bir öykü kitabım ve tamamlanmak üzere olan bir roman çalışmam bulunmaktadır.

Betül Fırat: Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? 

Enver Karahan: Sanatını icra eden her yazarın bir duruşu olması gerektiği fikrindeyim. Toplumun hassasiyetlerini göz ardı etmemeli ve özgün olma gayreti taşımalıdır. Ayrıca kendini tekrar etme durumuna düşmemelidir.

Betül Fırat: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Enver Karahan: Kitaplarla aram oldukça iyidir. Kitaplar; farklı bir dünya yaratımı, kendinden bir şeyler bulma ve yaşamın gerçekliğinin buluşma noktasıdır diyebilirim. En son Georges Perec’in ”Uyuyan Adam ” adlı romanını okudum. Tavsiye kitap olarak çok sayıda eser sayabilirim ama, kitap okuyorum diyen birinin Suç ve Ceza’yı ömründe bir kere de olsa mutlaka okuması gerektiği düşüncesindeyim.

Betül Fırat: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Enver Karahan: Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Nihat Behram bende etki bırakan şairlerdir. Öykü ve roman türünde ise; Yaşar Kemal, Sait Faik, Tezer Özlü, Dostoyevski, V. Hugo, Pessoa ve James Joyce’u sayabilirim.

Betül Fırat: İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Enver Karahan: Yazarlık eğitimi alınsın veya alınmasın, temel bir kural varsa, o da çok okumaktır. Okuduklarımızdan notlar almakta çok önemlidir. Bir paragraftan hatta bir cümleden bir hikâye yaratılabilir. Bu sizin hayal gücünüzün zenginliğine bağlıdır. Bu hayal gücünün yaratımının tek kaynağı ise yine kitap okumaktır.

Betül Fırat: Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?

Enver Karahan: Öncelikle ailenin desteği bu konuda çok önemlidir. Eğitim kurumlarında ise gerçekleştirilen faaliyetler arttırılmalı. Yazar söyleşileri, kültürel ve sanatsal gezilerin daha sık yapılması fikrindeyim.

Betül Fırat: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Enver Karahan: www.besincisanat.com sitesini ziyaret eden okurlar yazılarıma ulaşabilirler. Ayrıca @enverkarahan_35 instagram hesabımdan benimle iletişime geçebilirler.

Betül Fırat: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Enver Karahan: Öncelikle bu söyleşi için size teşekkür ederim. Bize eşlik eden okurlara ise şunu söylemek isterim. Kitap okumak bir kazanımdır; yazmak ise onun meyvesidir.

Edebiyatla kalın…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.