Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Müziğin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Müziğin Çocuklar Üzerindeki Etkileri
1 Haziran 2022 22:55
542
A+
A-

En dikkat çeken nokta, müzik ile beynin erken gelişim sırasında kurduğu bağdır.Müzik, herkesin hayatında önemli ve özel bir yere sahiptir. Hatta bunun için, biraz klasik olacak ama, “Müzik ruhun gıdasıdır!” denilir. Herkesin hayatına bir şekilde dokunan müziğin çocuklar üzerindeki etkisi çok önemlidir. Özellikle gelişme döneminin ilk yıllarında çocuğun müzik ile yakın ilişki içinde olması onun hayatında pek çok noktada önemli avantajlar sağlar.

Müziğin çocuk üzerindeki etkileri arasında en dikkat çeken nokta, müzik ile beynin erken gelişim sırasında kurduğu bağdır. Bu sebeple çocuk, henüz anne karnındayken bile müzik ile ilişkisi içinde olursa gelişimi olumlu yönde etkilenir. Müzik, çocuğun gelişimini desteleme anlamında önemli bir yardımcı araç niteliği taşır. Çocukların akademik gelişimi ilk sırada gösterilmek üzere; dil gelişimi, fiziki gelişimi, sosyal ve duygusal gelişimi vb. tüm gelişim safhaları, müzik ile çok yönlü bir ilerleme kaydedebilir. Çocuğu her yönden donanıma sahip olması için müzik, en önemli destekleyiciler arasında yer alır. Müzik, çocukların üzerinde eğitici ve öğretici bir özelliğe sahiptir. Çocuğun kendini en açık şekilde, doğru olarak ifade edebilmesi, karşı tarafa kendini anlatabilmesi, sağlıklı bir iletişim kurabilmesi için müzik en büyük destekçilerdendir. Özellikle okul öncesi dönemde müzik ile ilgilenmeye başlayan çocuğun birey olma yolunda önemli adımlar attığı görülür.

Müziğin Çocuk Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Çocuklar, 1 yaşından sonra sesleri duymaya, tanımaya başlar. Bu dönemlerde müzik de onun dikkatini çeken sesler arasında yer alır. 

1 yaşından itibaren çocukta müziğe tepki veren birtakım hareketler görülebilir. Müzik duyduğunda ellerini birbirine vurabilir, alkış yaparak müziğe eşlik edebilir, benzer sesler çıkarmaya çalışabilir. Tüm bunlar aslında çocuğun müzik ile olan ilişkisinin ilk belirtileridir. Çocuk artık müzik ile birlikte hareket etmeyi öğreniyordur. Aslında çocuk doğduğu andan itibaren ebeveynlerinin seslerini ayırt ederek, bu seslere tepki vererek, farklı sesleri duyduğunda ne olduğunu anlamaya çalışarak ses ve müzik ile ilişkisinin çok erken dönemlerde ortaya çıktığını gösterir.

Çocuğun hayatında bu kadar etkili olan ve hayatının büyük bir bölümünde yer alan müziğin elbette ki onun gelişimine de katkıları vardır. Müzik, çocuğun gelişim safhalarına olumlu yönde bir ilerleme sağlayan, onun estetik bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olan bir alandır. Sadece bununla da kalmaz, işitsel zekâsının artmasına, dinleme alışkanlığı kazanmasına, dilinin ve beyninin gelişmesine, sosyalleşmesine, konsantrasyon becerisi oluşturmasına da olanak sağlar. Bu sebeple müziği, çocuğun hayatında ayrı, önemli ve özel bir yere koymakta fayda vardır.

Müzik ile çocuk arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalarda müzik ile büyütülen çocukların akademik başarılarının daha iyi olduğu gözlenmiştir. Çünkü müzik, çocuğun beyin gelişimine yardım eden bir araçtır. Aynı şekilde müzik ile ilgilenen çocuğun kendini ifade etme becerilerinin de daha gelişmiş olduğu gözlenir. Sözlerin ritim ile birleşmesi çocuğun bilgiyi daha kolay öğrenmesine olanak sağlar.

Müziğin Dil Gelişimi Üzerindeki Etkisi

Çocuk gelişiminin öncelikli belirtilerinden biri, onların dil ile iletişim kurma becerileridir. Dil ile müzik arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalarda, müzik eğitiminin dil gelişimine katkıda bulunduğu belirtiler. Şöyle ki, müzik, beynin sol tarafına fiziksel bir katkıda bulunur. Bu sol taraf da dilin gelişimini sağlayan bölümdür. Çocuk, müziğin beyne sağladığı bu yararı kullanarak, yeni bilgiler ile tanıdığı şarkıları ilişkilendirerek daha çabuk öğrenir. Dil, okul öncesi dönemde geliştiğinden bu dönemde çocuğa dinletilen şarkıları, tekerlemeleri söylemesi, onun gelişimine katkı sunar. Öyle ki çocuk okula başladığı zaman yazma öğrenimi de daha kolay olur.

Yazan Ecemnur Tıraş

Yorumlar

  1. İbosmrkş49 dedi ki:

    Başarıların devamını diliyorum ecemnur tıraş