Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Farabi Kitabı

Farabi Kitabı
3 Ocak 2023 21:53
351
A+
A-

İyi akşamlar Arkadaşlar!

Öyle ya da böyle, iyisi ile, kötüsü ile bu yıla başlarken Farabi ile başlamıştım, yine Farabi ile noktalayalım. Bu senemizin son kitabı olsun!

Farabi’nin felsefede işi hep zor olmuştur. Çünkü, O İslam dünyasının düşünceleri ile Sair dünyanın felsefi birikimini sentezlemeyi amaç edinmiş, bunda da başarılı olmuştur. Paylaşmak istediğim eser, bir editör çalışması. 13 düşünce adamının Farabi yorumlamalarından meydana gelmiş bir eser. Ben buradan düşüncelerimi ifade etmeyim de, okuyucuları değerlendirmelerini kendileri yapsın. Zaten ben bir Farabi hayranı olarak yönlendirme yapmış olmayayım. İleriki tarihlerde Farabi’yi neden çok sevdiğimi, Ona hayran olduğumu peyderpey paylaşacağım.

Burada eserin altıncı bölümünü hazırlayan Mevlüt Uyanık ve Aygün Akyol, makalelerine Aliya İzzetbegoviç’ten bir alıntı ile başlamışlar olduğu gibi aktarıyorum: “İdare etmek için değil, idare edilmek için eğitilen kuşaklar, İslam’ın ilerlemesini sağlayamaz. İzzetbegoviç”

Farabi’nin, felsefenin serüveni hakkında bir iddiası da söz konusu; onu da yazalım ki, araştırmak isteyenlere not olsun: Farabi’ye göre felsefe, Irak Keldanileri tarafınca üretilmiş, sonra sırasıyla; Mısırlılar, Yunanlılar ve Süryaniler tarafından sürdürülmüş ve nihayetinde anavatanına, yani Irak/Bağdat’a geri dönmüştür.

Değerli arkadaşlar, bu eser, çok derinleşmek istemeyen, ancak Farabi’yi de merak edenler için oldukça verimli ve anlaşılır bir eser. Onun, İslam Düşünce Dünyasına ve sair düşünce dünyalarına kattıklarını, eseri meydana getiren düşünce insanları, özet olarak çok güzel ifadelendirmişler. Önümüzdeki sene kısım kısım bu eserden, altını çizdiğim kısımlardan paylaşımlar yapacağım. Şimdi eserin künyesini yazayım ve okumak isteyenlerin değerlendirmesine bırakayım.

10. Yüzyıldan 21. Yüzyıla

Farabi.

Editör: Ejder Okumuş.

İnsan Yayınları.

332 Sayfa – 2019 Baskı.

Bol okumalı ve sağlık dolu ömürler dilerim!

Bülent DEMİREL

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.