Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Paradoks Okur Yazarın Ender Ölmez ile Röportajı

Paradoks Okur Yazarın Ender Ölmez ile Röportajı

B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1992 Mardin doğumluyum, İstanbul İktisat Fakültesinden mezun oldum. Mali müşavirim. Özel bir şirketin finans departmanında çalışıyorum.

B.F. Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Yazmaya nasıl başladığımı pek hatırlamıyorum açıkçası ancak üniversite çağlarının başında olmalı, bazen politik yazı, bazen de şiir, öykü denemelerim oldu. Notlar diye bir edebiyat fanzini çıkartmıştık, Orada da belli yazılar yazdım. Yıllardır ara ara denerdim, 2019 ve 2022 arasında yazmaya dair hevesimi kaybetmiştim, yakın zamanda tekrar yazmak istedim ve bu sefer biten yarıda kalmayan bir metin olmasını arzuladım.

B.F. Yayınladığınız kitap sayısı ve konuları nelerdir?

İlk kez kitabım yayınlandı, yani bir adet kitabım var. Konusu nedir hususunda net bir şey söyleyemiyorum. Ancak aydınlık ve karanlık duygulanımların içiçe geçmesi ve kafa karışıklığının ön plana çıktığını bir metin olduğunu söyleyebilirim.

B.F. Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Yazmak ve yayınlamak; sizin için hangisi daha zordu?

Yazarken aslında en zor olan vakit bulmak oldu. 9-6 iş temposunda yazmaya vakit ayırmak zor olabiliyor. Yayınlama kısmı daha zor çünkü yazarken bunun yayınlanabilirliği benim için uzak bir ihtimaldi o yüzden kelimeleri dilediğim gibi kullanmakta özgürdüm. Yayınlanınca ancak korku ve heyecan karmaşık bir ruh hali beğenilme ya da anlaşılamama kaygısı başladı.

B.F. Yazılarınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynağınız nelerdir; biraz bahseder misiniz?

Genelde etkilendiğim şairler ve romanlar besledi beni. Birbirine çok benzer kişiler olmasa da Roberto Bolano, Birgü Oğuz, Birhan Keskin, İsmet Özel örnekleri benim için çok etkileyici oldu. Belli sayfalarda onlara selam göndermeye çalışan yeni bir yazarın çabalamalarını da görebilirsiniz.

B.F. Kitap okur musunuz? Bulunduğumuz dönemde yayınlanan kitaplarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Kitap okurum, okuduklarımın ve yaşantının bıraktığı izlerden oluşur yazmaya çalıştıklarım. Yeni edebiyat olarak anılan yerli öykü ve romancılığımızı çok beğeniyorum. Bunun dışında Alejandro Zambra, Andres Barba, Brenda Lozano gibi dönem yazarları da var çok sevdiğim.

B.F. Yazmanın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?

Okumak girdi yazmak hayatla okumanın karıştığı bir çıktı diye düşünüyorum. Okudukça yazasım, yazdıkça da okuyasım geliyor. Yazmak içsel bir akıntının sonucunda ortaya çıkan bir olgu değil, okumanın getirdiği bir birikimin ortaya çıkma çabasıdır.

B.F. İyi yazmak için bir formül var mıdır size göre?

Devamlı okumak.

B.F. Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Bu minvalde bir öneri verebilecek yetkinlikte olduğumu henüz düşünmüyorum.

B.F. Buradan okurlarımıza mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?

Sevgi ve şefkatin hayattaki en güzel şey olduğunu unutmamalarını, söyleyebilirim.

Yazar ve Şair Betül FIRAT

@yazarvesair.betulfirat

@e.san.mel

infoesanmel@gmail.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.