Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Türkçe’de Yabancı Sözcük Kullanımının Nedenleri

28 Şubat 2024 11:17
468
A+
A-

Türkçe’de Yabancı Sözcük Kullanımının Nedenleri

Dilimize sahip çıkmalıyız. Kültürümüzün var olması ve yaşamasının 1. Nedeni dilimizdir. Türkçedir!

Metin Cansız


Yabancı sözcük kullanımı konusu sürekli kafama takılıyor. Biz neden sürekli yabancı sözcük kullanmaya özeniyoruz? Tarih ve dil uzmanlarımız (Prof. Dr. Ahmet B. Ercilasun, Tarık Koral, Prof. Dr. Doğan Aksan, Kazım Mirşan, Haluk Sancar) yaptıkları uzun yıllara dayalı araştırmalara göre Türkçe binlerce yıldan beri konuşulan ve yazılan dildir. Atatürk’ümüz de Nutuk’ta, Türkçenin en az yedi bin yıllık bir geçmişinden söz eder.

Böyle bir dil ve tarih kültürünün içinden gelen insanlarımız, sanatçılarımız, tarihçilerimiz, günümüzde böylesine görkemli bir birikimi bir tarafa atıp Doğu’nun, Batı’nın sözcüklerini kullanıyorlar.
Bunu anlamak çok zordur.

Örneğin İtalyanca 1200 yılından sonra İtalyan ozan ve politikacı Dante tarafından kurallı bir dil haline getirilmiştir. Fransızlar, İtalyanlardan sonra onları kıskanarak kendi kurallı dillerini oluşturmuşlar; İngilizce, Almanca ise çok daha sonra oluşmuştur. Yani bu dillerin hepsi Türkçenin yanında çok yenidir.
Kaşgarlı Mahmut, bin yıl önce, dünyada ilk sözlük, Türk Sözlüğü Divanü Lûgat-it Türk’te çok ayrıntılı bir biçimde, Türk dilinin ne zamandan beri, hangi yörelerde, hangi dil kurallarıyla konuşulup kendi abecesiyle yazıldığını anlatmaktadır. Kaşkarlı Mahmut bu sözlüğü yazdığı 1000 yıllarında İngiliz, Alman, Fransız, İtalyan, İspanyol devletleri yoktu ve dilleri de yoktu. Bugün kü, Amerikalı hiç yoktu…

Türk dili uzmanı Kazım Mirşan, yaptığı inceleme ve araştırmalarıyla, Türkçe konuşma ve runik abeceyle yazmanın günümüzden binlerce yıl öncesine dayandığını kanıtlamıştır. Türkistan’da, Türkiye’de, Türkiye çevresinde bulunan mağara resimlerinin kenarlarına, kemik, seramik ve metal malzeme üzerine yazılmış yazılar, runik abece ile Türkçedir.

Kazım Mirşan binlercesi bulunmuş yazılı dikili taşlar üzerindeki yazıların, Türkçe olduğunu kanıtlanmıştır. Sümerlerin binlerce tabletinde ve Hititlerle Mısırlılar arasındaki ilk yazılı anlaşmalarda kullanılan dil de eklemeli Turani dildir.

Yunus Emre, şiirlerini 1200’lü yıllarda yazmıştır; bu şiirlerin bugünkü Türkçe sözcüklerle yazılmış olduğunu görmekteyiz.

Birçok dönemde Türkçe; devletleri yönetenler, filozoflar, sanatçılar tarafından kullanılmamış ancak günümüze kadar içeriğinden hiçbir şey kaybetmeden bazı söylem değişiklikleriyle gelmiştir, bugün dünyanın her yerine yayılmıştır ve kullanılmaktadır.

Bilindiği gibi Türkçe, eklemeli bir dildir. Şu an sözlüklerimizde 124.000 sözcük bulunmaktadır. Bu sayı, yenilerde yapılmakta olan “DİJİTAL TÜRK DİLLERİ SÖZLÜĞÜ” ve “DİJİTAL TÜRK EDEBİYAT ESERLERİ SÖZLÜĞÜ” çalışmalarında yöresel sözcüklerle, şimdiye kadar bu sözlüğe 1.260.000 Türkçe sözcük girilmiştir. Ayrıca eklemeli dil olduğu için sonsuz sayıda sözcük üretilebilir. Dil uzmanları, dünya dilleri içerisinde çok sayıda Türkçe kökenli sözcükler olduğunu belirtiyorlar.

Türkçenin tarihi, sesi ve dünya dilleri arasında kulağa hoş gelen ses tınısıyla ilk üç dil arasında olması özelliklerine karşın, bugün yazı ve konuşma dilinde çok sayıda yabancı sözcük kullanmamız dilimize, kültürümüze, töremize, tarihimize ve bunlar gibi binlerce varlığımıza zarar vermektedir. Türkçe, matematiksel bir dildir. Kurallıdır, sözcükler kökten türetmedir.


Metin Cansız

Ön Türk Tarihi Araştırmacı Yazar, Sanatçı, İnşaat Yüksek Mühendisi

2 Ekim 2018, Düzenleme 27 Şubat 2024

İzmir Türkiye

Yazarın Diğer Yazıları
28 Ağustos 2023 21:09
11 Mart 2023 15:33
28 Mart 2023 23:03
18 Ekim 2024 14:27
7 Eylül 2023 20:41
23 Temmuz 2022 09:52
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.