Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C

Türk Edebiyatındaki Öykü Yazarlığında Sosyolojik Bir Bakış Açısı: Kadir Horzum

Türk Edebiyatındaki Öykü Yazarlığında Sosyolojik Bir Bakış Açısı: Kadir Horzum
A+
A-

Türk Edebiyatındaki Öykü Yazarlığında Sosyolojik Bir Bakış Açısı: Kadir Horzum

Sibel ÇELİKEL

Türk edebiyatı yepyeni bir Toplumcu Gerçekçi öykü yazarı kazandı. Yazar Kadir  Horzum’un ilk öykü kitabı “Kafamdaki Kalabalık” raflarda yerini aldı. Yazarın sosyolojik bakış açısının ve gözlem gücünün okur tarafından hissedileceği bu sımsıcak öyküler,  sokaktaki insanlardan, halktan, içimizden tanıdık yüzlere dikkat çekiyor ve onların başından geçenlerin nedenselliğine odaklanıyor.

Yazar Kadir Horzum’la ilk öykü kitabı hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik:

Sibel ÇELİKEL: Merhaba, röportajımıza katıldığınız için teşekkür ederiz. İlk öykü kitabınızı tebrik ederiz. Öncelikle sizi biraz tanıyalım.

Kadir HORZUM: Merhaba, öncelikle ben teşekkür ederim, böyle bir röportaja dâhil ettiğiniz için. Efendim ben bir çiftçi ailesinin ilk çocuğuyum. Uşak doğumluyum. Şu an İstanbul’da yaşıyorum ve mesleğimin yanında edebiyatla ilgileniyorum.

Sibel ÇELİKEL: Öykü türünü tercih etmenizin özel bir nedeni var mı?

Kadir HORZUM: Ben öykü türünün toplumun her kesimden insana ulaşabileceğini, özellikle zamanın çok değerli olduğu şu dönemde etkili bir öykünün her sınıftan insanın zihninde anlamlı izler bırakabileceğini düşünmekteyim.

Sibel ÇELİKEL: Hangi yazarları okumayı seversiniz? Kimlerden ilham alırsınız?

Kadir HORZUM: Türk Edebiyatı’nda Üç Kemaller idolüm diyebilirim. Bunun dışında Tanpınar birçok yazar gibi beni de etkileyen bir yazardır. Yabancı edebiyatta ise Kafka diyebilirim.

Sibel ÇELİKEL: Sizce herkesin okuması gerekir dediğiniz bir kitap var mıdır?

Kadir HORZUM: Bu konuda sayısız kitap söylenebilir zira çok değerli eserler var edebiyatımızda. Benim şu an aklıma ilk gelen Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Yaşar Kemal’in Dağın Öte Yüzü serisi, bir de Kemal Tahir’in Esir Şehir üçlemesi. Yabancı edebiyatta ise Don Kişot mutlaka okunmalı.

Sibel ÇELİKEL: Yazar olarak okurlarınıza özellikle vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Kadir HORZUM: Tarihçi Emrah Safa Gürkan’dan alıntı yaparak cevaplayacağım bu soruyu, “Kitap okuyan insan, saf iyiliğe de saf kötülüğe de inanmaz.” Her şeyin, sebep sonuç ilişkisi olduğunu bilecek eleştirel akla sahip olur.

Sibel ÇELİKEL: Türk edebiyatında kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz? Ulaşmak istediğiniz bir hedef var mıdır?

Kadir HORZUM: Toplumcu gerçekçi bir yazarım. Zaman gösterecek, kalıcı olup olamayacağımı. Hedefim ise ustaların seviyesinde, etkili öyküler yazabilmek.

Sibel ÇELİKEL: Cevaplarınız için teşekkür ederiz. Edebi yolculuğunuzun uzun sürmesini temenni ederiz. Nice öykü kitaplarınızda yeniden buluşmak dileğiyle. Okurunuz bol olsun.

Kadir HORZUM: Ben teşekkür ederim. Tüm okurlarıma saygı ve sevgilerimle…

Yorumlar

  1. Emine Özdilek dedi ki:

    Başarılar daim olsun inşallah.

    1. ADMİN dedi ki:

      Teşekkürler.

  2. Mevlüt yaman dedi ki:

    Tebrikler. Başarılarınızın devamın dilerim.

    1. ADMİN dedi ki:

      Teşekkürler.

  3. Mustafa dedi ki:

    Hedefini bir gün bile unutmadan her zaman en iyisini hak ettiğini kendine tekrarla. Başarmanın hazzıyla ayaklarının yerden kesilmesi dileğiyle…