Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Orhan ÖZER (Nefesi) Kimdir?
Hoş bulduk efendim. Ben de öncelikle kendimi tanıtma imkânı verdiğiniz için size çok teşekkür eder şükranlarımı sunarım. Böyle bir projede yer almaktan onur ve gurur duydum.
Sorunuza gelecek olursak, 1980 yılında Kars’ın Selim ilçesinin Bayburt Köyünde doğdum.
2005 tarihinden itibaren Bursa’nın İnegöl ilçesinde ikamet etmekteyim.
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümün mezunuyum.
Bir kamu kurumunda görev yapmaktayım.
Evli ve dört çocuk babasıyım.
Kitap okumayı ve ata binmeyi çok severim.
Çoğu yazar gibi benim için de yazmak bambaşka bir tutkudur. Her ne kadar basılı kitabım olmasa da halihazırda iki kitap oluşturacak eserlerim mevcuttur. Hatta kitap dosyası olarak hazırda bekletiyorum.
Şiir Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Şiire o dönemdeki takvim yapraklarındaki manilerden etkilenip 10/11 yaşlarında yani Orta Okul 1. Sınıfta başladım. Tabi bildiğiniz gibi Kars âşıklık ve ozanlık geleneğinin önde gelen illerinden birisi. O coğrafyada yaşayıp da etkilenmemek elde değil. Lise yıllarındaki gençlik dönemi de tuzu biberi oldu sanırım.
Şiir alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?
İlk şiirim “Gel Gel Diyorsun “başlıklı iki veya üç dörtlükten oluşan bir şiirdi.
Her ne kadar öncesinde bir çok edebiyat sitelerinde paylaşım yapmış olsam da basım olarak ilk kez Edebiyat Sanat ve Sanatçılar Derneği’nin çıkarmış olduğu Şiir Antolojisinde “Yeşil Başlı Ördek, Yazık Koca Ömrü Boşa Geçirdik, Nefes Nefese, Gördüm Görmez Olaydım ve Aklıma Geldiğin Zaman” adlı şiirlerim yayımlandı. Tabi daha sonra birçok dergi ve derleme kitap (Antoloji) projelerin de yer aldım.
Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?
Yazarlık bazında yok ama yeğenim (abimin kızı) karikatürle ilgileniyor.
Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?
Açıkçası böyle bir seçim yapmak gerçekten çok zor. Çünkü her eserimin benim için ayrı bir önemi var. Fakat yine de sorunuza cevaben aşk şiirlerimden gerek yazım türü (Özleşim) gerekse anlam ve mana açısından “Cana Kurban Olduğum” diyecek olsam da sanırım tüm eserlerimin mayasını oluşturan “Karagül “adlı şiirimdir. Ayrıca Orhan ÖZER “Nefesi “yapanda yine bu şiirdir. Tabi babamın vefatından sonra kendisine hitaben yazdığım “Merhaba Baba “adlı şiirimin de benim için yine ayrı bir önemi ve anlamı vardır.
Bir şair sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?
Bana göre öncelikle samimi ve içten olmalı.
Okuyucuya karşı yapmacık olmamalı.
Bunun yanı sıra kendi duygularını okuyucuya aktarırken, okuyucunun da şiirde kendini bulmasını sağlamalı diye düşünüyorum.
Okur, “duygularıma tercüman olmuş, keşke bu şiiri ben yazmış olsaydım “diye bilmeli.
Teknik açıdan ise şiirin tamamında konu ve duygu bütünlüğü olmalı. Hece şiirlerinde sadece kafiye yapacağım derken anlamsız ve birbirinden bağımsız mısra veya dörtlükler oluşturulmamalı.
Serbest şiirlerde de aynı şekilde yine konu bütünlüğü olmalı ve de yazım ölçüsü yok diye de hepten düz metin şeklinde yazılmamalı. Vb.
Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?
Her şair /yazar gibi bende kitap okumayı çok severim fakat dürüst olmak gerekirse de yoğun iş hayatımdan dolayı maalesef okumaya fazla vakit ayıramıyorum.
Şu an Dünya Klasiklerinden Michel de Montaigne’in “Denemeler” kitabını okuyorum.
Tavsiye olarak, Şahamettin Kuzucular’ın “Eşref Bey ve Zühre Han” adlı kitabını önere bilirim.
Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?
Daha önce de belirttiğim gibi yaşadığım bölge edebiyat açısından zengin olduğu için etkilendiğim çok kişi olmuştur. O açıdan isim vermek pek doğru olmaya bilir.
Fakat şunu da belirteyim, zaten şahıs veya dönem takımda yoktur. Fuzuli, Nedim gibi divan edebiyatı şairlerinden tutunda biraz daha yakın dönem şairlerinden Necip Fazıl KISAKÜREK, Namık KEMAL, Orhan Veli KANIK gibi birçok şairin yanı sıra günümüz şairlerinden ve birçok kez bilgi ve tecrübelerinden istifade ettiğim kıymetli Necibe Taşkın Çetinkaya ve Nurcan Ören hocalarım çok etkili olmuştur. Aynı zamanda “özleşim” kurucusu yine çok kıymetli Şahamettin Kuzucular hocam da etkilendiğim şairlerden biridir.
Tabi şu an isimlerini sayamayacağım birçok roman ve hikâye yazarları da listenin içinde.
Kısacası okuduğum her şair ve yazardan feyiz alan biriyim. Hatta buna şiire yeni başlamış kişilerde dahil.
İyi şiir yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Formül var mı? Bilmiyorum ama gönlündeki aşk, sevdayı mısralara dökmek isteyen biri öncelikle çok kitap okumalı, tekniğini öğrenmeli daha sonra uygulama içinde kendine usta şair / yazar edinmeli. Şahsen bugün dahi takıldığım yer olunca hocalarıma danışır istişare ederim. Daha evvel de dediğim gibi onların bilgi ve tecrübelerinden istifade ederim.
Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?
İlk yapmamız gereken onların en büyük belası olan sosyal ağlardan mümkün mertebe de uzaklaştırmak. Okullarda edebiyat alanında yarışma ve benzeri aktiviteler yapıla bilir.
Kitap okumanın yanı sıra yazmaya da teşvik edilmeli. Çünkü yazma alışkanlığı öğrencilikte başlar. Okuldan sonra pek mümkün olduğunu düşünmüyorum.
Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?
Dileyen okuyucularımız,
İnstagram: https://instagram.com/nefesi_orhan_ozer?igshid=OTk0YzhjMDVlZA==
Adreslerimden bana ulaşa bilir veya takip edebilir.
Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?
Kıymetli zamanlarının bir kısmını bu sohbeti okumaya ayıran değerli gönül dostlarına en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar.
Sizlerin de bildiği gibi şair ve yazarı mutlu kılan eserlerinin okunmasıdır. O yüzden kıymetli okuyucularımızdan bizleri sosyal medya da takip etmeleri ve eserlerimizi okumalarıdır.
Nasıl ki gönlündeki aşk şairin en büyük ilham kaynağı ise okuyucu da can suyudur.
Bu güzel sohbeti sonlandırırken tüm dostlara selam ve saygılar sunuyorum.
Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT
@paradoks.okur.yazar
@yazarvesair.betulfirat
@e.san.mel