Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Müziğin Motor Becerilere Katkısı  

Müziğin Motor Becerilere Katkısı  
1 Haziran 2022 22:56
482
A+
A-

Çocuk, müzik ile ilişki içinde olduğu sırada birden çok fonksiyonu çalıştırmaya başlar: İşitme, dokunma, ses taklidi, hareket vb. Müzik ile verdiği bu tepkiler, onun çok yönlü bir gelişim sağlamasına yardım eder. Müzik ile iç içe olan çocukta müzik, sadece çocuğun eğlenmesine yarayan bir uyarıcı değildir. Elbette çocuk sevdiği müziği duyunca mutlu olur, rahatlar ama aynı zamanda bilişsel yetenekleri de gelişir. Mesela çocuk, dinleme alışkanlığı edinir, sessiz kalabilme alışkanlığı da kazandırır. Müzik aynı zamanda çocuğun disiplin edinmesine, adapte olabilmesine, özgüven sahibi olmasına, sorumluluk alabilmesine de yardım eder. Bu sebeple müziği sağladığı bu bilişsel özellikler kısmından da bakmak gerekir.

Müzik, Performansı Arttırır

Müzik, çocuğun gelişimi için âdeta bir terapi özelliği taşımaktadır. Çocuk, müzik ile uzun süre zaman geçirdiğinde (uzun ve istikrarlı tabii) beyni daha çok çalışır, motor becerileri zengin bir şekilde gelişir. Hayatında müziğe önemli bir yer ayrılmış çocuğun dil ve matematik derslerinde daha çok başarılı olduğu da gözlenmiştir. Sosyalleşme, iletişim kurma aşamasında sözel hafızayı destekleyen müzik, sayısal alanların gelişimi için de önemli katkılar sunar. Bir müzik aleti çalmak, düzenli olarak bu aleti çalmaya devam etmek çocuğun hafızasını güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Ayrıca çocuğa bir çalışma disiplini kazandırır ve bu disiplini pekiştirir.

Müzik, Çocuğun Tüm Hayatına Etki Eder

Her insan müziği anlama ve müziğe tepki verme içgüdüsüne sahiptir. İlk yaşlarından itibaren müzik ile ilgili olan çocuk, ilerleyen yaşlarında yeteneklerini sergileme daha başarılı olur. Çocukluğunda çaldığı bir alet, yetişkinliğine bile etki eder. Çocuğunuzun, hayatının tüm aşamalarına etki edebilecek müziği içselleştirmesi gerekir. Bunun için de tabii sizin yardımınıza ihtiyacı vardır. Onun dikkatini müziğe çekmeniz gerekir. Mesela müzik aleti alarak onu incelemesine, bu aletle ses çıkartmasına fırsat verebilirsiniz. Birlikte şarkı söyleyebilir, ara ara evde onun gelişimini destekleyecek müzikler açabilirsiniz. Çocuğunuzla konserlere, müzikli gösterilere gidebilir, müzik atölyelerine katılabilirsiniz, onu bir kursa gönderebilirsiniz. Ve en önemlisi, müziğin onun hayatında olumlu etkilerini fark ederek bunun bilincinde olduğunu ona hissettirmelisiniz. Böylelikle çocuk, yaptığı işin sadece kendisini değil, etrafındakileri de mutlu ettiğini görür, ilgisi artarak devam eder.

 Yazan Ecemnur Tıraş

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.