Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

SUAT DERVİŞ’İN ÇÖKEN İSTANBUL ADLI KİTABI ÜZERİNE NOTLAR

SUAT DERVİŞ’İN ÇÖKEN İSTANBUL ADLI KİTABI ÜZERİNE NOTLAR
5 Nisan 2024 10:14
186
A+
A-
SUAT DERVİŞ’İN ÇÖKEN İSTANBUL ADLI KİTABI ÜZERİNE NOTLAR
Arzu Ortaören
📖Sizden neden korkayım zavallı genç adamlar. İnsan insandan korkar mı? Siz de benim bir eşim değil misiniz? Vücudunuz aynı şekilde çalışmaz mı? Teneffüs, hazım, devran hepimizin vücudunda aynı şekilde değil midir? Siz de benim gibi bir anaya ıstırap vererek dünyaya gelmediniz mi? Ve siz de benim gibi bir gün ölüp yok olmayacak mısınız? İnsan insandan korkar mı hiç? Ben sizleri böyle ve beni, bizleri de yetiştiren cemiyetten korkuyorum sizden değil.
🌿 Sevgili Özgün ile Mart ayında farklı bir Suat Derviş eseri okuduk. Roman yada öyküleri değil,1935-1937 yılları arasında yayınlanan bir dizi röportajıydı bu okuma serüveni. Eşlik ettiğin için teşekkür ederim Özgün’cüğüm.🥰🥰 Sona yaklaştık bu geleneksel ve özel okumada. İthaki Yayınları yeni eserler düzenledikçe okumaya devam elbet.
🌿7 ayrı başlık altında toplanan bu röportajlar İstanbul’u ve İstanbulluları merkezine almış. Arka sokaklarda yaşayan, toplum dışına itilmiş, yolda görünce görmemezlikten gelinen hasta, yoksul, zavallı, suçlu insanların anlatıkları hayat bulmuş Suat hanımın kaleminde. Yağmur, çamur, soğuk demeden, korkmadan dolaşmış bu insanlar arasında ve sessiz çığlıklarına ses olmaya çalışmış. Sadece insanlara değil değişen, bozulan belki de yok olan İstanbul’un çehresine de ışık tutmuş.
🖊İstanbul Halkı Nerelerde Oturur?
🖊Düne Nazaran Nasıl Yaşıyoruz?
🖊Acı Bir Anket: Veremlilerle Konuştum
🖊Günü Gününe Yaşayanlarımız
🖊Çöken Boğaziçi
🖊İstanbul’un Altında Kimler Yaşıyor?
🖊Beyoğlu bu röportajların ana başlıkları. İçim acıyarak, hüzünlenerek okudum o çaresiz insanların hallerini. “Çöken Boğaziçi” başlıklı bölüm özellikle İstanbul’u tanıyan, orada yaşayan dostların daha fazla ilgisini çekecektir diye düşünüyorum. Son sözü ise Pınar Öğünç kaleme almış ve Suat hanıma sormak istediklerini, merak ettiklerini anlatmış bize. Bende yorumumu alıntılardan önce Suat hanıma devrederek bitirmek istiyorum.
“Behçet Necatigil’e yazdığı uzun bir mektupta şöyle demiş Derviş: “Gazetecilikte yaptığım röportajlar beni hayatın gerçekleriyle çok karşı karşıya getirdi. Ben gazeteci olduktan sonra gerçekçi eserlerimi yazmaya başladım. Ve asıl sevdiğim romanlarım bu tarihten sonra yazdıklarımdır.”” Gerçektende gazetecilik yönü olmasa, içine doğduğu aile hayatını sürdürse yine yazardı elbet ama bu kadar gerçekçi, toplumsal konulara değinir miydi ne dersiniz?
📖Bakınız şu halime, benim yaşımda şu halde gezen bir gence yaşıyor diyebilirseniz aşk olsun size… Ben yaşamıyorum, sürünüyorum.
📖Kapkaranlık ve rutubetli koridorda mektepten dönen çocuklarla karşılaşıyoruz. Bütün sıkıntı ve yoksulluklarına rağmen evlatlarını mektepten mahrum etmeyen bu insanlar hakikaten diğer birçok insanlara numune olacak kadar iyi, vicdanlı ve şuurludurlar.
📖Hem ben senelerce kendi ekmeğimi kendim kazandım. Başkalarına bar olmak istemiyorum. Alnımın teriyle kazanıp yaşamak istiyorum. Ben çalışmak istiyorum. Bana işimi geri versinler.
📖Bütün hayatında çalış. Çalışmadığın gün lüzumsuz bir paçavraymışsın gibi bir kenara atıl! Bu doğru mu? İnsanlar birbirlerine daha kilit olmamalılar mı?
LÜTFEN KİTAP OKUYALIM!!!
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.