Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Hatice Artık Kimdir?
Hatice ARTIK: Ben Hatice Artık, 27 Şubat 2006 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen erken yaşta yazmaya heves gösterip zamanla birçok dergi ve derleme kitap projesinde yer almış gelecekte başarılı bir roman yazarı olmak isteyen hırslı, kararlı ve sevecen biridir.
Betül FIRAT: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Hatice ARTIK: İlkokulda birden gezip gördüğüm şehirlerle ilgili bir kitap yazma fikriyle yazmaya başladım. O zamanlardan beri bu konudaki ilgimi hiç kaybetmedim. Yaklaşık 9 senedir yazıyorum.
Betül FIRAT: Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?
Hatice ARTIK: İlk yayınlanan eserim “Kerteriz’im” adlı şiirimdir.
Betül FIRAT: Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?
Hatice ARTIK: Eniştem enstrüman çalmakla ilgileniyor, teyzemse karakalem çizimler yapıyor.
Betül FIRAT: Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?
Hatice ARTIK: Hepsinin yeri ayrı tabii ancak yakın zamanda pişmanlık konulu bir deneme turnuvasında bana birinciliği kazandıran “Kimse Elinde Sihirli Bir Değnekle Gelip Pişmanlıklarımızı Yok Etmeyecek” adlı denemem bana farklı türde bir başarı kazandırdığı için en önemli olan eserimdir.
Betül FIRAT: Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?
Hatice ARTIK: Doğal ve özgün olması çünkü kimsenin sahte ve yapmacık yazılar okumaktan hoşlanacağını sanmıyorum.
Betül FIRAT: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?
Hatice ARTIK: Uzun süredir kitap okuyan biriyim, bir nevi kitap kurdu sayılırım. En son okuduğum kitap Hakan Günday’ın ‘Az’ adlı romanıdır. Tavsiye edeceğim kitaba gelirsek birçok kitap tavsiye edebilirim ama “20 Yaşıma Mektup” adlı kitabı herkesin okumasını isterim.
Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?
Hatice ARTIK: Özdemir Asaf, Nazım Hikmet Ran, Attila İlhan, Cemal Süreya, William Shakespeare, Leo Tolstoy, Hakan Günday, Nagihan Gökçe Kabal, Binnur Şafak Nigiz ve Wulf Dorn’dur.
Betül FIRAT: İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Hatice ARTIK: Herkesin kendince bir formülü olabilir. Beni bu konuda yaşadıklarım çok etkiliyor. Sakin bir ortamda bazen şarkı eşliğinde yazıyorum. Önerilerime gelecek olursak, Kimse bir işe kusursuz bir şekilde başlamaz zamanla ve çabayla kusursuzlaştırır. İlk başta yazdığınız size acemice gelen yazılardan dolayı yazmaktan vazgeçmemeli ve sabırla yazmaya devam etmelisiniz. Zamanla farkı göreceksiniz.
Betül FIRAT: Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?
Hatice ARTIK: Gençler daha çok sürükleyici, merak uyandırıcı şeylerle ilgileniyor bu yönde yeni nesil yazarlarımızın sürükleyici ve merak uyandırıcı kitaplar yazması gençlerimizi kitap okumaya yöneltebilir.
Betül FIRAT: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?
Hatice ARTIK: Yer aldığım Dergi ve kitapları satın alarak kolaylıkla yazılarıma ulaşabilirler. Ayriyeten Instagram hesabım @haticeleftover herhangi bir soru, görüş veya eleştiriniz varsa ulaşabilirsiniz.
Betül FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?
Hatice ARTIK: Öncelikle teşekkür ediyorum zaman ayırıp okudukları için. Eğer bir hedefiniz varsa tüm kötü yorumlara rağmen lütfen vazgeçmeyin. Vazgeçmezseniz iyi bir sonuca ulaşırsınız. Kendinizi güzel bir yere çekecekken uçurum kenarına sürüklemeyin.
Ödüllü Yazar ve Şair Betül FIRAT
@paradoks.okur.yazar
@yazarvesair.betulfirat
@e.san.mel