B.F. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Ben Musa Has. 1961 yılında Konya’nın Beyşehir İlçesinde dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve liseyi Beyşehir’de tamamladıktan sonra İ.Ü. Fen Fak. Biyoloji Bölümüne kaydoldum. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptım ve yüzlerce makalem yayınlandı. İlk şiir yazmaya ortaokul çağlarında başladım. Şiir dalında bazı ödüller aldım. ‘Gizemli Dünyam’ isminde bir şiir kitabı yayınladım 100’den fazla şiirimi besteledim. Halen yerel bir gazetede ve bir haber sitem var.. 12 tane araştırmaya yönelik yayınlanmış kitabım var. Dört resmi albüm çıkardım. Aynı zamanda Mesam üyesiyim. Tiyatro ile de ilgileniyorum. Bazı senaryolar yazdım. Bazı oyunların sahneye hazırladım. Birçok dizi ve filmde rol aldım ve halen de sanatsal çalışmalarıma devam ediyorum.
B.F. Sanatınıza nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır bu sanatı icra ediyorsunuz bahseder misiniz biraz?
Aslında her insanda olduğu gibi ben de bazı kabiliyetler vardı. Bu kabiliyetlerimi İstanbul’a gelince geliştirme imkânı buldum. Özel bir hocadan iki yıl musiki eğitimi aldım. 15 yıldır da tiyatro oynuyorum.
B.F. İcra ettiğiniz sanatla ilgili biraz bilgi verir misiniz? Sanatınızla ilgili eserlerinizden bahseder misiniz?
Başta da belirttiğim gibi 16 yaşından beri sanatın içindeyim. Sanata karşı ilgim hep vardı. Özellikle de musikiye. A dostlar, İstanbul Gibi Var mı Dünyada, Bir gün Baba Deseydin ve Sonbaharda Hüzün Var isminde dört albüm çıkardım.
B.F. Sanatınızı icra ederken karşılaştığınız zorluklar oldu mu?
Tatbikî her işin zorluğu olduğu bilinen bir gerçektir. Hiçbir şey kolaylıkla olmaz. Hem zamana hem maddi imkânlara dayanır.
B.F. Sanatınızda sizi besleyen kaynaklar nelerdir, ilham kaynaklarınızdan bahseder misiniz?
Önce başarı için azimli olmaya gerek vardır. Azminiz yoksa başarılı olmamızsınız. Yine bilgiye ihtiyacınız var. Her konuda olduğu gibi yaptığınız işler de de bilgi, birikim ve tecrübeye ihtiyaç vardır. İlham kaynaklarına gelince bunlar kişiye göre farklılıklar arz eder.
B.F. İcra ettiğiniz sanatta benzer eserleri takip eder misiniz? Bulunduğumuz dönemde yapılan eserlerle ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Elbette her insanın etkilendiği kişi ve eserler illaki vardır. Ben küçük yaşlardan beri kitap okumasını seven bir kimseyim. Özellikle çok roman okudum. Son zamanlarda is İslami kaynaklara ve eserlere ilgi duymaya başladım. İnançlarımızı sağlam kaynaklardan öğrenme adına güvenilir kaynaklardan araştırma yapmaya başladım.
B.F. Sanatınızın sizin için ne ifade ettiğini öğrenebilir miyiz?
Ben kişilik olarak kahve köşelerinde vakit öldüren bir kimse değilim. Yalnız kalmayı, düşünmeyi ve bir şeyler üretmeyi severim. Sanatla uğraşmak kişiye daha çok dinamizm ve hayat şevki veriyor. Bir şeyler üretmek beni mutlu ediyor.
B.F. Eserlerinizde sanatınızı icra ederken daha iyi olmak için bir formül var mıdır size göre?
Elbette insan çağa göre kendini her zaman geliştirmek zorundadır. Gerek teknolojik gelişmeleri gerekse silgi duyduğunuz sanat dalı ile ilgili konulardaki gelişmeleri takip etmek zorundasınız. Başta da belirttiğim gibi azim ve çalışma her şeyin başıdır.
B.F. Eser çıkarmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Hedef sahibi olmak, yapacağınız işleri bir plan çerçevesinde yapmak ve işin maddi manevi boyutunu hesap etmektir.
B.F. Buradan dinleyicilerinize (izleyicilerinize) mesajınız nedir, ne söylemek istersiniz?
Başarının anahtarı azimli olmakla beraber bilgi ve birikiminizi ilerletmek gerekir. Sonra da planlı bir şekilde çalışmaya koyulmaktır.