Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

‘ULUSUN KORKMA!’

‘ULUSUN KORKMA!’
28 Aralık 2022 23:15
383
A+
A-

Ali Rıza Navruz

^^

27 Aralık 1936 tarihli gün başkaları için ne ifade ediyor bilemem ama bu tarih benim için hüzün günüdür. Türk Milletinin onuru, gururu ve özgürlüğümüzün simgesi olan İstiklal Marşımızın şairi olan Mehmet Akif Ersoy 86 yıl önce işte tam da bu gün vefat etmiştir. Şimdi ben bu günde onu anmadan, ona rahmet okumadan/okutmadan ve bu günü, onu anma tarihi olarak sayfama düşürmeden nasıl es geçeyim ki? Bu büyük şairimize Allah’tan rahmet, marifet diliyorum.

İstiklal Marşı yarışması düzenlendiğinde Mehmet Akif Ersoy ilk önceleri yarışmaya katılmaz. Çünkü yarışma birincisine ödül verileceğini duymuştur. Der ki; “para ödülü için istiklal Marşı” yazılmaz. Yarışmayı kazanırsa alması gereken ödülü bir hayır kurumuna vermeleri şartıyla yarışmaya katılır sonunda. Ve kazanır yarışmayı, para ödülünü de almaz. “Marşın yeniden yazılması düşünülemez mi?” dendiğinde: “Allah Türk Milletine bir daha istiklal marşı yazdırmasın” der.

Zaman zaman çeşitli mekanlarda Millî Mücadelemizi teşvik eden konuşma ve vaazlarını yılmadan sürdürdü. Bu tür vaazların en önemlisi; meclis kararıyla gittiği Kastamonu’da Nasrullah Camii’ndeki ünlü vaazıdır. Bu vaazla, dünyanın siyasî vaziyetini tahlil edip Sevr’in bizim için nasıl bir felâket olacağını izah eder. Batılı sömürgecilerin karşısına iman ve silâhla dikilmeyi hayatî bir mecburiyet olarak telkin eder halkımıza. Bu konuşma Millî Mücadele’yi büyük bir heyecanla teşvik eden önemli bir belgedir.

Hepimiz biliyoruz ki milli marşımız öyle sıradan bir marş değildir. Milletimizin kahramanlığını, çekmiş olduğu acılarını, sevinçlerini umutlarını dile getirir. Şunu unutmamalıyız ki Bayrağa ve İstiklal marşımıza saygı hepimizin görevidir.

Akif’in kaldığı ev Tacettin Şeyhinin evi imiş önceleri. Daha sonraları selamlık bölümü M.Akif Ersoy’a verilmiştir. Şairimiz Burdur Milletvekili iken bu evde oturmuş. Hatta İstiklal Marşımız da burada yazılmıştır. Bu ev 1949 yılında Belediye Meclisi Kararı ile /Mehmet Akif Ersoy Evi/ adını almış, Birçok kez tamirat geçirdikten sonra da müze haline getirilmiştir. Şairimizin kanlıcadaki evini ise 2011 yılında Sezen Aksu satın almıştır. Ne yazık ki o da tadilat yaptırdıktan sonra bu evi sattı.

Bir kez daha rahmetle anıyorum kendisini. Ruhu şad, mekanı cennet ola….

Resim: Mehmet Akif Ersoy

Yıl: 1936

Yer: Nişantaşı Sağlık Yurdu

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.