Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Yazar Ediz Servan ERDİNÇ Röportajı

Yazar Ediz Servan ERDİNÇ Röportajı

Betül FIRAT: Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Ediz Servan ERDİNÇ: Efendim, ben Ediz Servan Erdinç, Diyarbakır doğumlu olmakla birlikte edebiyat öğretmeniyim, kendini edebiyata ve eğitime adamış olan bir adam da diyebiliriz.

Betül FIRAT: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Ediz Servan ERDİNÇ: Yazmak tamamen kendiliğinden ortaya çıktı, Allah’ın insanın kalbine ve nasibine düşürdüğü bu en büyük güzelliği ilkokul beşinci sınıftan beri kendimce yazıyorum, 30 yaşındayım.

Betül FIRAT: Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?

Ediz Servan ERDİNÇ: Lâ Dilruba (Mavi Bir Duadır Gözlerin) adlı bir şiir kitabım ile Vaktinden Önce isimli bir romanım bulunmaktadır, iki kitabımda da beşeri aşktan ilahi aşka giden yolculuklar ve toplumsal sorunlar var. Şiirlerimi aruz ölçüsü hece ölçüsü, serbest ölçü ve Batı nazım biçimleriyle yazan biriyim, romanım da şiirsel bir romandır.

Betül FIRAT: Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?

Ediz Servan ERDİNÇ: İnsan bir şeyi severek yaptığında o iş insanı mutlu eden bir hâle gelir, ben de hep severek yazdım, yazarken bir anda yazmam, eserlerimin üzerinde kuyumcu titizliğiyle şiir işçisi gibi çalışırım, günümüzde maddi durumu olan kişinin rahatça kitap basabileceği bir ortam ve nice yayınevleri olduğu için eserlerimi yayınlarken zorlanmadım çünkü sağ olsunlar eserlerimi beğendikleri ve edebî buldukları için ücretsiz bastılar.

Betül FIRAT: Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?

Ediz Servan ERDİNÇ: İsmet Özel’in dediği gibi : ‘şiir gelip şairi bulur’. Şiir bir nasip işidir fakat çalışmadan da olmaz, Allah şaire yazma yeteneğini bahşeder, şairin de eserini edebî hâle getirene kadar çalışması gerekmektedir. Benim ilham kaynağım çok okumak ve dünyadaki her şeydir.

Betül FIRAT: Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Ediz Servan ERDİNÇ: Kitap okumayı çok seven biri ve edebiyat öğretmeni olduğum için sık sık kitap okurum. Bulunduğumuz dönemde aruzla, heceyle ve serbestle yazan çok kaliteli kişiler var, aynı zamanda şiir dışındaki diğer türlerde de çok iyi yazanlar var, onları takdir ediyorum, onların hem kitaplarını okuyorum hem de dergilerde, gazetelerde, fanzinlerde ve internet platformlarında onları okuyorum. Günümüzde maalesef günümüzden hiç kimseyi okumayıp da ‘yazmayı bilen yok’ diyen bazı nadan kişiler de var fakat bunlara aldırmadan edebî yazmak için yola devam etmek gerekir.

Betül FIRAT: Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?

Ediz Servan ERDİNÇ: Yazmak gerçekten evrensel bir nefes almaktır, sizi anlayan onlarla, yüzlerce hatta belki de binlerce kişiyle en güzel şekilde dertleşmektir. Yazmanın benim için en güzel ifadesi kendimden sonraki kişilere cesaret veren biri olmaktır çünkü hem kalem kılıçtan keskindir hem de bir ülkeyi ayakta tutan şey sanayisi değil, dili ve edebiyatı olduğu için benden sonradakiler de yazmaya sımsıkı sarılsın istiyorum, özellikle en büyük arzum dünya var oldukça okuyan ve yazan kadınların olmasıdır.

Betül FIRAT: İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?

Ediz Servan ERDİNÇ: Çok hatta çok kelimesinden bile daha fazla okumak gerekir fakat bunu yaparken asla şair ve yazar ayrımı yapmamak gerekir. Evrensel bir okuyucu olan kişinin kalemi kallavi bir kudrete kavuşur, bunun yanında yazmanın inceliklerini ve unsurlarını yazan kitapları da okumak gerekir. Sadece şiir, roman ve öykü okumak yetmez. En önemlisi de yazdıkça silmek, sildikçe yazmak ve gerekirse günlerce eser üzerinde çalışılması gerekir.

Betül FIRAT: Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Ediz Servan ERDİNÇ: İlk önce sanatçının değil, sanatın peşinde olan kişiler olsunlar. Nâzım Hikmet Ran, Necip Fazıl Kısakürek, Hüseyin Nihal Atsız, Attilâ İlhan, Fuzûlî, yani şair ile çağ ayrımı yapmadan sakin fakat yoğun şekilde okumak gerekir. Eser üzerinde çalışmak iyi bir metin ortaya koymanın ikinci müspet yoludur. Elbette ki yazan kişi günümüzden de elinden geldiğince herkesi okumalı, bilhassa dergi ve fanzinleri sıkı bir şekilde ele alan bir kişi olmalıdır.

Betül FIRAT: Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?

Ediz Servan ERDİNÇ: En necip sevgi ve en kallavi saygılarımla küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öpüyorum, kalbi muhabbetimle.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.