Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Bozkır, Bir Yolculuk Hikayesi

Bozkır, Bir Yolculuk Hikayesi
4 Temmuz 2023 19:08
454
A+
A-

Bozkır, Bir Yolculuk Hikayesi Anton Çehov Roman İşbank kültür yay 7.basım Nisan 2022

*

Çehov, Büyük Rus tiyatro yazarı ve modern öykünün en ünlü ustalarından birisidir. Rus edebiyatında gerçekçilikten modernizme geçişi temsil eder. Yazarın bu eserinde yaratıcılığının üst çizgiyi yakaladığı söylenir.

Hikaye 9 yaşındaki bir çocuğun gözünden anlatılır. Peder Hristofor, İvan İvaniç kasabada topladıkları yünleri toptancıya satmak üzere Arabacı Deniska ile yola çıkacaklardır. İvan İvaniç’in dul kalan kız kardeşi dokuz yaşındaki oğlu Yegoruşka’ yı da kendilerine katar. Dayısının gittiği kasabada bulunan okula çocuğun yazdırılmasını ister. Çocuk ilk kez kendi kasabası dışında Ukrayna bozkırında yolculuk yapmaktadır. Bu nedenle çevresinde olup bitenleri en inçe ayrıntısına dek gözlemektedir. Büyük yazar Çehov’un bu yolculuk esnasındaki her bireye yüklediği özellikler yanında cansız olarak gördüğümüz doğanın her bir elemanını bir canlı gibi betimleyerek yolculuğun bütününde yer verir. Doğa ve insan kaynaşmış birbirleriyle konuşur olmuşlardır. İki üç güne sığdırılan bu yolculukta birçok ayrıntının dantela gibi işlenerek anlatının içine yerleştirilmesi doğrusu ustalık işidir. Yolculuğun sonunda ise Peder Hristofor’un küçük çocuğa verdiği öğüt ise okura bir göndermedir. Yo, sen her şeyi anlayacak şekilde oku! Latince, Fransızca, Almanca öğren… Coğrafya, tarih, ilahiyat, felsefe, matematik de tabi… Der.

*

İnsan karakterlerini ve Doğayı daha yakından Çehov gözüyle tanımayı isteyenlere; Bu eseri okumalarını öneririm.

#okudumbitti2023#dünyaedebiyatı#roman#modernklasikler#önerikitap#tavsiyekitap#kitapönerisi #kitapyurdu#kitapkurdu#

Mümtaz Tiftik

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.