Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Hegel Kitap Yorumu (Bülent DEMİREL)

Hegel Kitap Yorumu (Bülent DEMİREL)
11 Ekim 2022 00:11
655
A+
A-

Merhaba arkadaşlar!

Filozoflar, düşünce dünyası içinde eleştiriye tabi tutulması en zor insan tipleri arasındadır. Diğer taraftan da eleştirilmeyi en çok hak edenler de onlardır.

Hegel de bunlardan biri.

Felsefe ile yakın temasta olan ve düşünen herkesin de, ortaya bir şeyler koymak şartı ile filozof eleştirme hakkı vardır.

Paylaşacağım eser, uzmanı tarafından yazılmış bir Hegel biyografisi.

Bu eseri neden okudum?

Birkaç sebebi olması ile birlikte çünkü, eğer, ona ve düşüncelerine katılmıyorsam ve aslında ne söylenmesi gerektiğinin düşünülüp söylenmesini istiyorsam, onun ne düşünmemesi gerektiğini, söylemeye düşünüp karar vermem lazım olduğu için okudum. Tüm düşünce adamları için işleme koyduğum bir davranış şekli bu.

Sıklıkla söylediğim gibi; bir düşünce adamının teorik/pratik eylem dünyasını okumak istiyorsak eğer, önce o kişinin kim olduğunu bilmemiz gerekiyor. Şahsını, ilişkilerini, dönemini, vs…

İki tane Hegel var. Biri solcuların Hegel’i, diğeri sağcıların Hegel’i… Oysa Hegel için iki kesimin de bir önemi yok. Çoğu içinden çıkılmaz paradoksal düşüncelerine rağmen adamın istediği doğru anlaşılmak…

Hegel, teist biri. Bazen eleştiriyor olmasına rağmen hiç tavizsiz meta-fizikçi biri, Açıklamalarını ortaya koymak şartı ile monarkçı biri, Yine izahını ortaya koymak şartı ile devletçi biri, liberalizmi ve komünteryanizmi uzlaştırmaya, sentezlemeye çalışan biri, dinin kurumsallaşmasını reddeden biri, Hukuksal açıdan yasacı ama, törelere de inanan biri, Her ulusun evrensel bir hukuk sisteminin yanında, ulusal bir töresinin de olması gerektiğini söyleyen biri, felsefeye filozofların ibadetidir diyen biri ve hatta devletin, Allah’ın yeryüzündeki adımları olduğunu açıkça beyan eden biri ki -bu kısmı Farabi ile acayip derecede örtüşüyor- başlıca irdelenmesi gerekli bir konu ve onu es geçiyorum…

Çok iyi tanınmaz ise eğer, düşünceleri esnetilebilecek biri değil yani.

Hakkında olumlu olumsuz, ileri geri, çokça konuşulan, bu çağa kendini taşımış, 21. Yüzyıla rağmen buralarda biri. Bir yanda devletçi düşünceler, bir yanda birey merkezli düşünceler, bir yanda toplumsal düşünceler, bir yanda töresel düşünceler, bir yanda dini düşünceler, bir yanda mutlak güç dediği Tanrı anlayışı, bir yanda tarihselciliği, bir yanda meta-fizikçiliği… Çoğunu çözümlediği ama, çözümsüz de kalan düşünceler…

Açık söylemek gerekirse Hegel, kendisini çok iyi analiz etmiş biri tarafından yazılmadıkça/tanıtılmadıkça, anlaşılması zor biri… İşte belki bu eser, bir nebze de olsa Hegel’i okumak isteyenlere öncülük edebilecek bir eser. Zaten yazar da aynı şeyi söylüyor. Künyesini yazayım ve değerlendirmeyi ilgi duyanlara bırakayım.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hegel.

Frederick Beiser.

Ter: Seçim Bayazit.

Alfa Yayınları.

2019 Baskı – 416 sayfa.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bol okumalı ve sağlık dolu ömürler dilerim.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.