Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İnadına Kıvırcık Soruyor Murat Tenyaşa Cevaplıyor

İnadına Kıvırcık Soruyor Murat Tenyaşa Cevaplıyor
A+
A-

İnadına Kıvırcık Soruyor Murat Tenyaşa Cevaplıyor

Merhabalar kıymetli okurlarımız. İnadına Kıvırcık Soruyor adlı röportaj serimizin yirmi birincisi ile karşınızdayız. Konuğumuz Karanlık ve Çarpık Öyküler  kitabının yazarı Murat TENYAŞA. Sorularıma geçiyorum böylelikle Murat TENYAŞA’yı  hep birlikte daha yakından tanımış olacağız.

Tekrar merhabalar Murat Bey. Öncelikle davetimizi kırmayıp Edebiyat Sanat Meltemi sitimizde röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Lütfen okuyucularımız için kendinizi tanıtır mısınız?

 

MURAT TENYAŞA:  Merhaba. 37 yaşındayım, İstanbul’da doğdum ve büyüdüm. Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum, aynı zamanda İlahiyat ön lisans diplomam var. Evliyim ve bir oğlum var.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Allah bağışlasın Murat Bey. Edebiyat ve ilahiyatı aynı potada eritmeniz çok güzel. Beslenebileceğiniz farklı alanlar olması muazzam. Murat Bey, sıklıkla duyduğunuz bir sorudur belki ama okuyucularımız için bir daha cevaplarsanız seviniriz. Yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?

MURAT TENYAŞA:  Yazmaya ilkokul 4. sınıfta başladım. Arkadaşlarımı güldürmek için komik şiirler ve öyküler yazıyordum. İlkokul 5. sınıf müsameresinde birkaç skeç yazmıştım. Ortaokula geldiğimde Türkçe öğretmenim Nursel ŞİRİN beni daha de cesaretlendirdi ve yazmaya devam ettim. Tarzımı değiştirdim tabii. Korku türünde yazmaya ortaokulda başladım diyebilirim.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Komediden korkuya geçiş. Küçük yaşlarda başlamış olduğunuz bu türde baya bir yol kat etmişe benziyorsunuz. Murat Bey,  okuyucularımız için yayınladığınız kitapların isimlerini söyler misiniz? Kitaplarınızla henüz tanışmamış okuyucularımız için içeriğinden de bahsedebilirsiniz.  Kitaplarınızda okurlarınızı neler bekliyor?

MURAT TENYAŞA:  Kitabım Karanlık ve Çarpık Öyküler aslında isminden içeriği hakkında fikir veriyor. Korku ve gerilim türünde öykülerin olduğu bir kitap. Birbirinden farklı öyküler var ve genel olarak öykülerimi sürpriz sonla bitirmeyi seviyorum.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Enteresan okurlarınızı ters köşe sonlar bekliyor desenize. Peki… Murat Bey, yazarken ilham veya motivasyon kaynağınız nelerdir? Biraz bunlardan bahseder misiniz?

MURAT TENYAŞA:  İlham aldığım çok fazla şey var aslında. Bunların bazıları hayatın bizzat içerisinden bazıları da ötesinden. Günlük hayatta gördüğüm sıradan bir nesne ya da duyduğum bir cümle bile kafamda bir korku unsuruna dönüşebiliyor. İzlediğim filmden önemsiz bir sahne, okuduğum şiirden herhangi bir mısra, gördüğüm bir rüya ilham kaynağım olabiliyor.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Büyülü gerçeklik diyebiliriz o halde. Hem düş hem gercek. Murat Bey, siz de takdir edersiniz ki yazmak sancılı bir süreçtir. Bu süreç kitabınız basıldığında, onu ilk kucağınıza aldığınızda son bulur. Sizin yazılarınızı yazarken zorlandığınız anlar oldu mu? Bu zorluklarla nasıl baş ettiniz?

MURAT TENYAŞA:  Zorlandığım anlar elbette oldu. Çok güzel bir fikri yazmaya başladığımda aslında o kadar güzel olmadığını anladığım anlar oldu. Yarım bıraktığım öyküler oldu. Tamamlayıp içime sinmeyenler oldu. Ancak kişilik olarak çok da kendisini zorlamayı seven, sorunların üstüne giden bir adam sayılmam. Sorun varsa ve çözemediysem anında pes ederim ve yeni bir şeye baştan başlarım. Öykülerde de bunu yaptım.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Yeni bir şans vermek, yeniden başlamak her zaman pes ettiğiniz anlamına gelmez aslında. Bu sorunlarla başa çıkma yönteminizdir çoğu kez. Sıfırdan başlayabilmek bu açıdan önemlidir. Murat Bey, okurlarımız yazılarınızı kaleme alırken ne tür okumalar yaptığınızı merak ediyorlar? Yazılarınızı üretim esnasında özellikle okuduğunuz bir tür var mı?

MURAT TENYAŞA:  Öykü türüne aşığım ve her türden öyküyü okurum. İyilerini de kötülerini de, amatör yazarların da profesyonellerin de. Kendim korku türünde yazmama rağmen okurken herhangi bir ayrım yapmam.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Çok güzel gerçekten. Her türlü öyküye şans vermeniz. Sonuçta her öyküden ders alacağımız bir nokta çıkar elbette. İyi de yazılmış olsa, kötü de yazılmış olsa. Önemli olan okuduklarımıza bir deneyim gözü ile bakmaktır. Siz de ziyadesi ile bunu başarıyorsunuz. Murat Bey, kendinize örnek aldığınız, idol olarak gördüğünüz yazar ya da şair kimdir ve neden?

MURAT TENYAŞA:  İdolüm Ömer Seyfettin’dir. Her ne kadar çocuklar için pek uygun olmasa da ilkokul ve ortaokulda bizlere Ömer Seyfettin’in kitapları okutulurdu. O zamanlardan beri hayranım kendisine. Peyami Safa ve Tevfik Fikret de hayran olduğum diğer yerli edebiyatçılar. Bir korku yazarı olarak dünya edebiyatından da Lovecraft ve Poe’yu anmadan olmaz. Bir de Japon üstat Junji Ito da en sevdiğim sanatçılar arasındadır.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:  Çok güzel; yerli edebiyatçılarımızla birlikte dünya edebiyatında yer edinmiş edebiyatçılara da yer vermeniz. Tabii ki korku deyince benim favori ismim Stephen King. Lisedeyken tüm kitaplarını okumuştum. Murat Bey,  günümüz yazarlarından kalemini beğendiğiniz yazar ve şairler kimlerdir?

MURAT TENYAŞA:  Maalesef özellikle okuduğum isimler yok.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Edebiyat tarihi boyunca yaşamış şair ve yazarları göz önüne alırsak. Keşke şununla tanışsaydım ya da umarım bir gün şununla tanışırım dediğiniz yazar ya da şairler kimlerdir? Ve… Onları diğerlerinden ayıran, özel kılan nedir sizin için?

MURAT TENYAŞA:  Ömer Seyfettin ile tanışmak isterdim. Benim için yeri her zaman ayrıdır. Yazar olmaya karar vermemi sağlayan isim olduğu için diğerlerinden her zaman ayrılır. Stephen King ile de oturup sohbet etmek isterdim.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Stephen King gerçekten korku deyince ilk akla gelen isimlerden. Ben de görüşünüze katılıyorum. Murat Bey, yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor?

MURAT TENYAŞA:  Zihnim genelde bulanık. Yazmak zihnimin kusmasını ve rahatlamasını sağlıyor.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:  İlginç bir bakış açısı. Korku türünde yazınca böyle tasvirler normal açıkçası. Murat Bey, kitaplarınızın yayınlanma sürecinizden bahseder misiniz biraz? Yaşadığınız zorluklar nelerdi? Bu süreçte size kimler destek oldu? Bugün bulunduğunuz yere gelmenizde katkısı olanlar kimlerdir? Onlara buradan ne söylemek istersiniz?

MURAT TENYAŞA:  Henüz bir yerlere gelmedim. Yayın sürecim aslında pek zorlu geçmedi. Kendi imkanlarımla kitabımı hayata geçirdim. Birkaç yayınevine mail atmıştım, ancak ya geri dönmediler ya da sosyal medya takipçi sayımı sordular. Zaten bu yüzden kendi imkanlarımla hareket etmeye karar verdim. Eşim bu süreçte destek oldu. Kapağı o çizdi.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:  Aile desteği çok önemli bu yolda. Aslına bakarsanız yaptığımız her işte aile desteği bizlere güç verir. Peki… Murat Bey, yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir? Yazmanın herhangi bir formülü var mıdır sizce? Neler yapmalı veya neler yapmamalı yazar adayları?

MURAT TENYAŞA:  İnsanların fikirlerini önemseyeceklerse bunu dozunda yapsınlar. Başkalarının söylediklerinin kendilerini yönlendirmesine izin vermesinler. Sadece yazsınlar. Hepimiz Nobel almak ya da yazarak milyonlar kazanmak zorunda değiliz. Yazmak rahatlatır, keyiflidir. Onlar da rahatlayıp keyiflerine baksınlar.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Çok güzel. Bir nevi terapi de diyebiliriz bu duruma, katarsis. Murat Bey, basılı eserleriniz dışında farklı yazı çalışmalarınız var mı? Okurlarımız için üzerinde çalıştığınız eserlerden bahseder misiniz?

MURAT TENYAŞA:  Birkaç senaryo çalışmam var. Ancak, senaryo yazmak öykü yazmaya göre biraz daha farklı bir iş ve epey zaman alıyor. O yüzden henüz tamamlayamadım.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK: Gerçekten güzel ve keyifli bir sohbetti Murat Bey. Röportajınız ve samimi cevaplarınız için çok teşekkürler. Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?

MURAT TENYAŞA:  Bu güzel sohbet için asıl ben teşekkür ediyorum. Herkese esenlikler diliyorum.

 

İNCİ YILMAZ ŞİMŞEK:  Veda vakti geldi sevgili okurlar. 21. röportaj konuğumuz Karanlık ve Çarpık Öyküler  kitabının yazarı Murat TENYAŞA’ydı. Samimi cevapları için kendisine terar teşekkür ederiz. Sanatla, edebiyatla kalın, hoşça kalın… Edebiyat ve Sanat Meltemi yuvanızda essin…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.