<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
18°C
Perşembe Açık
21°C
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Yağmurlu
19°C

KİTAP YAZMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

KİTAP YAZMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER
18 Nisan 2025 11:41
22
A+
A-

“Kitap yazmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum,” diyorsanız bu yazıya hoş geldiniz.

Bu yazı da size “kitap yazmaya nasıl başlanır?” sorusunun cevaplarını madde madde sıralayacağım ama öncelikle beni dinlemek ister misiniz?

Şu ana kadar gördüğünüz tüm yazarları düşünün…

Onlar da ilk yazmaya başladıkların da eminim ki, en az sizin kadar endişeliydi. Nereden mi biliyorum? Çünkü ben de o yollardan geçtim ve artık bir yazar oldum.

Lise sıralarındayken, çok fazla kitap okurdum ve kendimi artık dış dünyadan soyutlamıştım. Benim için sadece kitapların var olduğu bir dünya vardı. Kitapların içinde geçen o karakterler ve o karakterlerin dünyasıyla çok mutluydum. Bir gün yine en arka sıraya oturmuş ve kitap okuyordum. Aklıma bir anda bir fikir geldi ve bu fikrin benim hayatımın dönüm noktası olacağını nereden bilebilirdim ki?

İlk yazdığım satırlar büyümüş kocaman bir hikâyeye dönüşmüştü artık. İlk başta çok endişe ettiğimi hatırlıyorum. Yazdıklarımı ya kimse beğenmezse ya benimle alay ederlerse ya da yazdıklarımı ya kötülerlerse? İşte o zaman ben biterim.

Sonra şunu fark ettim. Kendi ışığına güvenmeyen bir insan ne kendisini aydınlatabilirdi ne de bir başkasını….

Demek istediğim şu ki, kendinize güvenin ve endişelerinizi bir kenara bırakın. Ben de ilk yazdığım da kusursuz değildim. Yazdım sildim, yazdım sildim, yazdım sildim…

Yazdıkça kendimi geliştirdim, yazdıkça kendimi buldum ve yazdıkça kendi değerimin farkında oldum.

Kısacası, içinizde gerçekten yazma aşkı varsa sizi hiç kimse tutamaz. Siz yeter ki, kendinize güvenin ve hata yapmaktan korkmayın. Hata yapa yapa öğreneceksiniz. Bir an önce başlayın, çok geç olmadan!

KİTAP YAZMAYA NASIL BAŞLANIR?

  1. Kendinize bir alan yaratın. Bu alanda kitabınızı yazacaksınız ve dikkatinizi dağıtacak hiçbir şey olmamalı. Aynı zamanda bu alanda huzurlu olmanız da çok önemlidir.
  2. Hangi türde bir kitap yazmak istediğinize karar verin. Sizce siz hangi türde kitap yazarsanız daha başarılı olursunuz? Bunu detaylıca düşünün.
  3. Hangi tür de yazmak istediğinizi belirledikten sonra hayal kurmaya başlayın. Gözlerinizi kapatın ve kitabınızın taslağını zihninizde oluşturmaya başlayın.
  4. Hedef kitlenizi belirleyin. Yazdığınız kitap yetişkin içerik mi, hedef kitlenizin yaş aralığı nedir, okurların beklentisini karşılayacak kadar sürükleyici ve ilgi çekici mi?
  5. Kitabın konusu, türü, hedef kitlesi ve taslağı hazır olduktan sonra kitabın konusuna uygun karakterler yaratın. Karakterlerin yaşam tarzı ve kişilik özelliklerine uygun isimler bulmaya özen gösterin. Karakterleriniz özgün olsun ve hiç kimseye benzemesin. Şunu da unutmayın, Hiçbir karakter kusursuz değildir!
  6. Kitabınıza başlamadan önce mutlaka bir ön araştırma yapın. Örneğin, yazacağınız hikâye Mardin’de mi gerçekleşiyor? O halde, Mardin hakkında bir bilginiz olsun.
  7. Kitabınızın iskeleti artık hazır ve ön araştırma yapıp bilgi sahibi oldunuz. O halde, bir an önce yazmaya başlayın! Unutmayın, yazdıkça devamı gelecek ve yazdığınız satırlar büyüyüp kocaman bir hikâyeye dönüşecek…
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.